Så er brexit i hus: Briterne træder ud af EU i næste uge

De sidste brikker er faldet på plads i det britiske parlament, og loven om udtræden af EU er vedtaget.
22. januar 2020 kl. 21:23Opdateret 22. januar 2020 kl. 21:45

Efter års bitter debat er det endelige punktum sat. Onsdag fik den britiske premierminister, Boris Johnson, omsider godkendt loven om brexit, der betyder, at Storbritannien om ni dage forlader EU efter 47 års medlemskab.

Loven om udtrædelse var allerede godkendt i Underhuset. Men Overhuset havde flere ændringsforslag. Blandt andet om EU-borgeres rettigheder og om flygtningebørns rettigheder.

Men ved en serie af afstemninger onsdag i Underhuset blev det ikke-folkevalgte Overhus' forslag til ændringer fejet af bordet. Johnsons Konservative råder efter valget i december over et stort flertal.

Overhuset valgte derfor modstræbende at overgive sig.

Det er på tide at få afsluttet denne lange proces, der har splittet landet så dybt, lyder det fra Johnsons embedsbolig i Downing Street.

- Det britiske folk har ventet i over tre år på at få klaret brexit. Med vedtagelsen af udtrædelsesloven, så er det muligt for os at få det klaret på en ordentlig vis 31. januar, siger en talsmand for Johnson.

Den eneste lille forhindring, der er tilbage, er dronningen.

Men det er en formalitet, at dronning Elizabeth underskriver brexit-loven. Det vil hun muligvis allerede torsdag.

Og så skal Europa-Parlamentet også sige god for den britiske exit. Det ventes at ske i næste uge.

For Johnson er det en stor personlig sejr. Han blev premierminister sidste sommer på et løfte om at "get brexit done" - få klaret brexit. Han lovede at gøre en ende på års skænderier om EU og den splittelse, som landet oplever.

Hans forgænger, Theresa May, forhandlede en løsning med EU-Kommissionen om Storbritanniens rolle i fremtiden. Men tre gange blev hun nedstemt i parlamentet. Tredje gang valgte hun at træde tilbage.

Som ny premierminister valgte Johnson at vende tilbage til Bruxelles for at forhandle en aftale. Den fik han. Og i december kunne han krone sit værk med en stor valgsejr til Det Konservative Parti.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Hvis Brexit stadig mangler godkendelsen i EUP, er den vel ikke helt "i hus" endnu? Har dog læst at kun irerne stemmer nej.

@ Bjørn Pedersen,

I EU-sammenhæng er en aftale ikke valid, hvis blot et medlemsland stemmer imod. Og hvis Poblacht na hÉireann stemmer imod, er der fra EU´s side ingen aftale.

Til gengæld kan UK indtil videre lade som ingenting - altså borset fra, at Irlands 2.600 nyuddannede grænsevagter kommer i arbejde, og at der bliver en "hård" grænse mod UH oppe ved den irske nordgrænse.

torben - nielsen

Vedr. veto ret, så blev der ved tiltræden til Lissabon Traktaten i 2008 besluttet, at afgørelser kunne vedtages ved flertal og ikke længere ved enstemmighed.

Jeg tror, at det er lige præcis denne bestemmelse, som gør at der så stor modstand imod EU rundt omkring.

Nu kan enkelte lande blive nødt til, at iværksætte love, som man selv er imod, men som flertallet har besluttet.

Simon Nielsen

@Gert Romme. Enkeltlandes vetoret gælder for mange (men ikke alle) beslutninger i Rådet, men ikke i Europaparlamentet. Rådet har allerede enstemmigt godkendt aftalen.

Henning Kjær

Nu er englænderne blevet enige med dem selv, eller hvad man nu skal kaldet det. Et mindretal har med stort flertal besluttet at Storbritanien skal udtræde af EU.
Nu skal de forhandle med de andre EU-lande og først om et år indtræder virkeligheden (måske).