Medie: Topfolk i USA har i 18 år løjet om krigen i Afghanistan

The Washington Post har fået adgang til fortrolige udtalelser, hvor generaler kritiserer krigen i Afghanistan.
11. december 2019 kl. 01:52

Amerikanske politikere og militærfolk har i 18 år vildledt offentligheden om krigen i Afghanistan.

Det skriver den amerikanske avis The Washington Post.

Avisen har fået adgang til 2000 siders hidtil tilbageholdte dokumenter. Det er sket efter et tre år langt juridisk slagsmål om dokumenternes udlevering.

Dokumenterne indeholder interviews med flere end 400 generaler, rådgivere, diplomater og afghanske embedsmænd, som har spillet en direkte rolle i krigen.

De er blevet foretaget af en amerikansk tilsynsmyndighed, som har udarbejdet en fortrolig undersøgelse af den længste væbnede konflikt i USA's historie.

Ifølge The Washington Post viser dokumenterne, at skiftende amerikanske regeringer har undladt at fortælle sandheden om den 18 år lange krig.

- I stedet er de kommet med rosenrøde udtalelser, som de vidste var forkerte, og de har skjult umiskendelige beviser på, at krigen var blevet umulig at vinde, skriver avisen.

Interviewpersonerne giver i undersøgelsen en "uhæmmet kritik" af, hvad de mener, der er gået galt i Afghanistan, fordi de gik ud fra, at deres udtalelser ikke skulle offentliggøres.

- De amerikanske embedsmænd erkender, at deres krigsstrategier var fulde af fatale fejl, og at Washington spildte enorme summer penge på at prøve at gøre Afghanistan til en moderne nation, skriver The Washington Post.

Eksempelvis siger en højtstående amerikansk general i sit interview:

- Vi var blottet for en fundamental forståelse af Afghanistan. Vi vidste ikke, hvad vi lavede.

- Hvis det amerikanske folk kendte til omfanget af dysfunktionen, fortsætter han og henviser til de mange liv, som krigen har kostet.

- Hvem vil sige højt, at det var forgæves?

Siden 2001 har USA haft flere end 775.000 amerikanske soldater udsendt til Afghanistan.

2300 amerikanske soldater har mistet livet i krigen. Og flere end 20.000 er blevet såret i kamp, viser tal fra USA's forsvarsministerium.

USA forhandler for tiden med Taliban i håbet om at kunne trække de resterende 13.000 amerikanske soldater ud af Afghanistan.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Hanne Utoft
  • Espen Bøgh
  • Carsten Svendsen
  • Erik Karlsen
Hanne Utoft, Espen Bøgh, Carsten Svendsen og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Problemet med rapporten her er, de danske politikkere har brugt præcist de samme løgne for at begrunde den daske medvirken i Afghanistan krigen! Det betyder, at Danmarks indblanding i 2 krige: Afghanistan og Iraq, har alene været begrundet i rapporter, vi idag ved var forkerte! Det er så blevet solgt til den danske befolkning, og i begge tilfælde har ritzau-pressen været dybt involveret i at sælge løgnene til den danske befolkning!

Niels Duus Nielsen, Achim K. Holzmüller, jørgen djørup, John Victor Lorck, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Utoft, Torben Bruhn Andersen, Susanne Kaspersen, Søren Bro, Carsten Munk, Ib Christensen, Lars Løfgren, Mogens Holme, Carsten Svendsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Nej...det SIGER I IKKE???

Bare FYI, det handler om penge, olie, opium og 9/11. Dette er ikke en "krig" i traditionel forstand. Det en dybt forkastelig hybrid af covert operations, det militær industrielle kompleks (personificeret af Cheney) og løgnen om Osama Bin Laden som 9/11 hovedarkitekt. Det meste af det står i bogen "Crossing The Rubicon", som må siges at være ret så kontroversiel.

Og Fogh har vidst det fra starten...Nu bliver jeg nok ikke så populær men jeg har droppet abonnemement så¨hvad kan jeg miste?

Niels Duus Nielsen, John Victor Lorck, Claus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Niels Østergård, Espen Bøgh, Søren Bro og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

'Hvem vil sige højt, at det var forgæves?'

Ingen.

Heller ikke i DK.

For det ville være det samme som at indrømme en eklatant politisk fejltagelse med fatale konsekvenser. Og det er der ingen politikere, der har råd til.

Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Løfgren, Niels Duus Nielsen, John Victor Lorck, Emil Davidsen, Claus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Susanne Kaspersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

@Rene, jeg siger, at det var forgæves, jeg siger, at DK mistede sin uskyld som lammehale til en galning, jeg siger, at danskere har begået ulovligheder og krigsforbrydelser i de krige, vi har deltaget i, jeg siger, hvor må det være svært at være familie til en soldat, der er død eller lemlæstet i en forgæves krig, han blevet lokket til at være frivillig i.

John Victor Lorck, Ulla Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Ok Søren, men nu antager jeg, at du ikke er en del af det politiske establishment.

Jeg har endnu til gode at høre en eneste ansvarlig politiker indrømme at Afghanistan var en fundamental politisk misforståelse, en katastrofe, vi aldrig burde have været en del af.

