Kina-kender: Satiresag udstiller kultursammenstød

Kina-ambassades reaktion på satiretegning i Jyllands-posten er et spontant følelsesudbrud, siger lektor.
28. januar 2020 kl. 10:10

Den kinesiske ambassades fortørnelse over en satiretegning i Jyllands-Posten, hvor en tegner har udskiftet de fem gule stjerner på Kinas flag med coronavirusset, udstiller et sammenstød mellem kulturer.

Det vurderer Clemens Stubbe Østergaard, som beskæftiger sig med Kina og landets forhold til omverdenen som lektor emeritus på Aarhus Universitet.

- Vi er nok det mest uhøjtidelige land i verden, og mange andre kulturer er mere følsomme over for den slags ting, siger han.

Kinas ambassade kræver en undskyldning fra Jyllands-Posten, efter at avisen har udgivet tegningen.

Reaktionen er spontant og måske en smule uhensigtsmæssig, siger Clemens Stubbe Østergaard.

Men man skal også forstå, at mange kinesere i Danmark har familie i landet, som er alvorligt presset.

- Det her rammer midt i det, der svarer til vores jul, nemlig det kinesiske nytår. Det har gjort folk oprevede og bange, og så gør man grin med det samtidig.

Han understreger, at det ikke er, fordi Kina nemt bliver fornærmet. Men i landets pressede situation skal der ikke meget til at udløse store følelser.

- Det er svært for os at visualisere eller forstå, hvor alvorligt det her er for nogle områder i Kina, og hvor meget det har sat landet på den anden ende.

- Det er et sammenstød mellem kulturer. Vi har også en grovere sans for humor end lande omkring os, og kommer man helt til Kina, er forskellen nok endnu større.

- Så reagerer man spontant og uhensigtsmæssigt. Havde man haft en uge til at tænke over det, kan det være, det var anderledes, men man reagerer følelsesmæssigt, når man er under pres, siger Clemens Stubbe Østergaard.

Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, har afvist at give en undskyldning til kineserne.

Han siger til sin egen avis, at man ikke har villet nedgøre nogen, og at der må være tale om to forskellige former for kulturforståelse.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Vi har ytringsfrihed i DK. Har Kina?
Ambassadør peger på respekten for det kinesiske folks følelser! Har kinesiske ledere respekt for det kinesiske folks følelser?
Fin satire JP og så må ambassadøren gå i pressenævnet, for sådan et har vi i DK! Har Kina et sådant? - eller, hvordan klare i en tilsvarende "skærmysle" i Kina? Ser naivt frem til ambassadørens svar!

Søren Nielsen

JPs tegning indeholder ingen kritik af den kinesiske stat.
Tegningen er en fornærmelse mod det kinesiske folk.

Ture Nilsson, Achim K. Holzmüller, Gunner Olesen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Er der nogen, der kan forklare, hvad der er sjovt - eller satirisk - ved den tegning? Jeg kan nemlig ikke se det. Meningsløst mobberi er vel det nærmeste vi kommer?

Rikke Nielsen, Viggo Helth, Ture Nilsson, Achim K. Holzmüller, Jonna Jensen, Gunner Olesen, Søren Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Er der en voksen tilstede? Muligt vi har ytringsfrihed til at svine hinanden til. Men særlig smart af Jyllandsposten er det nu ikke.

Rikke Nielsen, Viggo Helth og Søren Nielsen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Det er jo klart at politikerne må bakke JP op i avisens ytringsfrihed, men mon ikke at det er en lidt anstrengt opbakning efterhånden.

Det er klart at vi som nation, ikke kunne, og ikke skulle handle anderledes, end vi gjorde i 2005 under Muhammed krisen.

Den kom bag på alle, og selvfølgelig skulle vi ikke give efter dengang.

JP har selv siden erkendt, at de i bagklogskabens klare lys, helst ikke ville have udgivet de tegninger, og siden har de af selvklare årsager ikke gjort det, selv når andre har genoptrykt deres egne tegninger.

