Fængslet catalansk separatistleder mister sit EU-sæde

Efter en afgørelse i Spaniens højesteret har Oriol Junqueras fået frataget sit sæde i EU-Parlamentet.
10. januar 2020 kl. 21:46

Den fængslede separatistleder Oriol Junqueras, der er tidligere vicepræsident i Catalonien, er ikke længere medlem af EU-Parlamentet.

Det meddeler EU's italienske parlamentsformand, David Sassoli, fredag.

50-årige Junqueras er blevet fritaget sin immunitet, som hans støtter ellers havde håbet kunne føre til hans løsladelse.

Den tidligere catalanske vicepræsident blev valgt til EU-Parlamentet ved europaparlamentsvalget i maj. Men hans periode som medlem "udløb med virkning fra 3. januar 2020", oplyser David Sassoli.

Parlamentets beslutning kommer kort efter en afgørelse i Spaniens højesteret. Her lød det, at Junqueras' dom i Spanien "medfører frakendelsen af hans status som europaparlamentariker".

Den fængslede Junqueras havde fredag skrevet til David Sassoli for at få formanden til at bekræfte Junqueras' status som europaparlamentsmedlem.

I brevet opfordrede han Sassoli til ikke at erklære Junqueras' sæde for tomt, alene fordi han havde modtaget en fængselsdom i hjemlandet.

Junqueras blev sammen med flere andre catalanske separatistledere i oktober sidste år idømt en lang fængselsstraf for sin rolle i den catalanske løsrivelseskrise i 2017. Junqueras modtog en dom på 13 års fængsel.

Hans anmodning kom, efter at EU-Domstolen i sidste måned meddelte, at Junqueras - ligesom den tidligere catalanske præsident Carles Puigdemont - bør have immunitet i kraft af sit EU-sæde.

Men efter afgørelsen fra Spaniens højesteret lyder det anderledes fra EU.

- Det følger EU-Domstolens retspraksis, at EU-Parlamentet er forpligtet til uden forsinkelse at følge de endelige beslutninger, der er taget ved de kvalificerede retlige myndigheder i medlemslandene, siger Sassoli.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Det er godt nok en hård skæbne, der er overgået Oriol Junqueras.

Jeg havde meget gerne set, at Oriol Junqueras' plads i EU-Parlamentet kunne have beskyttet ham imod den hårde straf for politisk aktivitet. Som ikke-jurist kan jeg kun komme frem til, at de 2 afgørelser fra EU Domstolen stikker i hver sin retning.

Oriol Junqueras bør som EP'er have immunitet imod retsforfølgelse.
Men hvis hjemlandet blæser på det, og idømmer ham frakendelse af hans status som europaparlamentariker, så skal EU-Parlamentet uden forsinkelse følge denne dom - og altså ekskludere Oriol Junqueras.

Man skal have en ret kringlet juridisk hjerne for at få det til at hænge logisk sammen.

Jeg ville jo hævde, at den spanske Højesteretsdom var ugyldig, idet Spanien aldrig havde fået ophævet Oriol Junqueras' immunitet som EP'er, inden de fradømte ham hans EP-status.