Statsrevisor ser forsøg på at dække over millionsvindel

Sagen om millionsvindel hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kan omfatte flere end de allerede tiltalte.
6. december 2019 kl. 14:14Opdateret 6. december 2019 kl. 15:46

Det er kriminelle handlinger, når Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har givet urigtige og forfalskede oplysninger til Rigsrevisionen.

Det slog formanden for Statsrevisorerne, Henrik Thorup (DF), fast fredag på et pressemøde.

- Ja for Søren, det er strafbart at give Rigsrevisionen forkert eller falsk information. Rigsrevisionen har krav på at få det, rigsrevisoren beder om.

- Når man så giver falske bilag og holder informationer tilbage fra Rigsrevisionen, så er det ganske simpelt kriminelt, siger Henrik Thorup.

Sagen handler om, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse langt fra har levet op til kravene om, hvordan man udbetalte og brugte penge. Helt grundlæggende principper er brudt.

Flere personer er allerede tiltalt for mandatsvig og bestikkelse, og den manglende kontrol har altså øjensynligt også ført til fusk.

Det er i sig selv galt nok, men ifølge Statsrevisorerne og Rigsrevisionen har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse også givet revisionen "ufuldstændige og urigtige oplysninger".

Det drejer sig blandt andet om forfalsket billeddokumentation kom det frem på pressemødet fredag.

- Da jeg nåede hertil i rapporten måtte jeg skrive, at det var chokerende. Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Jeg har været statsrevisor i 20 år, og jeg har aldrig set noget som dette. Det er rystende.

- Der er ukorrekte oplysninger, og der er udleveret falsk dokumentation. Herunder protokoller med potentiel forfalskede underskrifter, sagde Henrik Thorup på pressemødet.

Statsrevisor Frank Aaen (Ø) sagde da også, at sagen kommer til at ramme flere mennesker, end dem der allerede er sigtet.

- Man kan roligt sige, at det ikke kun er dem, der i dag er tiltalt i sagen, der er i klemme. Der er flere mennesker opad i systemet, der vil komme i klemme.

- Ansvaret er opad. At nogen benytter muligheden for svindel, det er forkasteligt. Men det er også forkasteligt, når nogen åbner muligheden for svindel og måske endda bevidst giver urigtige oplysninger for at dække over det, sagde Frank Aaen.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

ikke noget at sige til, at DK er nødt til at spare på velfærden: der er seriøst mange, der har kleptomanpølserne i fælleskassen og/eller snyder i skat.

Carsten Svendsen, Carsten Munk, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Per Torbensen, Carsten Mortensen, Helle Walther, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Vel en god forretning af Danmark at bruge disse militære midler til indenlandsk forbrug. Alternativet er jo at købe kanoner i USA. Og vi skal jo have brændt vores 2% af BNP af på noget der lugter lidt af forsvar.

Carsten Munk og Birger Bartholomæussen anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Enig med Ib. Aflys indkøb af jagerfly og køb kosteskafter til øvelser og eksercits. Bæredygtige kosteskafter vel at mærke.

Det har altid været kendt at militæret nærmest "afbrændte" papir, blyanter og andet habengut op til tiden for nye bevillinger.
Tankegangen er den, er div lagre ikke brugt op bliver tildelingen af penge til næste periode mindre.

Torben Lindegaard

@Nils Valla

Jo, jo - men jeg må indrømme, at jeg havde den illusion, at netop Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse arbejdede med et årsbudget for vedligeholde og drift af Forsvarsministeriets bygninger - og man kan sagtens ved netop bygningsvedligelholdelse argumentere for, at Styrelsen skulle arbejde med flerårige budgetter.

Men .... du har ret.
Frank Åen kritiserede netop, at Ejendomsstyrelsen i 2018 brugte op imod halvdelen af budgettet i december måned - heraf en betydelig del ved forudbetaling til leverandørerne.

