Rigsrevision har påpeget risiko for misbrug i syv styrelser

Gennemgang af revisioner siden 2012 viser adskillige tilfælde af dårlig kontrol med udbetaling af milliarder.
10. december 2019 kl. 21:46Opdateret 11. december 2019 kl. 09:31

Mindst syv styrelser, ud over Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, har fået kritik af Rigsrevisionen for dårlig kontrol med udbetaling af milliarder af kroner.

Det skriver Politiken, der har gennemgået Rigsrevisionens revisioner af statens regnskaber siden 2012.

Dermed har den sikkerhedsbrist, der foreløbig har kostet to ledende figurer i Forsvaret deres stillinger, også været gældende i en række andre styrelser.

I flere tilfælde har de samme medarbejdere alene haft mulighed for at godkende udbetalinger, uden at andre i styrelserne var indover.

Ifølge rigsrevisor Lone Strøm har der været "en øget risiko for svindel" i alle syv myndigheder.

- Kravet om funktionsadskillelse hjælper med at minimere risikoen for svig ved at sikre, at minimum to medarbejdere skal være involveret i en betaling, før den frigives, skriver Lone Strøm i et svar til Politiken.

I Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har "én medarbejder kunnet foretage udbetalinger alene". Det konkluderede Rigsrevisionen i august.

Udbetalingerne er foregået fra en pulje på 17 milliarder kroner fordelt på fire ministerier.

Der er ikke fundet fejl i udbetalingerne, men "medarbejderen anvendte brugerprofiler og adgangskoder, der var oprettet i kollegers navne", efter at styrelsen formelt havde forsøgt at ændre praksis.

I Udenrigsministeriet "har 463 nuværende og fratrådte medarbejdere haft uberettiget adgang til at godkende økonomiske dispositioner i forhold til den daglige drift og udviklingsbistanden", konkluderer Rigsrevisionen.

I NaturErhvervstyrelsen har ni medarbejdere kunnet "godkende lønudbetalinger til sig selv" i form af blandt andet overarbejde og mistede fridage.

I alt blev der udbetalt for 610.000 kroner.

At den dårlige kontrol med udbetalinger tilsyneladende gælder en lang række styrelser, kommer ikke bag på statsrevisor Frank Aaen (EL).

- Det er den mistanke, vi har haft fra starten af sagen. Det viser sig jo, at den overordnede regnskabsinstruks fra Forsvarsministeriet ikke indeholder et krav om, at der skal være fire øjne, der ser på en sag, før den går til udbetaling, siger han.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at statsminister Mette Frederiksen (S) skal sætte sig i spidsen for politiske forhandlinger, så Folketingets partier kan sikre, at befolkningens tillid til de offentlige instanser ikke forsvinder.

- Når man hører de her eksempler, så bliver man dybt bekymret for, hvordan skatteborgernes penge bliver forvaltet, og om der er den nødvendige kontrol.

- Og det understreger, at der er brug for en bred undersøgelse af, hvordan styrelser og ministerier forvalter skattekroner, som skal gå til fællesskabet, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Hanne Utoft
Hanne Utoft anbefalede denne artikel

Kommentarer

ja, man begynder da at forstå, hvorfor der i DK, der ALDRIG har været rigere, til stadighed tales om besparelser på velfærden.

Bjarne Bisgaard Jensen, gert rasmussen, Ib Christensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Hovedårsagen til dette her har kunnet lade sig gøre, det være sig svindel i forsvaret eller Britta Nielsen, skyldes digitalisering. En komplet uoverskuelig digitalisering. Enorme mængder af penge kan flyttes rundt helt uden for kontrol med et museklik.

Det kunne ikke lade sig gøre i den analoge verden før i tiden.

Rent statistisk kan man ikke lukke øjnene for flere sager. Kig alle de steder der bliver købt for mange penge. Her er forsvaret ret oplagt. Byggeriet er et andetområde og så social og sundhedsvæsnet. Vedligeholdelseskontrakter burde i øvrig også efterses hvert år. En virsomhed i dag har disse foranstaltninger.