Danmark har investeret massivt i tvivlsom klimakompensation

Halvdelen af de projekter, der skulle reducere dansk CO2-udledning, er nytteløse, vurderer forskere.
8. februar 2020 kl. 21:32

Over halvdelen af de klimaprojekter, som staten og danske selskaber har investeret i for at reducere deres CO2-udledning, er nyttesløse.

Det vurderer tre førende eksperter på området, skriver Politiken.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) tager oplysningerne meget alvorligt og siger, at de globale regler ikke har været gode nok.

Den danske stat har brugt omkring 1,4 milliarder kroner på køb af klimakreditter, oplyser Energistyrelsen til Politiken.

Dertil kommer et ukendt, men formodentlig tilsvarende højt milliardbeløb, som danske selskaber har købt kreditter for.

Martin Cames og Lambert Schneider, som er henholdsvis afdelingschef og researchkoordinator på det anerkendte tyske forskningsinstitut Öko-Institut, har gennemgået det danske klimaregnskab.

De vurderer, at 58 procent af alle kreditterne er enten "højt problematiske" eller kun med "lav sandsynlighed" har ført til reelle CO2-reduktioner.

- Skaden er dobbelt: For det første betyder det, at Danmark formelt nåede sin Kyoto-målsætning, mens der reelt skete en øget CO2-udledning i atmosfæren.

- For det andet er en signifikant del af de penge, som staten Danmark og danske selskaber har brugt på de her kreditter, spildt. Årsagen er, at klimaprojekterne sandsynligvis ikke har leveret faktiske CO2-reduktioner, siger Lambert Schneider til Politiken.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ser med alvor på oplysningerne.

- Klimaet er den store taber, hvis danske virksomheder og tidligere regeringer ikke har fået den forventede klimagevinst ved internationale CO2-kreditter. Vi må ganske enkelt erkende, at de globale regler ikke har været gode nok.

- Vi skal sikre mere robuste regler i FN's klimaforhandlinger, siger Dan Jørgensen.

Han understreger, at regeringen ikke har planer om at bruge klimakreditter for at opnå målsætningen om en 70-procents reduktion i 2030.

Politiken har forelagt Danmarks klimaregnskab og Öko-Instituttets analyse for Barbara Haya, som leder Berkeley Carbon Trading Project på universitetet Berkeley i USA. Hun er enig i Öko-Instituttets konklusioner.

/ritzau/

Anbefalinger

  • CLAUS HOEG ARAUJO
  • Martin Karlsson Pedersen
  • Olaf Tehrani
  • Ejvind Larsen
CLAUS HOEG ARAUJO, Martin Karlsson Pedersen, Olaf Tehrani og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Spangsbo

Måske skal vi til at tage den grønne omstilling herhjemme alvorligt og bruge pengene på at gøre os fri af fossil energi og få et bæredygtigt landbrug osv... Så gør vi os også fri af Trump, Putin og gakkede saudiske prinser...

Bjarne Bisgaard Jensen, Olaf Tehrani, Ejvind Larsen, Carsten Munk, Gert Romme og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

Ja, men vi kan godt feje for egen dør @Kristian. Det er der vist ingen, heller ikke jeg, der er uenig med dig i. Det er bare fuldstændigt ligegyldigt i den globale sammenhæng. Hvis vi skal have styr på CO2 udledning/opvarmning, samt biodiverstiet, herunder tømning af verdenshavene, plastforurening, osv. så kommer vi ikke udenom at vi skal have reduceret jordens befolkningstilvækst. Får vi ikke den under kontrol, så kan vi holde alle de møder vi vil, vedtage en masse hensigtsærklæringer, og prøve at lovgive os ud af det, men resultatet bliver uden betydning.

Allan Petersen

Det vigtigste er, at være foregangsland på papiret, så skal de andre nok følge trop... eller noget. Vi kan også vælge, at være til grin for egne penge længe nok til at der råbes “kongen har ingen klæder på”.