Mette F. aflyser tale i Fælledparken efter 1. maj-ballade

Der var ballade sidste år under Mette Frederiksens tale 1. maj i Fælledparken. Hun vil ikke tale dér i år.
18. februar 2020 kl. 11:54Opdateret 18. februar 2020 kl. 16:18

Når det traditionsrige 1. maj-arrangement i Fælledparken i København bliver afholdt i år, bliver det uden en tale fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Socialdemokratiets formand siger, at hun ikke kommer til at holde tale i Fælledparken på arbejdernes internationale kampdag, fordi der de seneste år har været uroligheder.

- Det er velkendt, at der i en del år desværre har været uroligheder i Fælledparken, siger hun.

Ved 1. maj-arrangementet i Fælledparken sidste år, cirka en måned inden Socialdemokratiet vandt regeringsmagten ved folketingsvalget 5. juni, måtte Mette Frederiksen holde pause i sin tale efter tilråb og slagsmål foran scenen.

- Sidste år opstod slåskampe, som gik ud over børn på 14-15 år, der ellers bare var til stede, fordi de er politisk interesserede.

- Jeg har derfor besluttet, at jeg for nærværende ikke ønsker at tale i Fælledparken 1. maj, siger Mette Frederiksen.

Hun er ikke den eneste socialdemokratiske leder, der er blevet mødt af protester gennem årene ved 1. maj-arrangementet i Fælledparken.

I 2014 blev daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tale mødt af aktivister med fløjter, og der opstod håndgemæng.

Og tilbage i 1992 blev daværende S-formand Poul Nyrup Rasmussen blandt andet mødt af kast med tomater i Fælledparken.

Politikere fra andre partier er gennem årene også blevet udsat for en hårdhændet behandling.

Uagtet det til tider hårde klima for talerne holder Mette Frederiksen fast i, at 1. maj skal være en fejring.

- 1. maj er en vigtig dag for os som parti og bevægelse, hvor vi kan mødes på tværs og have dialog om den fremtidige retning.

- Det skal ballademagere ikke have lov at ødelægge for det store flertal, der kommer for at høre talerne og diskutere politik på en fredelig måde, siger hun.

Tirsdag uddybede Mette Frederiksen beslutningen i forbindelse med hendes deltagelse i møder i Udenrigspolitisk Nævn og Europaudvalget. Her blev S-formanden blandt andet spurgt, om det så for tid og evighed er slut med de store taler i Fælledparken:

- Der er aldrig noget, der behøver at vare i al evighed, men jeg har det sådan, at jeg synes ikke ballade og slåskampe hører til ved 1. maj. I hvert fald ikke, hvor jeg selv skal deltage, siger Mette Frederiksen.

Hun fastslår, at hun vil være til stede og holde tale mange andre steder i landet 1. maj.

Spørgsmål: Din forgænger Helle Thorning-Schmidt blev udsat for betydelig værre ballade, end du selv blev udsat for sidste år. Thorning blev alligevel ved. Burde du ikke vise mod og mandshjerte og fortsætte i Fælledparken?

- For mig handler det ikke om, hvad der rammer mig. For jeg er blevet taget godt i mod til langt, langt de fleste 1. maj-arrangementer.

- For mig er det noget mere principielt. Jeg synes, at Fælledparken i for mange år har haft det her ballade-element. Det ønsker jeg ikke at støtte, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Jeg må indrømme, at jeg synes, at vores statsminister gør sig umulig på ingen tid. Hun er simpelthen en mini-diktator i sit eget hoved, lader det til, og det kan en socialdemokratisk statsminister SLET IKKE være.

Jan Nielsen, Mogens Holme, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Ebbe Overbye, Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen, Tommy Clausen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"mini-diktator i sit eget hoved"

Ja, du har desværre ret, Steffen Gliese - det er i tiltagende grad den ubehagelige oplevelse, man får.

Jan Nielsen, Mogens Holme, Susanne Kaspersen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Hun kan måske selv indse, at hun ikke hører hjemme i et første maj arrangement. Man kunne i mine øjne lige så godt invitere Lars Løkke eller Martin Ågerup til at tale. Hvad med Jørgen Mads Clausen?

