Djøf foreslår ti timers ekstra direkte borgerkontakt

Djøf ønsker, at offentligt ansatte får større faglig frihed til at tilrettelægge deres arbejde.
19. januar 2020 kl. 22:42Opdateret 19. januar 2020 kl. 23:26

Det er nødvendigt at trække i håndbremsen over for unødigt bureaukrati, overflødige regler og kontrol.

Det erkender fagorganisationen Djøf, som derfor foreslår at indføre en målsætning om, at ansatte i det offentlige skal bruge ti timer mere om måneden på direkte borgerkontakt. Det skriver Politiken.

- Der er for meget kontrol og for lidt tillid i den offentlige sektor. De offentlige medarbejdere har for lidt tid med borgerne. Og for lidt frihed til faglighed. Det har vi også et ansvar for, siger Djøfs formand, Henning Thiesen, til Ritzau.

Djøf, der er faglig organisation for små 100.000 samfundsvidenskabeligt uddannede, mener, at der i dag bruges alt for meget tid på regler og dokumentation.

Det er forkert, og det skal der rettes op på, lyder det fra Djøf.

Derfor skal forslaget om mere borgerkontakt gælde for både social- og sundhedsassistenter, pædagoger, læger, politibetjente og byretsdommere, siger Henning Thiesen.

Samtidig skal der gøres plads til mere tillid og større faglig frihed for de ansatte til at tilrettelægge arbejdet, fremgår det af udspillet.

Forslaget er et indspark til regeringens planer om en nærhedsreform, lyder det.

- Vi er i stigende grad opmærksomme på, at vi i vores rådgivning af politikerne skal pege dem i retning af, at den tid, der er, skal bruges til borgerne.

- Det har vi ikke været hurtige og dygtige nok til, siger Henning Thiesen.

Formanden siger, at han mener, det handler om at finde en balance mellem, hvad der er muligt og ambitiøst.

Og Djøfs forslag vil gøre en forskel for både medarbejdere og borgere - også selv om der blot er tale om ti timer om måneden og knap en halv time mere dagligt, mener Henning Thiesen.

- Vi mener, det er vigtigt for den enkelte medarbejder i den offentlige sektor, Og vi mener også, det er vigtigt for borgerne, at de mærker den større nærhed, siger han.

I sit udspil citerer Djøf statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale til Folketinget.

I talen fokuserede statsministeren særligt på, at det er vigtigt at få et opgør med overflødig bureaukrati.

Blandt andet satte Mette Frederiksen spørgsmålstegn ved, om arbejdstiden er skruet rigtigt sammen, når medarbejdere i ældreplejen kun bruger omtrent halvdelen af arbejdstiden på samvær med de ældre.

Ifølge Politiken er der endnu ikke kommet noget samlet svar fra regeringen på, hvordan man skal løse dette.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Dette er simpelthen symptomatisk for alt, hvad der er galt med DJØF-vældet, som 100.000 bureaukrater har påført os!
DJØFFERNES nye opgave? At finde de ressourcer i systemet, fagpersonalet efterspørger og rekvirerer. Det vil være produktivt, positivt og en opgave, de kan klare.
Hvad de ikke kan klare er at tænke innovativt, løsningsorienteret og enklest muligt.

Steffen Gliese

- altså, det er ikke 10 timer mere om måneden i 2025, der efterspørges, det er 95% af arbejdstiden og helst i går.

@Steffen Gliese, jeg ved godt, at det ikke harmonerer med dine fastlåste fordomme om DJØF'ere, men realiteten er, at det er politikerne - ikke DJØF'erne - der kræver bureaukrati og kontrol.

I øvrigt er det underligt, at det offentlige system rammes af den ene skandale efter den anden (SKAT, politiet, forsvaret, Britta Nielsen osv.,osv.), når der nu påstås at blive anvendt så uendelig megen tid på ørkesløs kontrol. Det lyder sgu mere, som om der ikke er kontrol nok!

David Zennaro, Henning Kjær og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er en magtkamp, Jens Winther, hvor en ny klasse, bestående af 100.000 i magtfulde positioner har overtaget diskursen i samfundet og flyttet den fra løsning til af opgaver til konstruktion af problemer.
Der er ingen rationalitet i det, derfor virker det ikke. Af sagerne kan vi også se, at det er et system uden moral, alene drevet af magt og begær.
Selve ideen om, hvordan værdier skabes, er korrumperet af liberalistisk tankegods.

Steffen Gliese

Det opfattes som 'retssikkerhedsfremmende' at udvikle komplicerede regelsæt og lovgivning ned i detaljen. Det modsatte er imidlertid tilfældet: jo mere regelbundet, jo mindre mulighed for at træffe realitetsbetonede og problemløsende beslutninger.
Hvad reglerne reelt har gjort er at fratage folk ret til at blive hjulpet tilstrækkeligt.

@Steffen Gliese, hvem er det lige, der har "konstrueret" svindlen i SKAT, forsvaret, politiet og alle de andre steder? Det er sgu da ikke DJØF'er, der har lavet magtkamp, sovet i timen eller lænset de offentlige finanser for 12 miaDKK! Næh, det er de såkaldt faglige, der har været totalt uduelige eller svindelagtigt uhæderlige. Der er ingen - som i INGEN - og mindst af alle DJØF'erne, der har forhindret de "faglige" i at "træffe realitetsbetonede og problemløsende beslutninger".

Det er ikke "komplicerede regelsæt og lovgivning ned i detaljen", der har betydet, at SKAT-medarbejdere lukkede øjnene og uretmæssigt udbetalte 12 miaDKK. Det er ren og skær uduelighed og ligegyldighed!

Du har ret i, at meget af det offentlige efterhånden er et system uden moral, og ingen medarbejdere i SKAT interesserer sig tilsyneladende for moral.