Kommuner hyrer konsulenter til at spare på handicappede

Mindst 19 kommuner har hyret konsulenter til at finde besparelser på kommunens støttetilbud til udsatte.
12. december 2019 kl. 06:12Opdateret 12. december 2019 kl. 07:13

Kommuner hyrer resultatlønnede konsulenter til at spare på støttetilbud til borgere med handicap eller psykisk sygdom.

Det skriver Altinget på baggrund af en række aktindsigter i kontrakter og aftaler mellem kommuner og to private bureauer, Trancit og Brorson Consult.

Mindst 19 kommuner har indgået aftale med de private konsulenter, som får til opgave at gennemgå kommunens sager på udsatte borgere med det klare formål at finde besparelser.

I langt de fleste tilfælde er kontrakten udformet sådan, at kommunens betaling til rådgiverne er afhængig af, hvor stor en besparelse der opnås.

To juraeksperter vurderer over for Altinget, at en del af samarbejdsaftalerne mellem kommunerne og konsulentbureauerne kan være på kant med loven.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) kalder metoden "bekymrende".

Hun vil nu bede Ankestyrelsen om at undersøge, om kommunernes metoder er lovlige.

- Det er stærkt bekymrende at se en aggressiv metode, hvor kommunerne betaler private konsulentfirmaer en resultatløn for at finde besparelser til nogle meget sårbare mennesker, som har brug for fællesskabets hjælp, siger ministeren til Altinget.

Det mest omfangsrige samarbejde om gennemgang af sager på handicap- og psykiatriområdet foregår aktuelt i Silkeborg.

I 2018 fandt Brorson Consult besparelser for mere end tre millioner kroner ved at gennemgå 50 sager for kommunen. Nu er firmaet blevet sat til at se på 294 andre sager.

Men kommunen afviser, at målet er at finde besparelser.

- Formålet har været at sikre overensstemmelse mellem behov, bevilling og pris. Den konkrete støtte, som borgeren modtager, ændres ikke af denne proces, skriver sektionsleder i Socialafdelingen i Silkeborg Kommune Lars Bundgaard Leen i en mail til Altinget.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, mener, at ministeren bør gribe ind over for praksissen.

- Det lyder, som om man er ude i en meget stor gråzone.

- Hvis det her ikke er ulovligt, så må det blive ulovligt. Som borgere har vi behov for, at vi ikke bliver en handelsvare, siger Thorkild Olesen til Ritzau.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lad os få navnene på de tølperagtige kommuner, De skal udstilles!

Erik Karlsen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller, Mikkel Zess, Torben K L Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvor meget får et privat konsulentfirma for hver sparet krone og er det på den lange bane sparede kroner?

Forslag fratag handicapopgaven igen fra kommunerne og overgiv den igen til amterne/regionerne eller overgiv opgaven til staten.

Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Arne Lund og Anne Svendsen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig må kommunerne finde besparelser i deres forbrug, men det skal ske på et lovligt fundament, hvor alle får, hvad de har krav på og hverken mere eller mindre. At sætte resultatlønnede medarbejdere/konsulenter til at vurdere dette signalerer noget andet.

Kommuner kan påstå hvad de vil - forbruget af konsulenter skal stoppes - det eneste der sker er at besparelser på sårbare borgere flyttes til øgede udgifter til konsulenter og højere direktørlønninger

Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Tjah, hvis man kan finde besparelser på at levere den samme ydelse til borgerne som før, som ikke medfører øget stress eller arbejdsbyrde på dem der skal leverere varen er det vel ikke fuldstændig hul i hovedet.

Faren er nok, at det kan være en opfordring til kommunens medarbejdere til at slå hjernen fra, og overlade det til konsulenter at plukke de lavthængende frugter, som de så efterfølgende høster en procentdel af. Samt naturligvis vor tids svøbe, netværkeriet.

Jeg kan huske en artikel der bragte mit pis mere i kog, en kommune der skamroste deres nye big data system, der havde gjort det muligt for dem at finde x millioner i besparelser, ved at identiticere til- og fra-flyttede borgere der retteligt skulle have haft dele af deres ydelser betalt af andre kommuner (altså uden at der var tale om egentlig snyd med ydelserne).

Hvis vi antager at den slags er nogenlunde ligeligt fordelt mellem kommunerne, er klart at det i sidste ende tvinger samtlige kommuner til at indføre samme system, hvorefter de eneste vindere bliver det IT-firma der leverer analysesystemet, og taberne de projekter som kommunerne ellers kunne have investeret pengene i..
Men den pågældende kommune var helt sikker på at de havde købt gåsen der lagde guldæg.

Det er jo en katastrofe/fallit erklæring, at 25% af danske kommuner ikke kan finde ud af at sagsbehandle/ administrer handicap- psykisk syge området korrekt.
Kommunalpolitikere og direktører mm ledrere må sidder med meget røde ører og forhåbentlig på meget varme stole.
Det uhørt at områder for de mest sårbare borgere, måske, forvaltes bedre, mere korrekt af konsulent firmaer på, no cure, no pay, kontrakter.
For det kan jo ikke være en spareøvelse overfor ressource svage borgere, forklædt som effektivisering, synergieffekter og andre NPM buzzwords?

Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Ingen kan længere være i tvivl om at vore skattepenge bliver stjålet. Listen er alen lang, at en opremsning kan fylde en gammel telefonbog. Men at en kommune ikke evner at administrere handikapområdet til gavn for borgerne burde fritage/fyre dem fra bestillingen.
Lad os få navnene på de tølpere, som ikke evner deres arbejde!

Lise Lotte Rahbek

Konsulentfirmaerne mærker ikke selv til skruestramningerne, de har intet borgeransvar
og kan være ligeglade med overholdelse af lovgivningen, som det jo er kommunens ansvar overfor borgerne at overholde.
Det er fanme beskidt.

Må jeg gætte på, at konsulentfirmaerne tjener nøjagtigt det beløb, som de finder ud af, at de involverede kommuner kan spare på støttetilbuddene.