Rød blok er enige om at øge prisen på cigaretter til 60 kroner

Der er flertal i Folketinget for at øge prisen på cigaretter, hvilket var et rygende varmt emne i valgkampen.
2. december 2019 kl. 22:06Opdateret 3. december 2019 kl. 00:11

Fremover bliver det dyrere at være ryger.

Regeringen og de øvrige partier er enige om at øge priserne på en pakke cigaretter, så prisen stiger fra omkring 40 kroner i dag til 60 kroner i 2022.

Til næste år stiger prisen til 55 kroner. Det fremgår af finansloven for næste år, som er indgået sent mandag aften efter lange forhandlinger.

- Prisen på cigaretter kommer til at stige. De sættes op til 55 kroner i første omgang, og så bliver det 60 kroner, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Prisen på cigaretter var et rygende varmt emne i valgkampen, hvor en række partier gik til valg på at øge prisen. Socialdemokratiet ville dog ikke lægge sig fast på, hvor meget prisen skulle øges, men det ligger altså nu fast.

I stedet har regeringspartiet talt varmt for at bruge andre initiativer til at få folk til at stoppe med at ryge.

Nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) foreslog kun at gøre det dyrere for unge at ryge, men den strøtanke droppede hun, da der viste sig at være flertal for at hæve priserne for alle.

Under en debat i valgkampen stod det klart, at folketingspartierne mente, at en pakke cigaretter skulle koste mellem 50 og 90 kroner.

For De Radikale er 60 kroner et minimum.

- Cigaretterne kommer til at koste 60 kroner for en pakke, men man kommer i et par år til at slippe fem kroner billigere. Det er det kompromis, der er nået.

- Vi kommer op på de 60 kroner, som vi synes er et minimum, siger politisk leder Morten Østergaard (R).

Efter at Norge satte prisen på en pakke cigaretter op til 90 kroner, formåede man at sænke antallet af unge rygere drastisk.

Færre børn og unge vil fremover begynde at ryge på grund af tiltaget ifølge Kræftens Bekæmpelse.

- Det er en rigtig god nyhed. Det betyder, at rigtig mange børn og unge, som ellers ville begynde at ryge, ikke gør det, siger direktør for Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fornuftigt nok, og tiltrængt, men det vil alt andet lige, vende den tunge nedad. Når det gælder højere flyafgifter og at sætte den kunstigt lave benzinpris markant i vejret, så må dette dog ikke vende den tunge ende nedad. Så er er ingen grænser for omsorgen for at også lavtlønnede skal kunne til Thailand to gange om året til ingen verdens penge.
Det er sq da inkonsekvent.

Carsten Svendsen

Fis, en pakke "parallelimporterede" cigaretter koster 25 kroner.
Den import vil selvfølgelig stige, så afgiften på cigaretter helt bortfalder og udgiften til grænsekontrol stiger.
Dertil kommer udgifterne til retssager og indespærring af uheldige "importører".

Typisk socialdemokratisk - det handler om skatteprovenu, ikke om at få folk til at lade være med at ryge. Prisen burde sættes op til 100 DKK/pakke i ét hug, nu.

Det vil medvirke til at udjævne uligheden i sundhed, fordi det ville få folk til at holde op med at ryge. Og stopper man med at ryge, sparer man samtidig penge - det vender bestemt ikke den tunge ende nedad, tvært i mod.