Trump ønsker palæstinensisk stat med hovedstad i Østjerusalem

Den amerikanske præsident har fremlagt fredsplan, der ventes at blive kritiseret fra palæstinensisk side.
28. januar 2020 kl. 18:30Opdateret 28. januar 2020 kl. 19:42

USA's præsident, Donald Trump, har tirsdag præsenteret sit bud på, hvordan man opnår fred i konflikten mellem israelere og palæstinensere.

Det sker ved et pressemøde i Det Hvide Hus i Washington.

Trump foreslår med sin fredsplan, at USA anerkender de israelske bosættelser og gør dem til en del af Israel.

Præsidenten siger derudover, at der skal oprettes en palæstinensisk stat med dele af Østjerusalem som hovedstad.

Palæstinenserne har ikke villet tale med Trump-administrationen siden 2017, da USA anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

Tilbage i december 2016 vedtog FN's Sikkerhedsråd resolution 2334 om israelske bosættelser. Den siger, at Israels bosættelser i besatte områder ikke har nogen juridisk validitet og er et åbenlyst brud på folkeretten.

Den 18. november meddelte den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, dog, at det ikke var USA's holdning.

- Etablering af civile israelske bosættelser er ikke i sig selv uforeneligt med folkeretten, lød det dengang fra Mike Pompeo.

Under Trumps forslag tirsdag vil det palæstinensiske område blive mere end fordoblet, skriver nyhedsbureauet AP.

Men Trumps forslag om at anerkende de israelske bosættelser vil med stor sikkerhed falde i dårlig jord hos palæstinenserne, tilføjer AP.

Ved tirsdagens pressemøde i Det Hvide Hus står Donald Trump side om side med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Netanyahu kalder det for en "historisk dag" og takker Trump.

- Du er den første verdensleder, der anerkender Israels suverænitet over Judæa og Samaria, der er altafgørende for vores sikkerhed og for vores arv, siger Netanyahu, der bruger de bibelske navne for Vestbredden.

Mahmoud Abbas, der er leder af det palæstinensiske selvstyre, har ikke været inviteret med til forhandlinger i Det Hvide Hus.

En talsmand for Abbas har tidligere understreget, at en fredsaftale ikke kan indføres uden palæstinensisk godkendelse.

De palæstinensiske ledere har på forhånd afvist fredsplanen fra den amerikanske præsident. De mener, at USA har mistet sin rolle som mægler i konflikten, fordi Trump tilgodeser Israel.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

USA og Israel er bedøvende ligeglade med FN-resolutioner, der gælder dem selv, i andre tilfælde regner bomberne ned over de, der ikke overholder dem.

Berlinske tidende d. 4. juni 2019:
"Trumps svigersøn har lagt en fredsplan for Mellemøsten, som selv Trump-støtter er imod". "Og end ikke Donald Trumps udenrigsminister tror på Jared Kushners fredsplan for Mellemøsten. Nu taler også en række eksperter mod planen. De vil på ingen måde have den fremlagt".

I 2 år har Donald John Trump altså storpralet om sin totale og endelige løsning på forholdet mellem Israel og Palæstina, - som han kalder et storslaget projekt. Og så fremkommer han nu noget så latterligt og urimeligt som denne aldeles uanstændige "plan", der kun tilgodeser Israel.

Man kan i hvert fald fastslå, at dette kendetegner niveauet hos Donald John Trump og Jared Kushner, og det er absolut ikke højt.

Jeg håber virkelig, at hele verden og i hvert fald EU vil sige absolut nej til at acceptere denne plan. Folkeretten må da også gælde for Israel i Palæstina. Der er jo allerede en helt færdigforhandlet plan fra 2014-16, som i øvrigt heller ikke giver Palæstina fuld retfærdighed, men som Israel behændigt fik smadret i sidste øjeblik. - Den plan må fortsat kunne anvendes.

Efter denne nye "plan" kan Israel beholde alle disse områder, vandkilder og andre ressourcer, som de har stjålet ved fuldstændig ulovlig besættelse. Og planen giver videre Israel yderligere 48 måneder til at stjæle endnu mere at Palæstina, så de kan få alt af værdi.

Og efter "planen" kan Palæstina få latterlige 50 mia. dollars som engangsbeløb, som de skal etablere et samfund som kan overleve på. Men de får absolut ingen erstatning for de stjålne områder og deres ulovlige udnyttelse gennem snart mange år. Og accepterer Palæstina ikke dette. får de slet intet, og statement kan fortsætte.

Formentlig har USA sikret sig, at Trumps fornemme venner i Saudi og Emiraterne skal presse Palæstina til at acceptere denne såkaldte "løsning". Og da Iran er imod, er Iran tydeligvis USA´s og Israels fjende.

Michael Friis

Palæstinenserne kan vælge at se det som en mulighed for at komme videre. Men det ser ud til at det er et NEJ uden overvejelser for alternativet.
Det bliver næppe fred som vi kender fred.
Hvornår kommer den dag, hvor en jøde kan holde ferie i Iran eller Oman? Og at der ikke skal stå politi i Krystalgade?
Begge sider må vise forståelse og komme videre.
En palæstinensisk stat med Østjerusalem som hovedstad. Kan det ikke friste? Bare lidt?

Der findes en fredsplan. Den har ligget i FN i årtier. Den et støttet af næsten alle verdens lande. Men landene er hyklere.
Vestbreden er ulovligt besat. Israel diskriminerer gennem lovgivning Palestinenserne i israel.
Israel er bygget på toppen af Palestina. Der har altid boet palestinensere overalt i israel/Palestina.
Regeringer støtter hellere et racistisk voldelig regime end at stå fast på menneskerettigheder og folkeret - i over et halvt århundrede.
Israels forbrydelser skal dømmes ved den internationale krigsforbryderdomstol. Processen er i gang, og folk er tvivlende?
Hyklere.

Dorte Sørensen

Det lyder flot med en palæstinensisk stat med Østjerusalem som hovedstad. - der er bare det ,at staten er skåret ned med 50% og gennemhullet af veje til bosættelserne de vandrige områder og gode markområder er også beslaglagt - For ikke at tale om Jerusalem som hovedstad , de er blevet henvist til en forstad til Østjerusalem.

Carsten Munk, Torben Arendal og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Der ikke tale om en stat. Israel vil skulle bestemme hvem som kan bo i enklaverne, de skal være den eneste våbenmagt som bestemmer, de skal kunne nemt lukke for forbindelsen mellem de mange usammenhængende enklaver, Gaza må ikke bygge havn. De kan låne den i Jaffa. Alle palestinensere der bor udenfor enklaven kan smides derind og ud af Israel. Det er intet andet end racistiske enklaver som Israel altid har ønsket. Den amme spredte enklave løsning som i de hvide i Sydafrika Sydafrika ville skabe.
Spørgsmålet må være til dem som anser Israel som
Et normalt land. Hvordan forsvarer de de horible massacre, at jage folk fra hus og Hjem som forgår i dag og har foregået i 70 år.
Militære der udelukkende er overalt for at undertrykke og beskytte voldelige bosættere som gør hvad de vil ustraffet. Fy fan siger jeg. Det er ulækkkert.