Partier kritiserer embedsfolks rolle i lukningen af Radio24syv

Det var efter indstilling fra embedsmænd, at Radio- og tv-nævnet udpegede Radio Loud til vinder af DAB-udbud.
16. februar 2020 kl. 13:55

Hos flere medieordførere på Christiansborg vækker nye oplysninger om afgørelsen af DAB-udbuddet undren.

Det var det udbud, som Radio Loud endte med at vinde over blandt andet Radio24syv.

Ifølge dokumenter, som Berlingske er i besiddelse af, blev beslutningen formelt truffet af Radio- og tv-nævnet. Men det var efter en indstilling fra nævnets sekretariat. Det består af embedsfolk under kulturminister Joy Mogensen (S).

Embedsfolkene foreslog, at Radio Loud skulle vinde udbudskonkurrencen. Nævnet valgte at følge anbefalingerne.

Venstres medieordfører, Britt Bager, er særligt fortørnet over, at kulturministeren ikke har fortalt, at det var hendes embedsfolk, som oprindeligt stod bag bedømmelserne.

- Når vi har spurgt ministeren ind til den her sag, så har vi ikke fået korrekte svar. Vi har ikke på noget tidspunkt fået at vide, at det var ministerens egne embedsfolk, som har foretaget bedømmelsen og overleveret det til nævnet, siger hun.

Eksperter siger til Berlingske, at de nye oplysninger om udbuddet åbner for spørgsmål om mulighed for politisk indblanding i processen.

Samtidig lyder det dog fra flere eksperter, at det er helt almindeligt, at uafhængige nævn får sekretariatsbistand fra ministerier og styrelser, som dermed indirekte kan få indflydelse på beslutninger.

Spørgsmål: Hvordan det kan overraske, at det var embedsfolk, som stod bag vurderingerne, når det ofte er sådan, det foregår, når råd og nævn arbejder?

- Jeg synes, det er vigtigt, at der er åbenhed og gennemsigtighed omkring, hvordan processen er foregået. Det har vi jo ikke haft, mener Britt Bager.

Hun vil nu kalde kulturministeren i samråd om sagen.

Flere andre medieordførere siger til Berlingske, at de ligeledes finder processen problematisk.

De Radikales medieordfører, Jens Rohde, mener, at ministeren burde have informeret ordførerne tydeligere.

Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, er også kritisk. Han var dog klar over, at beslutningen om udbuddets vinder skete efter indstilling fra sekretariatet. Det har han fået bekræftet på et møde i Kulturministeriet.

Men det er nyt for ham, at nævnet slet ikke foretog nogen ændringer i de bedømmelser, som embedsmændene havde foretaget.

Det siger han til Berlingske:

- Ministeren burde have gjort opmærksom på, at nævnet i virkeligheden bare lader beslutninger glide igennem, som reelt er truffet af embedsmænd under ministeren.

Radio- og tv-nævnets formand, Caroline Heide-Jørgensen, afviser "helt og aldeles", at der har været politisk indblanding.

Desuden understreger hun, at det er helt normal procedure, at sekretariatet udarbejder indstillinger, som nævnet behandler og drøfter på et møde.

Kulturminister Joy Mogensen understreger, at hendes fokus har været at "sikre armslængden".

Armslængde betyder, at politikere bør holde en passende afstand til og undgå detailstyring af de beslutninger, som bliver truffet.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Poul Anker Juul
Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Venstre var selv med til at føre kniven for at lukke munden på 24-7, så stop lige engang

Alvin Jensen, Carsten Mortensen, Gunner Olesen, Dorte Sørensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Når en dør bliver smækket hård nok er der som regel to andre der springer op og hvis vi siger Radio Larm - eller hvad var det nu den hedder..... Noise.... nej, .... det var noget med .... Radio Støj, det kan heller ikke passe. Nu har jeg det! RADIO LOUD. Nå, men hvis vi nu siger Radio Loud er den ene dør, hvad er så den anden?

Lars Bækgaard

24-7 lukkede vist sig selv, da dens ledelse undlod at søge om en ny FM-licens ...

Mon ramaskrigene og undersøgelsestrangen havde haft samme omfang, hvis 24-7 havde vundet DAB-udbuddet?

Dorte Sørensen

Historien om Radio Møller/24/7 var et politisk påbud, der mærkeligt nok efter de lovbefalede 8 års sendetilladelse fik frataget sin sendeflade af politiske grunde.

Hvad med at Radio Loud får lov at komme i gang - det kunne da været, at det blev en bedre kanal end Radio Møller. Er alt det bøvl om tvangs fratagelserne fra DR og oprettelsen af Møllers radio hos Per Stig Møllers venner i Det Berlingskehus måske helt glemt?

Dorte Sørensen

PS: Hørte lige et indslag i P1-morgen med Venstres medieordfører. Hun var meget kritisk og mente ikke ministeren hold sin armslængde.
Det er da ironi så det vil noget - hendes egen regering nedlag selv 24/7 ved krav om at de ikke måtte have hovedkvarter i København - så skræddersyede de en DAB-kanal til 24/7 , da kritikken over lukningen blev for stor . Så blev denne DAB-kanal ikke givet til 24/7 og nu stort drama om armslængde og embedsværkets egenrådighed på oplysninger fra Det Berlingskehus, som var hjemsted for den licensbetalte 24/7.

Alvin Jensen, Carsten Mortensen og Gunner Olesen anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

@Dorthe Sørensen:
24-7's ledelse nedlagde stationen som FM-radio ved ikke at deltage i udbuddet.
Derefter tabte stationen DAB-udbuddet.

Dorte Sørensen

'Ja Lars Bækgaard - men de ønskede ikke at flytte fra København, som det politiske krav var ligeledes så ville stationen få et mindre beløb end de havde få de sidste 8 år på Per Stig Møllers kontrakt med det Berlingske Hus.
Så da regeringen pga kritikken oprettede en licens /skatte betalt DAB-kanal til radio 24/7 og de så tabte dette udbud tænk til dem (uden krav om at flytte ud af København) - er jo en lidt "sjov" detalje.