Klimaminister Dan Jørgensen: Store lande blokerer igen for omfattende klimaaftale

Klimaaftalen i Madrid, der skubbede tunge emner til næste år, er utilfredsstillende, siger Dan Jørgensen (S).
15. december 2019 kl. 15:00Opdateret 15. december 2019 kl. 17:22

Oven på de store klimaforhandlinger under FN i Madrid er parterne ikke kommet frem til en tilfredsstillende aftale.

Flere vigtige emner er udskudt til næste år og den endelige erklæring var vag på bindende mål om nedbringelse af udledningen af klimaskadelige gasser. Det skuffer klimaminister Dan Jørgensen (S).

- Det er en dybt utilfredsstillende aftale. Der er et kæmpe misforhold mellem, hvad videnskaben siger, vi skal gøre, og hvor travlt vi har, og så et FN-system, der end ikke kan blive enige om selv beskedne forbedringer.

- Så jeg er meget skuffet over dette her, siger Dan Jørgensen.

Han fortæller, at det igen var en række store lande, der bremsede arbejdet for at lave en mere bindende og omfattende aftale. Ikke mindst USA, der under præsident Donald Trump helt har trukket sig fra Paris-aftalen.

- Det betyder, at der er andre store lande, der er mere tilbageholdende, end de ellers ville have været.

- Og så handler de her forhandlinger om meget andet, og blandt andet også om penge. Så der er nogle lande, der har haft nogle interesser, de ikke har haft lyst til at opgive for klimaets skyld. Det kan vi kun beklage, siger Dan Jørgensen.

Et af regeringens store argumenter for, at Danmark har vedtaget en klimalov og har lagt op til en markant indsats for klimaet, er, at vi skal være foregangsland.

Det ændrer sig ikke med den svage aftale i Madrid.

- Vi går ikke kun ad FN-vejen men har samarbejder med mange lande omkring teknologi. Så vi kan påvirke på flere måder, og der er andre veje at gå. Men vi ville da helst have begge dele, siger ministeren.

Flere store beslutninger er skubbet til næste år. Aftalen i Madrid giver ikke store forhåbninger om, at næste års møde vil byde på revolutioner.

- Jeg føler, at jeg er valgt til at være optimist. Selv om det ser meget svært ud, hvis man laver en kælderkold analyse af, hvad der er sket i Madrid.

- Men dem af os, der rent faktisk går forrest, er nødt til at kæmpe til sidste blodsdråbe og gøre alt, hvad vi kan. Og der var da også positive tendenser i Madrid, afslutter ministeren.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"- Jeg føler, at jeg er valgt til at være optimist."
Nå, er ministeren naivitet nu vælgernes skyld. Mon ikke han inderst inde indser, at klimaet er globalt og afhængig af globale modspillende interesser.
Og at hans arbejde for Danmarks aktivitet til fordel for klimakampen er et slag i den blå luft.

Dan Jørgensen - få en snak med Trump og ham Li`peng.
Listen - money talks.

Philip B. Johnsen

- Men dem af os, der rent faktisk går forrest, er nødt til at kæmpe til sidste blodsdråbe og gøre alt, hvad vi kan. Og der var da også positive tendenser i Madrid, afslutter ministeren.
Skriver ministeren.

Danmark/EU opfører sig som en koloniherrer, når vores CO2 udledning og planlagte reduktion påstås acceptabel, men lande som Kina og Indien er synderne.

Global inequalities in CO₂ emissions, based on consumption.

EU/USA indbyggertal* i forhold til forbrug er 16*/46 i procent.
Asien indbyggertal* i forhold til forbrug er 60*/52 i procent.

“On a consumption basis, high-income countries Europe and North America in particular account for an even larger share of global emissions 46 percent nearly three times their population share of 16 percent.”
Link: https://ourworldindata.org/global-inequalities-co2-consumption

Alle beslutningstagere på COP25, har siden 1990, hvor den første IPCC rapport udkom, været vidne om at det handler om overforbrug og CO2 udlednings udfordringen i kølvandet.

I 2018 er CO2 udledningen 67% højere end i 1990

CO2 udledningen stiger fortsat i 2018 med 1,6%

Det er alene et spørgsmål om vilje og at rette blikket mod årsagen, der CO2 udledning fra vækst af økonomien, der er intet der siden 1990 har tydet på teknologi vil løse noget væsentlig, før det er for sent.

Et tankeeksperiment.

1. Forestil dig de menneskeskabte klimaforandringer blev opfattet, som en eksistentiel trussel i EU.

2. EU lovgivning forpligtede derfor de 10% rigeste i EU til, at udlede den samme mængde CO2, som den en gennemsnits EU borger.

3. De resterende 90% af EU borgerne reducere ikke deres CO2 udledning.

Resultat:
Den globale CO2 udledning bliver reduceret med 33%

https://youtu.be/7ElUIm-bd9Y

Philip B. Johnsen

PS.
De vare vi i Danmark overforbruger men ikke producere i Danmark er ikke medregnet i Danmarks klimaregnskab.

Flytrafik og shipping der ikke er medregnet i Danmarks eller Paris aftalens max. 1,5˚stignings målsætning, Danmark har verdens syvende største flåde af skibe og blandt dem de største og mest forurenende.

Globalt årligt udleder global flytrafik ca. 950 millioner tons CO2.
Globalt årligt udleder global shipping 800 millioner tons CO2.