Man skulle mene at avisen heraf har lært, et og andet, om en forandret verden, og realiteter som ikke altid stemmer overens med stålsatte principper.

Som jeg ser det, er læren, at vi indtager det kompromis, at vi aldrig vil frasige os retten til, hverken at tegne, eller ytre os som vi vil, men i praksis lader vi i visse soleklare sammenhænge være med det.

Vi har vist, at vi ikke undskylder når skaden er sket, og dermed har vi forsvaret vores integritet, og behøver ikke at gentage samme igen og igen.

Hvordan mon JP's reaktion mon ville være, hvis de blev mødt af et samlet krav fra erhverslivet, om en eller anden form for beklagelse denne gang til Kina, og hvis ikke så ville avisen kunne imødese en total annonce boykot.

Avisen har sin ytringsfrihed, det har annoncørerne også til at stemme med fødderne.
Ville mon JP vakle i den situation, og ville avisen kunne holde til det.

Jeg er alvorlig bange for, at den eneste som går fri denne gang er JP, mens det i værste fald koster milliarder i tabt eksport, og tusinder af tabte arbejdspladser.

Det er ikke forbudt en gang i mellem, at tænke sine handlinger ind i en større sammenhæng, før man siger, skriver eller tegner hvad som helst .
Eller måske lige forespørge uformelt i Udenrigsministeriet, eller hos Dansk Industri først, om de ser noget problem i en tegning i en sprængfarlig situation.

JP ville ikke være forpligtet af de svar avisen måtte få, hvis den gjorde det, men forhåbentlig ville avisen lytte til et godt råd, hvis den fik det.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Torben Arendal, Achim K. Holzmüller, Jeppe Lindholm og Søren Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nå ja. Den danske eksport af svinekøb til Kina kan godt inddæmmes en hel del. De seneste måneder er eksporten steget støjt og indtjeningen brager ind hos Danish Crown og de danske svinebønder. Prisen betaler de danske skatteydere og forbrugere del gennem skattefinansieret landbrugsstøtte, dels gennem eksploderede priser på svinekød i Danmark. Et halvt kilo hakket svinekød koster nu 40 kr. mod 25 kr. for få måneder siden.

Vi har før fjernet kritikere fra vore gader og veje, så statschefen XI ikke skulle se det i vores gader, det skete da demonstranter viftede med Tibet-flaget foran Christiansborg.

- Hvor er kulturforskellen til Kina, når vores politikere selv iværksætter den slags renselse mod fredelige og lovlige demonstrationer?

Danny Hedegaard

Jeg har lige set Deadline, og fået en akademisk vejledning i det kinesiske flags symbolværdi:

Folkerepublikken Kinas flag
https://da.wikipedia.org/wiki/Folkerepublikken_Kinas_flag

Man taler meget om værdien af Humaniora, men her har man alt den ekspertviden, som medier og bladtegnere kan vælge at opsøge, inden at de pr automatik illustrerer egen dækning, på et bagtæppe af, tilsyneladende fundamental uvidenhed, eksempelvis om symbolikken i det kinesiske flag.

Jeg tvivler på at tegneren har haft nogen anelse herom, inden at han tegnede den tegning, endsige den ansvarshavende redaktør.

Dermed ikke sagt, at avisen ikke uanset, har sin frihed til at tegne og skrive hvad den vil, men man må forvente at den gør det på et oplyst grundlag.
At det her er tilfældet, tvivler jeg på?

Jeg sætter ellers stor pris på både JP og Information, og læser begge aviser med glæde, men jeg kan ikke greje hvorfor, at det hvergang, af alle aviser er JP der bringer sig i denne situation, og bliver ved med at gøre det.

Er det en tilfældighed, eller opsøger andre medier simpelthen i højere grad ekspert udsagn, end JP, som et led i den daglige redaktionelle vurdering af egene dækning af ekstremt sensitivt stof.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Torben Arendal og Achim K. Holzmüller anbefalede denne kommentar