Anne Schøtt, Anders Graae, Mogens Holme, Erik Winberg, Hanne Utoft, Søren Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Det er synd at alle de arbejdere der kommer til fællesparken, ikke kan høre sin statsminister, det er synd at statsministern er bange for sine egne socialdemokrater. Men måske er hun forklæd socialdemokrat og er i værkligheden fra Venster.

Niels Duus Nielsen, Susanne Kaspersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Vi kan vel ikke bestemme, hvad en socialdemokratisk statsminister kan, eller ikke kan. Men vi bestemmer heldigvis selv hvad vi mener om statsministeren. Endnu da...

Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Susanne Kaspersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og nej, 1. maj. er en kampdag, og der er mere end i mange år brug for kamp for at få genoprettet det socialdemokratiske kernesamfund, statsministeren desværre synes at være lidt valen overfor.

Anne Schøtt, Dennis Tomsen, Jan Nielsen, Mogens Holme, Bent Gregersen, Anne-Marie Krogsbøll, Katrine Damm, Søren Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Ja det er måske for meget at bede om, at folk opfører sig ordentligt, så alle kan høre, hvad landets statsminister vil sige. Hvis man ikke kan det, kan jeg heller ikke se, hvorfor hun skal komme for at blive chikaneret af folk, der kun er ude på ballade. Det er i orden man pifter , klapper, buer, men det er ikke i orden at slås og afbryde og lave ballade for balladens skyld. Det er så gu da modigt, hun siger, nej tak. Hun ved ,hun får det yderste af venstrefløjen på nakken, men de kan jo fornøje sig med Skipper og Pia O.D. og fagforeningsbosserne m.m.og få fin dag ud af det. Mette F gør som Nyrup , vælger andre byer, som ikke laver ballade for balladens skyld.
S har ikke 90 mandater alene, og de er et centrumvenstre parti. Verden har flyttet sig siden 70erne, det har S også.

Nike Forsander Lorentsen, Jesper Sano Højdal, Danny Hedegaard, Bent Nørgaard, jan sørensen, Ole Schwander, Ole Henriksen, Rikke Nielsen, Birte Pedersen, Henrik Andersen, Carsten Hansen, Michael Friis og Morten Voss anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Helle Walther, hun får forhåbentlig hele fagbevægelsen og samtlige socialdemokratiske partiforeninger i hovedstadsområdet og på Sjælland imod sig! Det er en uhørt arrogance af em helt almindelig, folkevalgt repræsentant, der pga. sin opbakning fra andre helt almindelige borgere har fået i opdrag at lede landet til deres fordel.

Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Skot-Hansen, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

SG@ Hvis man skal man lade sig chikanere, forulempe verbalt m.m. når man er folkevalgt, for det er skam folkets ret, så siger jeg tak for kaffe. Jeg er rygende uenig med dig her.

Nille Torsen, Nike Forsander Lorentsen, Kim Houmøller, Danny Hedegaard, Bent Nørgaard, Ole Schwander, Rikke Nielsen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

En statsminister er statsminister for hele landet, både for ballade magerne og folk, der kan opføre sig ordentligt. Du synes åbenbart det er ok, at teenagere væltes og oplever ubehageligheder , ting som skræmmer dem fra at deltage en anden gang i et politisk arrangement, for det må man tåle. Nej SG med al respekt, her står jeg af.

Rikke Nielsen, Birte Pedersen, Carsten Hansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg tvivler på at det handler om slagsmål, nok snarere om at MF ikke vil udsætte sig selv for buhh-råb, med noget nær statsgaranti for national TV-eksponering. Det er lidt for prekært et scenarie for en kontrol-freak. Dårlig publicity, simpelthen. Så det springer vi over.

Helga Westergaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Holger Madsen, Niels Kristian Skjødt, Dennis Tomsen, Jane Jensen, Jan Nielsen, Flemming Berger, Mogens Holme, Steffen Gliese, Anders Skot-Hansen, Hanne Utoft, Niels Duus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Katrine Damm, Dorte Sørensen, Martin Mortensen, Ruth Sørensen, Susanne Kaspersen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Skal MF ikke takkes for at hun nu åbent melder ud, at hun ikke selv tilhører Venstrefløjen/Rød-blok og fagbevægelsen.
Tak for din ærlighed Mette Frederiksen.

