Telegram

Iran indrømmer at have skudt ukrainsk fly ned ved en fejl

Nedskydningen af et passagerfly er en stor tragedie og en utilgivelig fejltagelse, udtaler Irans præsident.
176 mennesker blev dræbt, da et ukrainsk passagerfly blev skudt ned af et iransk missil tæt på Irans hovedstad, Teheran, onsdag morgen.

176 mennesker blev dræbt, da et ukrainsk passagerfly blev skudt ned af et iransk missil tæt på Irans hovedstad, Teheran, onsdag morgen.

RITZAU SCANPIX

Telegram
11. januar 2020 kl. 05:05

Irans militær kom onsdag "utilsigtet" til at skyde et ukrainsk passagerfly ned.

Det erkender militæret på iransk stats-tv lørdag morgen.

Ifølge militæret skete nedskydningen som følge af "en menneskelig fejl".

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, blev fredag informeret om, at et ukrainsk passagerfly ved et uheld var blevet skudt ned, og han beordrede landets øverste sikkerhedsorgan indkaldt.

Det skriver det halvofficielle iranske nyhedsbureau Fars ifølge Reuters.

Khamenei sagde, at informationerne skulle offentliggøres.

Flyet fra Ukraine International Airlines styrtede ned onsdag morgen i udkanten af Irans hovedstad, Teheran.

Det skete, få timer efter at Iran havde sendt missiler mod to militærbaser i Irak med amerikanske og andre udenlandske soldater.

Iransk militær oplyser på tv lørdag morgen, at det ukrainske fly var fløjet tæt på et "følsomt militært område" tilhørende Irans Revolutionsgarde, da det ved en fejl blev skudt ned.

Militæret lover, at de ansvarlige vil blive stillet til ansvar ved en militærdomstol.

På Twitter skriver den iranske udenrigsminister, Javad Zarif, lørdag morgen, at den fejlagtige nedskydning var forårsaget af "en menneskelig fejl under en krise forårsaget af amerikansk eventyrpolitik, hvilket førte til flykatastrofen".

- Vores dybe beklagelse, undskyldning og medfølelse til vores folk, til ofrenes familier og til andre berørte lande, hedder det videre.

En af de øverste ledere af Irans Revolutionsgarde, Amirali Hajizadeh - lederen af styrkens luftstyrke - siger, at han ønskede, at han var død, da han hørte om nedskydningen af det ukrainske passagerfly. Han undskylder over for nationen.

Om bord på flyet var omkring 80 iranere, 57 canadiere samt flere ukrainere, svenskere, afghanere, tyskere og briter. Alle 176 mennesker om bord omkom.

Også Irans præsident, Hassan Rouhani, udtrykker medfølelse med de efterladte.

- Mine tanker og bønner går til alle de sørgende familier, skriver han på Twitter.

Hassan Rouhani kalder nedskydningen en "stor tragedie" og en "utilgivelig fejltagelse".

Lørdagens indrømmelse kommer, efter at Iran i dagevis har afvist, at flyet blev skudt ned af et iransk missil.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, udtaler efter indrømmelsen, at hans regering forventer fuldt samarbejde med de iranske myndigheder om undersøgelsen af flystyrtet.

- Det er en national tragedie, og alle canadiere sørger sammen, siger han i en meddelelse.

Den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, vil senere lørdag drøfte krisen med sin iranske modpart.

Han kræver ligeledes en tilbundsgående undersøgelse af flystyrtet, og at de ansvarlige bliver stillet til ansvar.

/ritzau/

Opdateret 11. januar 2020 kl. 11:44

Som nævnt andetsteds; det er forudsigeligt at sådanne katastrofer kan forekomme, når konfliktoptrapninger og krigshandlinger går igang, men det er voldsomt kritisabelt at det iranske styre ikke udsteder flyveforbud for den civile trafik, når det beslutter at indlede en gengældelsesaktion (så begrænset denne end var).

Flemming Berger, Ole Frank, Erik Karlsen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Man kan altid gå tilbage i tiden og selv beslutte sig for hvilken episode der ligger til grund for den nuværende situation.
Anti-amerikanerne vil beslutte sig for angrebet på militærchefen, mens pro-amerikanerne vil fastholde at Iranerne har eskaleret i forbindelse med episoderne i Hormuzstrædet. Og så fremdeles tilbageskuende.

Men ud over naturligvis den store katastrofe for ofrene og de pårørende, så er løgnene og benægtelsen det største svigt der er foregået. Et svigt der viser at det Iranske teokrati/diktatur ikke er til at stole på.

Og ja; Det er der mange nationer der ikke er !

Emil Davidsen

Det minder lidt om den irakiske minister under den korte Irak invasion som havde den tåkrummende pinlige opgave at stå og tale Saddam regimets knusende nederlag om til en snarlig sejer... Det var den mest simple og meningsgivende forklaring ar Iran ved en fejl var kommet til at nedskyde flyet. Uanset om de ville indrømme det eller ej. At man ikke som udgangspunkt kan eller bør stole på en regerings udmelding om specielt krigs/konflikt begivenheder burde alle voksne mennesker da snart vide. Uanset om det er murica eller onde sorte mænd i Teheran. Sandheden er det første offer i en konflikt. Det er stadig ikke svært at finde amerikanere der forsvare deres 2 amendment med argumentet om at deres egen regering ellers vil kunne få skovlen under dem... Tosserne har lidt en pointe.

Carsten Hansen

Nu ligger det sådan at der skal samarbejdets mellem flere lande for at udrede alle tråde.

Når det er sket så vil det vise sig hvad konsekvenserne bliver.