Iraks parlament vil have USA-ledet koalition ud af landet

Den USA-ledede koalition i Irak kan være på vej ud af landet, efter at USA fredag dræbte iransk militærleder.
5. januar 2020 kl. 15:57Opdateret 5. januar 2020 kl. 20:47

Det irakiske parlament har søndag opfordret landets regering til at sende den USA-ledede koalition, herunder også danske styrker, ud af Irak.

Parlamentet har vedtaget en resolution, der beder regeringen om at ende tilstedeværelsen af udenlandske styrker i landet. Regeringen skal sikre, at styrker hverken er på Iraks landområder, i luften eller på vandet.

Resolutioner vedtaget af Iraks parlament er ikke bindende for regeringen.

Kort forinden havde den irakiske premierminister, Adel Abdul Mahdi, dog selv opfordret parlamentet til at vedtage resolutionen.

Søndagens beslutning kommer, efter at den iranske militærleder Qassem Soleimani fredag blev dræbt i et amerikansk luftangreb.

Den officielle forklaring bag resolutionen er dog en anden.

Her lyder det, at det er sejren over den militante gruppe Islamisk Stat, der er årsagen til, at de udenlandske styrker skal ud.

- Regeringen forpligter sig til at ophæve sin anmodning om hjælp fra den internationale koalition, der kæmper mod Islamisk Stat, fordi der ikke er flere militære operationer i Irak, og vi har opnået sejr, lyder det i resolutionen.

De seneste år har de danske soldater fra al-Asad-basen vest for Bagdad især trænet og rådgivet den irakiske hær. Alle træningsaktiviteter er dog blevet midlertidigt indstillet, meddelte Forsvaret lørdag.

Ifølge Forsvaret er der fortsat cirka 130 danske soldater udstationeret her.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger i en skriftlig kommentar, at regeringen er opmærksom på udfaldet af afstemningen i det irakiske parlament.

- Vi er i løbende kontakt med vores koalitionspartnere, og vi undersøger sammen med dem det præcise omfang af dagens afstemning, siger Kofod.

- Det er vigtigt at huske på, at vi er i Irak for at bekæmpe Isil. Og den opgave er ikke slut, understreger han.

Isil er en af flere betegnelser for Islamisk Stat.

Formand for SF Pia Olsen Dyhr siger derimod, at regeringen hurtigst muligt bør hive danske tropper ud af landet, hvis den irakiske regering bekræfter parlamentets ønske.

Danske soldater bør ikke deltage i missioner i lande, hvor de er uønsket, mener hun.

- Vi har siden 2014 deltaget aktivt i kampen mod Islamisk Stat i Irak, og vi har for nylig indvilget i at ville træne og oplære irakiske sikkerhedsstyrker på al-Asad basen.

- Begge indsatser er dog sket på baggrund af, at irakerne selv bad os om at hjælpe. Ønsker man ikke længere det, bør vi tage konsekvenserne, siger hun i en skriftlig besked.

Mandag er der ekstraordinært indkaldt til møde i Nato-ambassadørkredsen for at drøfte situationen i Irak og den øvrige region.

- Vi ser også frem til at høre mere fra den irakiske regering, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Danmark skal med udgangen af året efter planen overtage Natos træningsmission i Irak, der består af 500 mand.

Det indebærer blandt andet, at danske soldater skal stå for sikkerheden under persontransporter i det område, hvor Qassem Soleimani blev dræbt.

Den 62-årige general var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde og en af Irans mest magtfulde mænd.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

@Arne Olsen, det kommer ikke til at ske, de kender ikke begrebet, når der ikke er penge med i spillet, men jeg synes nu, at DK flux skulle trække vores hjem og så i øvrig fremover holde forsvaret hjemme til at forsvare grænserne og ikke hjælpe en tilfældig galning i det hvide hus med stærkt dubiøst motiverede krigshandlinger.

Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Lars Løfgren, Flemming Berger, Tue Romanow, Torben K L Jensen, Torben Arendal, Arne Albatros Olsen, Holger Madsen og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar

Arne Albatros Olsen - Irakisk "demokrati" eller Irans fjernstyrede "demokrati"?
Men bestemmer nu over olien? de udenlandske selskaber, irakerne selv, eller iranerne. Forsvinder de udenlandske tropper, så har Iran hermed en nem adgang til at omgang sanktionerne, idet de kan lade deres handel gå via Irak.
Eller...?

Emil Davidsen

Det har da meget lidt med Trump at gøre. Der er nul tvivl om at Hillary havde gjort det samme i denne sag. Begge følger USA interesse politik og agenda i regionen som den har været i en håndfuld årtier nu. Den kan man så li' eller man ka' la' vær', lige stor forskel gør det. En enerådig supermagt gør som det passer den.

Arne Albatros Olsen

Jeg synes da næsten altid at USA fremhæver demokratiets ukrænkelighed og alle dens andre dyder, nårsomhelst , de kan slippe afsted med det. Jeg jeg er måske bare lidt dum her, når jeg tager det bogstaveligt med det afstemnings resultat i det Irakiske parlament ?

Det må da i hvert fald være noget af en bet, hvis man er en stakkels amerikansk politiker, som lever af donorpenge fra militærindustrien, og nu må se grejet komme hjem på lager. Surt show. Øv, øv. øv.............

Hvis koalitionen bliver gået, kan suni/shia endelig få lov til en omgang mere i ringen, og hvor er vores aktier egentlig i den konflikt, hvis olien alligevel skal udfases inden 2050 som kernen i den danske klimalov ? En aktivistisk udenrigspolitik med et pacifistisk udgangspunkt for en gangs skyld.

De amerikanske soldater er ellers, med et tydelig hint til deres til enhver tid siddende præsidents situation, begyndt at kalde deres missioner til Mellemøsten for genvælgelses-missioner og de trods alt lidt sjældnere rigsrets-missioner.........

Dennis Tomsen

Udenrigsminister Mike Pompeo har allerede sået tvivl om at USA vil efterkomme parlamentets ønsker om at forlade Irak.
USA insisterer virkelig på at være skurken på verdensscenen i disse år.

Steffen Gliese

USA er jo bare rethaveriske, som stater og politikere jo er det, og tror, at de alene har svaret og retten til at sætte kursen. Men det er ét problem, allevegne, jo også i Iran, Irak, Israel...

Arne Albatros Olsen

De trækker sig sgu ud, hvilket iøvrigt nok er det bedste træk, hvis de ellers skal deeskalere hele situationen.