Rapport: Svag kontrol åbner for svindel i Skatteministeriet

Den hullede kontrol i Skatteministeriet kobles direkte til svagheder, der muliggjorde Britta Nielsens svindel.
14. januar 2020 kl. 21:59Opdateret 14. januar 2020 kl. 22:52

Skatteministeriet får i en ny rapport fra Rigsrevisionen hård kritik for at føre mangelfuld og svag kontrol med statens største konto med 1000 milliarder kroner.

Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort rapport, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Af rapporten fremgår det, at Skatteministeriets kontrol med statens årlige indtægter er så "mangelfuld" og "svag", at der er en klar "forhøjet risiko" for, at medarbejdere kan svindle.

I rapporten peges der direkte på en af de svagheder, der kom frem i forbindelse med Britta Nielsen-sagen. Hun er mistænkt for at misbruge midler i Socialstyrelsen for over 100 millioner kroner.

Den mangelfulde kontrol er stærkt bekymrende. Det siger professor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.

- Der er nogle paralleller i den manglende kontrol til Britta Nielsen-sagen og andre problemer, der har været, som Rigsrevisionen også selv drager i rapporten.

- Det er meget alvorligt, at der er de muligheder for at begå svindel på et område med så mange penge, siger Per Nikolaj Bukh til Berlingske.

Ifølge Rigsrevisionens rapport er et af hullerne i kontrollen blandt andet, at Skatteministeriet ikke har styr på, hvilke medarbejdere der har adgang til it-systemerne.

Det er fra de it-systemer, der udbetales overskydende skat. Og det betyder, at ansatte har adgang til konti, som ikke har noget med deres arbejde at gøre.

I praksis kan det blive udnyttet, mener Rigsrevisionen, fordi mange overførsler foretages manuelt af medarbejdere.

Per Nikolaj Bukh mener, at det er et problem, at der er indført en tillidsbaseret kontrol, som betyder, at den enkelte leder skal vurdere, hvorvidt medarbejderen har adgang til de rette systemer, siger han til avisen.

Ifølge Berlingske har Rigsrevisionens gennemgang primært set på Skatteministeriets kontrolindsats.

Der er kun lavet få stikprøver. De har ikke vist decideret svindel, fremgår det.

Til gengæld er Skatteministeriet ved at undersøge konkrete sager, hvor der er mistanke om svindel, skriver avisen.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • Carsten Svendsen
  • Espen Bøgh
Bjarne Andersen, Carsten Svendsen og Espen Bøgh anbefalede denne artikel

Kommentarer

de politikere, der mod alle advarsler, slækkede kontrollen burde holdes økonomisk ansvarlige.

Kim Houmøller, Michael Newstead, Hans Larsen, Bjarne Andersen, Lillian Larsen og Søren Mortensen anbefalede denne kommentar

Så får det gennemtæskede SKAT atter en omgang fra Rigsrevisionen.

Galt har det været i mange år - siden 2000, hvor Venstre med AFR i spidsen overtog regeringsmagten.

Forleden havde Politiken en artikel om netop forløbet omkring SKAT siden 2000 og fremad, og beskriver at det var embedsmændene, fra Finansministeriet det kørte SKAT i sænk.

Det udsagn må da stå i tvivlens lys, for det indebærer at der ingen politiskledelse var på området, og embedsmændene, derfor kunne boltre sig hæmningsløst i ministerierne!?

- Næ..., historien er nok en ganske anden, der nok har sammenhæng med at vise hvor forbedret en liberal styring af økonomien kunne gøres, og i effektiviseringens ånd gennemføres - helt uden negativt afledede problemer som en følge.

En del af forklaringen kan nok tilskrives AFR bog; "Fra socialstat til minimalstat", en teoretisk øvelse på linje med Ayn Rands forståelse af den yderste liberalisme, uden hensyn til virkeligheden.

"Drømmen" i bogen er at staten lader det sociale område overtage af det liberale samfund, som driftsområde, - men, men, men, - det har aldrig været det liberale samfunds store hede drøm, som derimod var at tjene penge på fattigdommen og armodet, som statens selvfølgelig betalt rask væk.

En anden forklaring er om Kristian Jensen har sovet på Vagten som Skatteminister, hvilket næppe er sandheden, men derimod nok ret bevidst har ladet de embedsfolk som kom fra Finansministeriet selv styre ødelæggelsen af SKAT, - men hans accept heraf vidner trods alt om deltagelsen i ødelæggelsen af SKAT.

Ser man tilbage på forløbet så kan man kun undre sig, - hvilket Kristian Jensen også elv burde have gjort, - for selvfølgelig kan man ikke afskedige så mange mennesker i bundter gang på gang fra SKAT, - og så tro det ingen indflydelse har på driften.

genoprettelsen af SKAT koster i dag så mange penge, at udgiften overhovedet ikke står mål med de besparelser som man i sin tid opnåede med afskedigelserne af medarbejdere dengang, - snarere tværtimod!

Det er ynkeligt som man snor sig for at undgå at vedkende sig sine fejl fra ministertiden - lige fra Statsminister AFR, og over Finansministrene til Skatteminister Kristian Jensen.

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Carsten Munk og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Jeg forstår i hvert fald godt, de danskere, der udelukkende af denne grund har mistet lysten til at betale skat. - For hvorfor egentlig betale til samfundet, hvis landets lovgivne politikere "bevidst" lader nogle platugler undlade at betale, medens andre temmelig frit (også straffrit) lemper penge op af den danske statskasse.

Og omkring politikerne er der jo egentlig kun 2 reelle forklaringer på deres handlemåde - eller måske netop mangel på handling. Enten er de svagt fungerende, eller også har de visse skjulte relationer til platuglerne.

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar