Venstre får indfriet hovedkrav og er klar til forhandlinger

Et hovedkrav om færre penge til kommuner med mange udlændinge ser ud til at være opfyldt for Venstre.
28. februar 2020 kl. 14:02Opdateret 28. februar 2020 kl. 14:12

Venstres medlemmer kan fredag gnide sig i hænderne.

Allerede inden de har sat sig tilbage ved forhandlingsbordet om en reform af systemet for udligning mellem kommunerne, har regeringen accepteret et ud af tre hovedkrav fra oppositionens største parti.

- Vi har fået mulighed for at komme tilbage i forhandlingslokalet. Det er afgørende, og så kan vi genopbygge tillid derfra. Det er vigtigt, at vi nu kommer til at tale substans, siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V).

Venstre har krævet en undskyldning og indrømmelser fra Socialdemokratiet, der ved en fejl kom til at sende en mail til Jyllands-Posten.

Mailen koordinerede et angreb på Venstre, mens partierne forhandler om en omfordeling mellem rige og fattige kommuner.

Ellemann kaldte det et tillidsbrug, og statsminister Mette Frederiksen (S) beklagede tirsdag.

Foruden de tre hovedkrav førte det til krav fra Venstre om, at oppositionspartiet kun ville forhandle med medlemmer fra regeringen, og at et af dets hovedkrav om udlændinge skulle imødekommes.

- Forudsætningen for, at vi kan indtræde i forhandlingslokalet igen, er, at man dropper overbetaling af særligt socialdemokratiske borgmestre på Vestegnen på udlændingedelen, siger Ellemann.

Han regner med at fortsætte forhandlingerne allerede i weekenden.

Finansminister Nicolai Wammen (S) imødekom fredag oppositionspartiet.

- Vi vil gerne række hånden frem til et godt samarbejde, og derfor har vi sagt til Venstre, at vi er parate til i de videre forhandlinger at tage udgangspunkt i finansieringsudvalgets anbefalinger i udlændingedelen, siger han til DR og TV2.

Det var ellers på forhånd ventet at være det sværeste krav at indfri for regeringen. Det skyldes, at det især kommer S-kommuner på den københavnske Vestegn samt landets største S-kommuner til gode.

Venstre henviser til anbefalinger fra et ekspertudvalg om, at tilskuddet til kommuner med mange udlændinge er for højt. Det vil partiet halvere fra 5,2 milliarder kroner til 2,6 milliarder kroner.

Regeringen har lagt op til, at det skal ned med 900 millioner kroner.

Aftalen om en udligningsreform skal i alt fordele omkring 18,5 milliarder kroner mellem landets 98 kommuner.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Helene Filskov
Helene Filskov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Wammen har rakt hånden ud, men ingen har vetoret på noget. Om en måned tror jeg, de står med en udligningsreform i hånden, med S R SF og V måske DF også. Det er mit gæt. Kønt har det ikke været, men pragmatisk, så nu må det blive reelle forhandlinger med substans eller bliver alle til grin. Det har været dyre lærepenge for regeringen. Men Venstre skal også kende grænsen.

For mange ubekendte faktorer ? Hvis man følger budgetloven - holder sig indenfor rammerne og akkummulerer et mindre overskud, for at kunne klare en 'rainy day', så bliver man straffet.. Og hvis der ikke er noget overskud så.. alle slås om krummerne. Denne sørgelige historie, som kaldes udligning, skal løftes op af sumpen af bedrag og mere eller mindre vellykket populisme. Det er lidt ligesom gåden om hvordan det lykkes at sejle over en flod med en ræv, en høne og en sæk korn - alles kamp imod alle og hvem er nu lige øverst i fødekæden..? Indfør en maks. grænse for kommuneskat og kompenser så på let gennemskuelige kriterier som ikke nødvendiggør udgifter til organiseret konsulentbistand for at finde smutveje i et skånselsløst Finanspagt-system dikteret af EU.

Venstres lobbyister har med en del mediers medvirken - og den tidl. Sosser, Kristian Madsen på Politiken - skabt en myte om, at vestegnskommunerne bliver ovebetalt pga. de mange borgere med ikke-vestlig baggrund, der bor dér.
Er det ikke snart på tide - og det må så være Inf's opgave, at gøre det - at se på facts og Venstre-fup.