Bjarne Andersen, Holger Madsen, Ebbe Overbye, Erik Winberg, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen

Selvfølgelig er det ikke i orden at starte slåskampe.
Mette Frederiksen bruger et par nyttige idioter som undskyldning for at slippe for endnu en pinlig optræden.
Et gammelt ordsprog siger: "Man høster som man sår"

Jan Nielsen, Ebbe Overbye, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvis MF havde et "rødt sind" så kom hun vel som en socialdemokratisk statsminister og holdt sin tale på den mest betydelige taler stol en 1. maj.
Hun burde kunne holde en tale , der kunne overbevise alle dem der tvivler på hende og hendes partis hensigter - men hun og partiet har måske ikke de budskaber elle vilje til at vise, at hun og partiet stadig eller igen er socialdemokrater af sind og gerning.
Er det ikke mere problemet?

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Holger Madsen, Mogens Holme, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, Erik Winberg, Susanne Kaspersen, Niels Duus Nielsen, Karsten Nielsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Dybt problematisk at Mette Frederiksen og andre MF'ere m.fl. ikke kan få lov til at levere deres taler. Hvordan kan nogen synes det er i orden at sabotere en tale (og dermed vores demokrati) ?
Er du uenig kan du forlade området. Slut.
Jeg er helt enig med MF, og er lykkelig over, at vi ikke lever i en verden, hvor regeringsmagten blot lukker slige arrangementer. Vi må kæmpe for vor frihed.

John Stahlschmidt Møller

Klar tale fra statsministeren - Ingen grund til at give antidemokrater den store opmærksomhed og eksponering, som de år efter år får ved 1. maj i København. Forstår ikke, at der her er sympatisører med den voldelige adfærd, som vi så sidste år i Fælledparken. Det er ikke en adfærd, der gavner solidariteten og venstrefløjen.

Ole Schwander, Ole Henriksen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Michael Friis den bedste af alle verdner var, at ALLE måtte få ordet og ALLE hold deres "kæft" i mens - men sådan er det desværre ikke.
Politikerne kunne selv gå foran med gode eksempler, når de deltager i forskellige debatter. Men de fleste vil heller svine modstanderne til end at høre på deres argumenter og svare med saglige modargumenter.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jane Jensen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Niels Duus Nielsen, Michael Friis og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det kan være, at jeg tager fejl - var ikke tilstede. Men "Ballademagerne" fra sidste år har vel sagtens været i klart mindretal?

Så al snakken om ikke at ville stille op, fordi man bliver overdøvet/ikke bliver lyttet til, ignorerer jo fuldstændigt de mange, som vel stod stille og roligt og forsøgte at høre, hvad MF havde at sige? Og piften o.l. har da i hvert fald i tidligere tider været et ok - og fredeligt - kampmiddel. Såfremt det er et flertal, der griber til det middel, burde MF vel i stedet lytte til, hvad der får hendes eget bagland til at gribe til de midler? Ellers er det vel udtryk for en enorm kløft mellem S-toppen og deres eget bagland.

Det er uacceptabelt at blive voldelig overfor andre, og da især overfor børn. Men mit gæt er, at det trods alt har været et mindretal, der har opført sig uacceptabelt på den måde. Hvis MF ikke kan tåle at blive piftet af, står det sløjt til. Så må partiet vel i stedet udkommandere nogle hyldesttropper.

Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, Niels Duus Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg forstår udmærket statsministerens bevæggrunde.

Spørgsmålet er så om det handler om rabiate og udemokratiske venstrefløjsbøller, der har kapret 1. maj i Fælledparken?

Eller

At Socialdemokratiet har bevæget sig for langt væk fra den talerstol, de selv har været med til at opfinde?

Der er frit slag.

Jesper Frimann Ljungberg, Ruth Sørensen, Holger Madsen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Dorte Sørensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Rene, rabiate og udemokratiske fløjsbøller er skadelige uanset hvilket side de kommer fra.
Og DET er bare ikke i orden.

