Erdogan advarer om nært forestående angreb i syrisk provins

Ifølge den tyrkiske præsident er det et spørgsmål om tid, før Tyrkiet lancerer offensiv i Idlib-provinsen.
19. februar 2020 kl. 11:22Opdateret 19. februar 2020 kl. 12:00

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer onsdag om et nært forestående angreb i Idlib-provinsen, der ligger i det nordlige Syrien.

Angrebet vil finde sted i slutningen af februar, hvis ikke syriske styrker trækker sig tilbage.

- En operation i Idlib er nært forestående. Vi tæller ned, og vi sender vores sidste advarsler, siger Erdogan i det tyrkiske parlament onsdag ifølge AFP.

På det seneste har den syriske regeringshær med støtte fra Rusland optrappet offensiven i Idlib-provinsen. Det er den sidste provins, der er kontrolleret af oprørere.

Samtidig har Tyrkiet indsat soldater i provinsen. På begge sider er adskillige soldater blevet dræbt i sammenstød med den anden side.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, har sagt, at Tyrkiet ønsker at løse problemerne via diplomatiske kanaler.

Mandag rejste en tyrkisk delegation derfor til Moskva for at diskutere krisen i Idlib-provinsen.

Disse forhandlinger har dog ikke ført til nogen aftale. Det oplyser den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, onsdag.

Det bekræfter den tyrkiske præsident. Derfor vurderer han, at en tyrkisk offensiv i Idlib nu er et "spørgsmål om tid".

Det skriver Reuters.

Meldingen fra Erdogan får onsdag den russiske regering til at advare Tyrkiet mod et angreb i Idlib-provinsen.

- Hvis vi taler om en operation mod Syriens legitime myndigheder og væbnede styrker, så er det selvfølgelig det værst tænkelige scenarium, siger talsmand Dmitrij Peskov.

Rusland vil dog ikke blande sig, hvis den tyrkiske offensiv er rettet mod "terrorgrupper" i Idlib-provinsen, tilføjer han.

Rusland og Tyrkiet blev i 2018 enige om at etablere en demilitariseret zone Idlib-provinsen.

I en tale til sine partifæller i det tyrkiske parlament siger Erdogan onsdag, at han er fast besluttet på at gøre Idlib til "en sikker zone, uanset set hvad det måtte koste".

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som altid er det de mange civile, børn, kvinder oldinge og mænd, der er ofre i de stores krig. Og det ville klæde NATO-landene at forlange stop for invasionen. Der er i forvejen alt for mange aktører, der kriger for andre magter i dette område, hvor nu 650.000 civile er blevet flygtninge på få dage.
.
Men den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan driver med sin NATO-hær en fanatisk krig mod alle - herunder både kurderne og store dele af egen befolkning, der er indespærret uden dom. Og netop nu har han blikket stift rettet mod oliekilderne.

Dem, der tier, samtykker, og det gælder også de andre NATO-lande.

Nike Forsander Lorentsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Slagtningen af et folkeslag står for døren, mon nogen rettidigt vil griber ind, eller vil kurdernes skæbne overlades til bødlernes forgodtbefindende, som de blev det i Rwanda, Tjetjenien, Amenien og så mange andre steder i historien..... er menneskets største kunstskab i virkeligheden passivitet?

"- Hvis vi taler om en operation mod Syriens legitime myndigheder og væbnede styrker, så er det selvfølgelig det værst tænkelige scenarium, siger talsmand Dmitrij Peskov."

Hvis vi skruer tiden nogle mdr. tilbage, så husker de fleste nok at forargelsen var stor over at Trump-administrationen/Pentagon trak de amerikanske styrker væk fra den tyrkisk/syriske grænse, fordi dette overlod kurderne til tyrkisk aggression. Hvad ville Trump? Hvad havde han gang? Amatør, kujon og løftebryder, lød det i mainstreammedier verden over.

Idag kan vi se at tyrkerne nu kan konfronteres med den syriske hær, og dermed er NATO direkte part i krigen. Og imens har de amerikanske styrker, som ikke forlod Syrien, besat store dele af Syriens gas- og oliereserver - og Trump har direkte sagt at måske vil amerikanerne forsvare disse olie- og gasfelter, det afhænger af hvem, der evt. gør krav på dem.

Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Erdogan har erklæret at tyrkerne ikke vil 'lade Idlib i stikken'; tyrkerne angriber syriske stillinger sammen med ulovlige militser - russerne svarer med luftangreb på især sidstnævnte. Der er reelt krig mellem Syrien og Tyrkiet nu ... og Washington bakker Tyrkiet op.