Det er det glade vanvid.

nils valla, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Per Torbensen, Helle Walther og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Forsvarsministeriet har en række andre styrelser under sig.
Her er organisationsdiagrammet:

https://www.fmn.dk/omos/ministeromraade/Documents/Ministeromraadets-orga...

Blandt andet Forsvarsministeriets Personalestyrelse i Ballerup og Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse i Hjørring, hvor også Ejendomstyrelsen også ligger.
Ingen af de andre Styrelser er blevet revideret af Rigsrevisionen - kun ejendomsstyrelsen.

Man tør slet ikke tænke på, hvad der måtte gemme sig af artigheder i de andre Styrelser, når Ejensdomsstyrelsen - der ligger lige op af Regnskabsstyrelsen !! - i den grad skejer ud.

nils valla, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Carsten Mortensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

SKAT, gik galt siden 2003, Britta sagen gennem 25 år, blev der svindlet, nu forsvarets Erhvervstyrelse, pas forvaltningen. Helt ærlig, hvad er det der sker? Man taler om for megen kontrol og regler. Man har
reduceret personer til fordel for digitalisering. Og man informerer hverken Claus Hjort (V)eller Trine Bramsen (S) før onsdag denne uge, selv om ministeriets departementchef har vidst det siden april. Det er jo helt galt i ledelsen der. Hvis det der oplyses står til troende og kan bevises, er det fyring på gråt papir.

Torben Lindegaard

@Helle Walther

Rigsrevisionen orienterer Departementet, når revision af en Styrelse påbegyndes.

Udkastet til Revisionsberetning tilsendes ligeledes Departementet.

Der er derfor ingen diskussion om, at Ministeriet har været informeret; men om Departementschefen, himself, har været orienteret, er måske uafklaret.

Meeeeeen .... det unddrager sig enhver fornuft, hvis en medarbejder i Ministeriet har tilbageholdt udkastet til Rigsrevisionens Revisionsberetning fra Departementschefen, så senest ved den lejlighed er han blevet orienteret. Revisionsberetningen er side op og side ned af kritik af hvad som helst i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse - alene for året 2018.

Men al fornuft tilsiger, at Departementschefen orienteres, når Rigsrevisionen melder sin ankomst til en underliggende Styrelse.

Siden Schlutters dage er staten blevet "rationaliseret", som det dengang blev kaldt.
Rationaliseringen/effektiviseringen fortsatte i endnu hurtigere tempo under Anders Fog.
Fokus på individualisme, væk med offentlige kontrol og regler.
Ordene "Stat, Offentlig" blev gjort til noget grimt og det blev helt OK prale af , at have snydt "det offentlige".
Specielt blev skattesnyderne fremstillet i både folkemunde og presse som de rene befriere.
Men:
Fokus på individualisme medfører uundgåeligt grådighed.
Grådighed medfører uundgåeligt "mere vil have mere".
Og politikeres negative holdning til "fælleseje og skatteindbetaling" fører til tyveri fra offentlige kasser.

Der findes ikke mange politikere der ikke på et tidspunkt har "lokket" med skattenedsættelse som gulerod.
Det i sig selv fortæller vælgerne "skat er noget skidt".

Det vi har brug for er , "kollektivt mentalt skifte".
Vi har brug for politikere der fortæller om fordelen med "fælles-staten", det gode i skatteindbetalinger og selv går forrest.
Vi har brug for lære vores børn fra fødslen, vi er individualister i et fællesskab.
Vi kan ikke undvære fællesskabet, men fællesskabet kan godt undvære DIG.

Opdraget med et sådan tankesæt havde vi nok ikke haft brug for kontrol i de mængder der fører til følelse af ufrihed.

Torben Lindegaard

Direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fritages for tjeneste -
men han bevarer sin hyre - og en koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriets departement bliver overført til anden tjeneste.

Forsvarsministeriets Departementschef, Thomas Ahrenkiel, fortsætter i tjenesten.

Man tror, at det er løgn, at Thomas Ahrenkiel kan fortsætte i embedet -
men .... there you have it !!