Helle Walther, Nike Forsander Lorentsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

René Arestrup dine rabiate og udemokratiske bøller kunne også være fra højrefløjen .

Carsten Hansen

Ballademagere , om de er fra højre eller venstre side, er simple mennesker der ikke fortjener opbakning.
Og så er det ganske ligegyldigt om den folkevalgte politiker det går ud over, er fra venstre eller højre side.

Det er lidt ynkeligt at læse de sædvanlige kommentarer fra repræsentanter fra den yderste venstrefløj.
I får nok aldrig en statsminister i vil bryde jer om !

Helle Walther, Bent Nørgaard, Ole Schwander og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Men er det ikke ynkeligt, når en socialdemokratisk statsminister nægter at indtage talerstolen i Fælledparken en 1. maj?

Burde hun ikke kunne takle en gruppe uhøflige tilhørere. Hun bør da give flertallet en 1. maj tale selv om der står nogle idioter og råber.
I demokratiets navn bør hun stille op og holde den tale - hvis hun mener noget med at være socialdemokrat.

Husk idioterne har også ytringsfrihed - og den kunne jo engang ikke gradbøjes - ja JP skrev, at ALLE skulle kunne tåle hån og spot.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jesper Frimann Ljungberg, Holger Madsen, Jan Nielsen, Ebbe Overbye, Herdis Weins, Susanne Kaspersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

I mine øjne kunne MF opnå respekt, hvis hun stillede op og holdt den ærefulde 1. maj tale i Fælledparken.
Når hun takker nej så vil hun fremstå som svag og fej - er det det hun ønsker?

Holger Madsen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Hvis jeg ikke husker galt, led Divus Madsen, den almægtige men dog alt for menneskelige protagonist i Ivar Gjørups tegneserie 'Ego Land', af en for faget særdeles uheldig allergi over for 'stoflighed'..

Således nu også Mette Frederiksen, dette menneske, som tydeligvis hellere ser politik udfoldet i tilpas konforme og beskyttede rammer - Christiansborg, Altinget, Presselogen, begavede klummer begået af Noa Redington'er og Lars Trier Mogensen'er - snarere end i mere uforudsigelige rammer på 'Fælleden', hvor det dumme kvæg græsser..

Måske den tiltagende forråelse i samfundet - aflæselig som den er snart sagt allevegne - har sine egne årsager? Og mens man måske ikke direkte kan bebrejde en så forfinet og ærlig sjæl som Mette Frederiksen, at hun nu afslår at stille sig i direkte i konsekvenserne af den gennem årtier førte politiks skudlinje - så at sige - ja, så kan man vel som almindelig demokrat tillade sig at begræde et sådant udtryk for mangel på mod og hjerte?

Måske kan man helt afblæse anakronismen 'Første Maj'? Slå begivenheden sammen med 'Folkemødet' på Bornholm? Så ville man kunne nøjes med at forstille sig éen gang om året.. ;)

Ruth Sørensen, Flemming Berger, jens rasmussen, Steffen Gliese, Erik Winberg, Susanne Kaspersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Mon det er herværende debattører der møder op i fælledparken og buher af enhver demokratisk valgt statsminister ?
Der findes jo et par anti-demokrater der ikke lader andre komme til orde, men foretrækker at sabotere demokratiet videst muligt.

Ofte tilhængere af partier med meget lille vælgeropbakning.

Helle Walther, Michael Friis, Bent Nørgaard og Ole Schwander anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Carsten Hansen:
Siden du spørger uden adresse: Nej - det gør jeg ikke. Men jeg vil alligevel have lov til at have en mening om, at en socialdemokratisk statsminister ikke vil stille op til noget af det, der vel er en del socialdemokratiets hjerteblod: 1. maj i Fælledparken

Hvem er det egentligt, du kalder "antidemokrater"?

Holger Madsen, Mogens Holme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Anti-demokrater er folk der forhindrer andre i at komme til orde.

Nike Forsander Lorentsen, Rikke Nielsen, Bent Nørgaard og Ole Schwander anbefalede denne kommentar

Sider