Merkels CDU får katastrofevalg i Hamburg

Tyske socialdemokrater klarer sig hæderligt ved valg i Hamburg, men den store vinder er partneren De Grønne.
23. februar 2020 kl. 18:19Opdateret 23. februar 2020 kl. 23:45

Søndagens delstatsvalg i Hamburg blev en katastrofe for forbundskansler Angela Merkels konservative CDU.

Med kun 11,2 procent af stemmerne lander partiet på det værste resultat ved noget delstatsvalg de sidste 70 år.

Partiets ledelse har indkaldt til et møde mandag klokken 9. Her skal man drøfte det dårlige resultat fra Hamburg.

Men også tage hul på at finde en afløser for Annegret Kramp-Karrenbauer, der har meddelt, at hun ikke længere ønsker at være formand for CDU. Og derfor heller ikke længere ønsker at være kanslerkandidat.

Valget søndag var den første prøve for partiet, siden den krise, som blev udløst af et delstatsvalg i østtyske Thüringen.

Her meddelte det lokale CDU, at det ville gå sammen med det højreradikale AfD og støtte en borgerlig kandidat til posten som førsteminister. Lige indtil Merkel og partiets ledelse slog bremserne i.

- Hvad der skete i Thüringen og hele debatten med relation til Thüringen var alt andet end en hjælp for CDU's kampagne i Hamburg, siger partiets generalsekretær, Paul Ziemiak, ifølge dpa.

AfD er lige krøbet over spærregrænsen med 5,3 procent, viser optællingen. En prognose tidligere på aftenen havde sendt dem ud af Hamburgs borgerrepræsentation.

Men der er også en stor vinder ved valget. Det blev De Grønne, som blev dobbelt så store ved søndagens valg med 24,1 procent af stemmerne.

Da det socialdemokratiske SPD samtidig begrænsede sit tab og ender på 39,1 procent af stemmerne, så kan partiet regere videre sammen med De Grønne. Med SPD's Peter Tschentscher som borgmester.

De Frie Demokrater (FDP) balancerer sidst på aftenen fortsat på spærregrænsen med 5,0 procent. Venstrepartiet Die Linke får 9,1 procent.

Valget har bekræftet, at Hamburg fortsat er SPD's højborg i Tyskland. Dog ikke helt så overbevisende som ved valget i 2015, hvor partiet fik 45,6 procent af stemmerne.

SPD har ellers oplevet store nederlag ved delstatsvalg. Ved det seneste valg til Forbundsdagen fik partiet det mest ringe resultat i efterkrigstiden. Partiet indgår forsat i en regeringskoalition med CSU og det bayerske søsterparti CSU.

Omvendt fortsætter De Grønnes optur. I målinger er partiet Tysklands næststørste parti.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu