Minister vil holde terrordømte personer i kort snor

Regeringen vil give politiet lov til at gå ind i folks hjem uden retskendelse for at stoppe fremmedkrigere.
16. januar 2020 kl. 10:07Opdateret 16. januar 2020 kl. 10:34

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser, at Danmark bevæger sig i retning af en politistat i stedet for en retsstat, når politiet ifølge regeringen skal kunne gå ind i folks hjem uden en retskendelse.

Tiltaget er en del af udspillet over for fremmedkrigere. Det præsenteres i sin helhed torsdag klokken 14 og er en del af de nye stramninger over for fremmedkrigere.

- Det er det rene sludder, siger han.

- Det her drejer sig om at sikre, at de mennesker, der har begået terror, bliver holdt fra at radikalisere andre - måske sårbare unge mennesker. Og at de bliver holdt væk fra at opretholde et terrornetværk, siger ministeren.

- Det handler om at bekæmpe terrorisme og få hånd om de fremmedkrigere, der er. Og de, som måtte komme, siger Hækkerup.

Regeringen vil indføre et opholdsforbud og et kontaktforbud for personer, der er dømt for terrorforbrydelser.

Det betyder, at politiet uden retskendelse vil kunne komme ind i folks hjem og tjekke computere for at sikre, at kontaktforbuddet overholdes.

- Kernen her er, at vi giver mulighed for at afskære dem, som er dømt for terror, for at færdes eller opholde sig i et bestemt område.

- Eller fra at opholde sig sammen med bestemte personer, der har haft betydning for deres radikalisering eller som muligvis kan påvirke andre til at blive radikaliseret, siger Nick Hækkerup.

- Der kan være behov for at kigge på computere for at se, hvem de har været i kontakt med.

- Den kontrolmulighed skal politiet have. Ligesom vi i øvrigt har det over for eksempelvis dømte seksualforbrydere, siger Hækkerup.

Støttepartierne De Radikale og SF har allerede udtrykt bekymring for tiltaget.

Til spørgsmålet om, hvorvidt indgrebet er vidtgående, svarer Hækkerup:

- Det er et proportionalt og rigtigt indgreb. Og en mulighed, som politiet skal have, når man skal patruljere i områder og bliver opmærksom på, at her kan der være behov for at kontrollere, at de forbud, som er givet, faktisk også bliver overholdt.

I forvejen er det allerede muligt for udlændinge- og integrationsministeren administrativt at fratage fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab det danske pas uden rettergang.

- Vi står i en situation, hvor Politiets Efterretningstjeneste siger, at der er en terrorrisiko i Danmark. Og at vi står over for en situation, hvor vi skal forholde os til, at folk, der har begået helt bestialske forbrydelser, som er radikaliseret, kommer til Danmark.

- Så bliver vi politikere nødt til at forholde os til, hvordan beskytter vi vores samfund. Det her et element i at beskytte Danmark, siger Hækkerup.

Som noget andet nyt vil regeringen i de tilfælde, hvor den ene forælder dømmes som fremmedkriger, gøre det muligt at give den fulde forældremyndighed til den forælder, der ikke er dømt.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Definitionen "fremmedkriger", hvad dækker det? Skal man være muslim, lejesoldat, fremmedlegionær eller deltaget i krigsforbrydelser for et andet land end Danmark (ex.Israel)? Jeg er "lutter øre", kære Nick.
De danskere, der er dømt for at bekæmpe IS, sammen med koallitionen, er de "fremmedkrigere"? Ja, for har jo dømt dem! MEEN, de kæmpede for Danmarks interesse, nemlig elliminering af IS!
Jeg er lutter øre, Nick!

Flemming Berger, Mogens Holme og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

Overvågning er frihed, ophævelse af restprincipper er juridisk beskyttelse, snak er handling, ansvarsfraskrivelse er ansvarlighed, undertrykkelse er hjælp, internering af børn i fængselslejre er børnebeskyttelse, tvangsfjernelse er omsorg, krig er fred, staten er folket, flere svin er mindre svineri, mørklægning er offentlighedslov, mere til rigeste og mindre til de fattige er øget lighed, centralisering er udvikling af hele landet, magtfuldkommenhed er ydmyghed, demokrati er topstyring. Gyldne håndtryk og hånlatter er straf for veludført uopmærksomhed.
Mon der kommer en reaktion fra det folk, I lod i stikken, stak i ryggen og lod sidde i skyggen ?

Hans Larsen, Arne Albatros Olsen, Jens Erik Starup, Lillian Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar