Uffe Elbæk stopper som Alternativets politiske leder

Alternativets stifter vil til februar sige farvel til posten som politisk leder, men fortsætter i Folketinget.
16. december 2019 kl. 12:37Opdateret 16. december 2019 kl. 13:14

Uffe Elbæk stopper 1. februar næste år som politisk leder af Alternativet.

Det meddeler han i et nyhedsbrev.

65-årige Uffe Elbæk, der grundlagde Alternativet i 2013, fortsætter dog i Folketinget.

- Det er en af de største beslutninger, jeg har taget i mit liv, for Alternativet betyder så meget for mig og har defineret mig i så manges øjne, skriver Uffe Elbæk i et brev til partiets medlemmer.

- Jeg sagde efter valget (folketingsvalget 5. juni, red.), at jeg aldrig kunne drømme om at gå fra borde, når skibet er i oprørt hav. Sådan har jeg altid haft det, uanset hvilken arbejdsplads jeg har stået i spidsen for.

- Og som jeg oplever det, er Alternativet et godt sted lige nu, skriver Uffe Elbæk og nævner finansloven og klimaloven som to eksempler, hvor partiet har fået indflydelse for nylig.

Uffe Elbæk, der også er Alternativets gruppeforperson, førte partiet i Folketinget med ni mandater, da Alternativet i juni 2015 stillede op til folketingsvalget for første gang.

Siden fulgte en række mindre heldige sager for partiet, og opbakningen til Uffe Elbæk og co. faldt.

Ved valget i juni i år måtte partiet nøjes med at få fem mandater.

I perioden op til valget havde Alternativet lanceret et alternativ til de mere traditionelle blokke i dansk politik, rød og blå blok.

Alternativets grønne blok med Uffe Elbæk som statsministerkandidat blev dog ikke vel modtaget af vælgerne ved folketingsvalget 5. juni.

Efterfølgende måtte Alternativet fra politiske iagttagere også høre på, at partiet ved at lave sin egen grønne blok spillede sine kort af hænde i de efterfølgende regeringsforhandlinger.

Her deltog Alternativet kun i yderst begrænset omfang, og partiet var ikke en del af det endelige forståelsespapir mellem Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten.

Uffe Elbæk tænker altså selv, at han nu giver Alternativet videre i en bedre forfatning end lige efter valget.

- Der er sikkert nogen, der synes, det er for tidligt, der er sikkert også nogen, der synes, det er er for sent. Nogen, der synes noget tredje. Sådan er det. Men nu bliver det sådan her, skriver han.

- Hovedbestyrelsen har designet et bud på en proces for valget af en ny politisk leder, som I (medlemmerne, red.) skal tage stilling til inden – ved et ekstraordinært landsmøde 13. januar.

- Det glæder jeg mig til at følge med i. Men jeg kommer selvfølgelig ikke til at blande mig i det, skriver Uffe Elbæk.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når man bliver så grøn i hovedet, at man ikke ser meget andet, er man ikke et politisk parti.
Alternativet har indskrevet Borgerløn i sit program. Men hører vi noget om det i relevante debatter - nej !
Og hvad med vort lands krigsdeltagelse og aktuelle beslutninger - sammen med USA !
Det trænger vist til en analyse, kære nye partiforperson.

Tor Brandt - Synlighed i alle politiske forhold må være et krav til et parti - og et ønske fra dem selv.
Bare nævnt to vigtige områder.

Dorte Sørensen

Det er underligt nu er Uffe Elbæk pludselig så god osv. Den tidligere skatteminister fra Venstre var ude i en lovprisning over ,at UE var den første , der satte klimaet på det politiske program osv.......

Men var han nu også det????
Er Jens Kampmann og Svend Auken nu helt glemt og hvad med EL og SF.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Overklovnens exit. Nok går jeg ind for det glade - kreative gøgl, også i politik, men det skulle dog helst være lidt substans bag, og ikke Elbæks pinlige springen badut. "Jeg synes Lars Løkke skal have en chance til" og mere i samme dur.
Så hjem tæ Aaaahuus mæ dej, Uffe.

@Leo Nygaard:
Så er jeg med. Og jeg kan da kun være enig i, det ville være en god ting at give f.eks. borgerlønnen mere plads i den politiske debat. Men det er vel meget normalt at især små partier lægger mest vægt på det problem, de anser for at være det vigtigste. Og der synes jeg da trods alt, man må medgive Alternativet - såfremt man altså i første omgang tror på 99-eller-hvor-mange-det-nu-er-% af verdens forskere - at hvis der ikke bliver taget hånd om klimaproblemet, kan alt det andet ligesom være lidt lige meget.

" lidt lige meget ..." Nej da, dagliglivet skal gå videre på ordentlig vis. Der er ingen grund til at gemme sine gode ideer til alle mulige andre samfundsforhold.

Ja, ja - og det køre da internationalt på bedste beskub.
Men hen ad vejen skal landet køres på fornuftig vis efter bedste evne og med alles deltagelse. også Alternativets ;-)