Udlændingeminister tager pas fra endnu en fremmedkriger

På en uge har tre personer med dobbelt statsborgerskab fået taget deres pas efter hastelov trådte i kraft.
2. december 2019 kl. 13:39Opdateret 2. december 2019 kl. 14:04

Mandag har endnu en person fået frataget sit danske statsborgerskab. Det sker, fordi vedkommende angiveligt er fremmedkriger.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske.

Dermed har i alt tre personer med dobbelt statsborgerskab fået frataget det danske, efter at loven - som gør det muligt at fratage statsborgerskab administrativt - trådte i kraft. Beslutningen træffes altså uden en dommer.

Statsborgerskabet kan fratages, hvis den pågældende har udvist en adfærd, der er i strid med Danmarks "vitale interesser".

Det betyder i praksis, loven giver mulighed for at tage pas og rettigheder fra danskere, der eksempelvis har været i Syrien og kæmpet for den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

For en uge siden mistede en dansk-tyrkisk statsborger, der er efterlyst af dansk politi for terrorisme, sit pas som den første. I 2016 blev han i byretten i København fængslet uden at være til stede.

Dagen efter fik en kvinde, der mistænktes for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, frataget sit danske statsborgerskab.

Den tredje persons identitet er i følge Berlingske endnu ikke kendt.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere oplyst, at han kiggede på i alt fire sager om fratagelse af pas fra fremmedkrigere.

Det vil sige, at der de kommende dage kan være endnu en fremmedkriger, som får frataget sit pas.

Personer, som får frakendt deres statsborgerskab, har fire uger til at klage over afgørelsen.

Der er dog mulighed for dispensation, hvis der er en god grund, til at personen ikke har sendt sin klage inden for fristen på fire uger. Det afgør en dommer.

Flere har kritiseret, at beskeden bliver sendt til pågældendes e-boks.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvor er de vandtætte skotter mellem lovgivende udøvende og dømmende magt?
Det ligner bananrepublik og ikke et ordentligt land. Mattias Tesfaye fortsætter den tidligere regerings uordentlige politik