Iranske missiler rammer luftbase i Irak med danske soldater

En base i Irak med danske og amerikanske soldater er ramt af missiler. "Irans hævn er begyndt", skriver Fars.
8. januar 2020 kl. 00:30Opdateret 8. januar 2020 kl. 07:17

Iran har natten til onsdag affyret adskillige ballistiske missiler mod luftbasen Ain Al-Asad i det vestlige Irak, hvor både amerikanske og danske soldater er udstationeret.

Irans Revolutionsgarde bekræfter ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det står bag angrebet.

Det sker for at hævne USA's dronedrab på den militære leder Qassem Soleimani i sidste uge.

En luftbase i Erbil i den nordlige og kurdiske del af Irak er også blevet beskudt af missiler.

En talsperson for Forsvaret i Danmark oplyser til Ritzau, at "ingen danske soldater er kommet til skade" i missilangrebet mod Ain Al-Asad-basen.

Det første missil ramte basen omkring klokken 00.30 dansk tid, oplyser Forsvaret.

USA's forsvarsministerium, Pentagon, skriver i en erklæring, at det er i gang med at tage bestik af de umiddelbare ødelæggelser.

Umiddelbart er der ingen officielle meldinger om tilskadekomne på de to luftbaser.

På Twitter skriver USA's præsident, Donald Trump, at "alt er godt". Det Hvide Hus vil onsdag eftermiddag udsende en pressemeddelelse.

Iransk stats-tv oplyser onsdag morgen ifølge nyhedsbureauet Reuters, at 80 amerikanere skulle være blevet dræbt i angrebet natten til onsdag.

Ifølge det iranske stats-tv ramte 15 missiler de to militærbaser i Irak.

Det iranske stats-tv citerer – ifølge Reuters – en kilde fra Irans Revolutionsgarde, der siger, at Iran har 100 andre mål i sigte i regionen, hvis USA hævner sig.

Revolutionsgarden advarer også USA's allierede i regionen om, at de vil blive angrebet, såfremt de lægger jord til at udføre angreb mod Iran.

Det iranske nyhedsbureau Fars skriver i et tweet, at "Irans hævn er begyndt".

Det er en henvisning til det amerikanske militærs drab på den iranske general Qassem Soleimani fredag i Bagdad.

Det iranske styre i Teheran har svoret at ville hævne drabet, og ifølge Irans Revolutionsgarde er angrebet mod luftbaserne begyndelsen på operation "Martyr Soleimani".

Soleimani var leder af Quds-elitestyrken og en af Irans store helte. Han stod desuden Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, nær.

Drabet på Soleimani på irakisk jord udløste så stor modstand i Irak, at et flertal i landets parlament søndag stemte for et forslag om at kræve samtlige udenlandske soldater ud af landet.

USA har over 5000 soldater udstationeret i Irak.

Sammen med andre udenlandske styrker som den fra Danmark indgår de i en koalition, som har trænet og støttet irakiske sikkerhedsstyrker mod truslen fra den militante bevægelse Islamisk Stat.

Nato besluttede mandag at suspendere sin træningsmission i Irak på grund af den aktuelle anspændte situation i området.

I begyndelsen af december var luftbasen Ain Al-Asad ligeledes udsat for et missilangreb.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Iranerne kan reelt ikke tillade sig at sende andet end et par små lynkinesere afsted som hævnaktion for den dræbte general. For de ved godt, at et lidt for stort hævnangreb vil medføre et prompte svar fra amerikanerne mod iranske mål. Så langt så godt.

Der har i forvejen været store protestdemonstrationer i Iran de seneste uger og måneder, hvor flere hundrede demonstranter er blevet dræbt af præstestyret. Så den interne situation i Iran er anspændt. Og hvis der dertil kommer amerikanske modangreb, som er tilstrækkelig omfattende kan det medvirke til at udløse interne optøjer mod det iranske præstestyre.

Og muligheden for et internt oprør tænker jeg det iranske præstestyre måske ser som en alvorligere trussel end amerikanske angreb.

Dorte Sørensen

Var det ikke en begrænset hævn- P1-morgen kunne fortælle at Basen var advaret så folk på basen kunne nå at søge beskyttelse . Ligeledes blev det oplyst at det var fra den basse de dræbende misiller var afsendt fra.

Nu er spørgsmålet hvordan vil Trump reagerer ,