Og på en måde er det jo ikke så mærkeligt. For der er nogle familier derude som har lidt rigeligt i forvejen.

@Rene, du har ret i din antagelse vedr. parnas-medlemskabet :-), og ja, jeg har heller ikke hørt noget i den retning fra politikerne, det kommer nok næppe, den nye såkaldte røde regering har jo ikke engang genåbnet Irakundersøgelsen. Jeg ønsker mig, at ånden fra tiden efter 1864 genindfinder sig hos politikerne i Danmark.

Torben Bruhn Andersen, Lars Løfgren, Niels Duus Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Med afsløringerne om Afghanistan krigen og det vi allerede ved om Irak krigen, - der alene var et politisk bedrag af en løgn, står vi tilbage med den sidste løgn, - krigen mod terrorismen, som noget udefrakommende.

Det sidste - krigen mod terrorisme, er netop begrundet i krigene i såvel Afghanistan og Irak, og en udløber af disse amerikanske krigsmageres krigsdrømme, der igen affødte 9/11 som hævn herfor.

Krigen i Libyen er også en forfejlet krig, - en krig der skulle og blev kaldt en krig for at beskytte "civilbefolkningen", - men det lumpne mål fra Amerikansk side var at få ram på Gadaffi.

Libyen har intet at gøre med det såkaldte demokratiske forår i Nordafrika at gøre.

Krigsmageren AFR var udmærket klar over krigen i Irak hvilede på en politisk løgn skabt i Washington, desværre blev han ikke døbt for at have løjet for folketinget, - det blev derimod Frank Grevil af det danske retsvæsen, uden skelen til han leverede sandheden bag den løgn som AFR kendte realiteten bag.

Torben Bruhn Andersen, Lars Løfgren, Niels Duus Nielsen, Hanne Utoft, Ib Christensen, Søren Bro og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Lad os håbe at Tulsi Gabbard får bragt opmærksomhed til problemet.
Hun ligger godt nede i feltet blandt demokraternes president-kandidater, men hun kører på en anti-krigs platform og har bl.a. lagt sig ud med Hillary Clinton (som havde en stor del af ansvaret for optrapning af spændinger i forhold til Rusland).
Mon dette kan være sagen, der får skudt Joe Biden's presidentkampagne i sænk?
Som vicepræsident må han logisk set have været direkte indblandet.

Lars Løfgren, Martin Rønnow Klarlund, Hanne Utoft og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar

At der blandt vores politikere aldrig har bare været en, der stillede spørgsmålstegn ved, at hvor DK planter demokrati, er det valmuerne der blomster, bør vække eftertanke hos deres vælgere.

lol... fedt at alle militær folks indsats, med et blev en falsum.

men ved jo hverken om man skal grine eller græde...

AFR skulle dømmes for forræderi.
alle de dansker der døde pga.. hans salgs trick, for at komme op i det amerikanske og europiske harakiri. det jo til at brækker sig over at danske politiker beskytter ham og USA det jo næsten femtekolon.

Tænk på HVER der han stem på ham.... stem på en morder...

reality tv aka status quo, det bliver ikke mere surrealistisk. sikker en teaterforstilling.

gad vide hvad næste persona er? de når jo snild Hitler til sokker holderne?

og i enden ender det næsten med samme organismetanke.. og total overvågnings samfund.

sygt samfundet faldt i søvn med skyklapper på foran tvet.

hvorfor læse information, når de hopper med i båden? lol...awww aww aww.

faglighed lol.. tror det en hel ny diskurs om virklighed.

Lars Løfgren, Niels Duus Nielsen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

Bo Jensen, Gabbard lagde sig først direkte ud med Hillary Clinton, da denne i indirekte vendinger udpegede Gabbard som et 'russian asset'. Gabbard er officer i den amerikanske hær, medlem af kongressen og tidligere clearet til udenrigsforhold. Men hun kunne, som en del andre (Jill Stein, f.eks. - som også har kandideret kritisk overfor Clinton og Demokraternes krigskonsensus), blive tilsværtet som led i DNC's bestræbelser på at neutralisere kritik og beskytte topledelsens egen kandidat (Biden, som både er halvdement og korrupt til op over begge ører).

Lars Løfgren og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar

Det er desværre ikke meget nyt i rapporten andet end at det bekræftet hvad enhver med øjne og øre har kunne konstatere selv over de sidste små 10år.
Interessant er det i min optik at sammenligne med Vietnam hvor den helt store forskel er hvordan USA i Afghanistan, Irak m.m. I langt højere grad har fået styr på informationsstrømme og hvordan den kritiske journalistik er blevet næsten fuldstændig tøjlet så der kan være styr på baglandet. En konkret udkrystalisering af dette er bl.a. at finde i hvordan soldaterne bliver æret ved hver eneste sportsarrangement og patriotisme sat helt forst som en dyd. Kritisere du staten kritisere du soldaten, smart. Crowd control - check.

Hanne Utoft, Henrik Leffers, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Lars Løfgren, Niels Duus Nielsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Samme mekanisme gør sig gældende med flagdagen i DK, som er indstiftet for at hylde NATO og cementere AFR’s krigspolitik.