Meteorologer: Vi lever i det varmeste årti nogensinde

Siden 1980 har hvert årti været varmere end det foregående. 2019 står også til at blive usædvanlig varm.
3. december 2019 kl. 14:23

Det årti, som snart er ovre, vil efter al sandsynlighed gå over i historiebøgerne som det varmeste nogensinde, siden målinger begyndte.

Det fastslår Verdens Meteorologiske Organisation, WMO, i en rapport, som blev fremlagt ved FN's klimamøde i Madrid tirsdag.

Siden 1980 har hvert eneste årti været varmere end det foregående. Alt tyder på, at dette også kommer til at gælde for årene fra 2010 til 2019.

Klodens gennemsnitstemperatur har indtil nu ligget omtrent 1,1 grad højere end i præindustriel tid.

2019 står til at blive et af de tre varmeste år, som nogensinde er målt.

De seneste fem år vil højst sandsynligt blive den varmeste femårsperiode, siden målingerne begyndte, siger WMO.

Også mængden af drivhusgasser i atmosfæren er i år på det højeste niveau, som nogensinde er registreret.

- Hvis vi ikke øjeblikkeligt tager fat og bekæmper klimaændringerne, så er vi på vej mod en temperaturforøgelse på over 3,0 grader mod slutningen af dette århundrede - med stadigt flere skadelige følger for menneskers levevilkår, siger WMO-chefen, Petteri Taalas.

WMO siger, at de menneskeskabte udslip af CO2 fra fossile brændstoffer, bygning af infrastruktur, dyrkning af afgrøder og transport af varer medfører, at 2019 vil sætte en ny rekord for koncentrationen af CO2 og dermed for yderligere opvarmning.

Verdenshavene, der absorberer 90 procent af den overdrevne varme, som drivhusgasserne producerer, er nu varmere end nogensinde før - blandt andet som følge af 329 milliarder ton smeltet is fra Grønland.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen M. Mollerup

Videnskabsjournalisternes larmende tavshed om, at jordklodens temperatur ikke steg, men faldt en smule i tiåret mellem 2003 og 2013, står i skærende kontrast til, at det jævnligt fremføres, at det »aldrig har været varmere end netop nu«, et forhold der ikke burde undre nogen, da vi jo er i en periode under generel opvarmning efter den lille istid.

Meteorologi og målinger af vejr og vind, og fortolkningen af disse data, er en forholdsvis ny videnskab, som faktisk først får vind i sejlene efter 1945.
Troværdige målinger foregik indtil ca 1900, kun i forbindelse med universiteter i ”vesten” og udvalgte steder, af hensyn til militær og skibsfart.
Rekorder, peaks, mm. er derfor ”kun” fra de sidste, i bedste fald, 200 år.
https://videnskab.dk/naturvidenskab/udforsk-200-aars-klimaforandringer-i...

Temperaturfald i middelalderen eller senere stigning i temperatur, er der udledt at, beretninger om misvækst eller befolkningstilvækst, ikke målinger af vejr og vind.

Indenfor de sidste 100 000 år har Danmark været dækket af is tre gange, sidst for ca 10-12000 år siden. Over tid, og før der var særlig mange mennesker på kloden, jorden, har der altså været, en del udsving i klimaet, som ikke har været menneskeskabt.

Hermed ikke være sagt, at vi ikke skal bekymrer os eller agere på ændringer i klimaet
Kun at rekorder, peaks, i målinger, måske skal læses med et gran salt og ses i et længere perspektiv, end de 200 år, med god vilje, hvor der er indhentet systematiske troværdige vejr data.