Telegram

Myndigheder opfordrer til at aflyse arrangementer med over 1000 mennesker

Danske myndigheder opfordrer arrangører af store arrangementer til at aflyse dem på grund af coronavirus. Sundhedsstyrelsen opfordrer også til, at man holder op med give hånd, kramme og kysse
Mette Frederiksen forventer, at arrangører af begivenheder med over 1000 mennesker efterlever anbefaling om at aflyse eller udskyde dem.

Mette Frederiksen forventer, at arrangører af begivenheder med over 1000 mennesker efterlever anbefaling om at aflyse eller udskyde dem.

RITZAU SCANPIX

Telegram
6. marts 2020 kl. 11:40

For at begrænse udbredelsen af coronavirus opfordrer de danske myndigheder til, at alle arrangementer med over 1000 mennesker bliver udskudt eller aflyst.

Anbefalingen gælder i første omgang resten af marts. Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

Tiltaget vil blandt andet kunne ramme kampe i Superligaen i fodbold og håndboldligaen for mænd og kvinder samt større koncerter og det årlige Melodi Grand Prix lørdag i København.

Sidstnævnte afholdes ifølge DR uden tilskuere.

»Der vil være omkostninger forbundet med dette her for almindelige mennesker, familier, virksomheder og arrangører. Når vi tager disse skridt, så er det, fordi vi vil afværge potentielle tab af menneskeliv. Mange vil sidde og havde bestilt en rejse eller billet til en koncert, som de har set frem til. Jeg håber, at alle vil hæve sig op og se på det fra samfundets perspektiv. Jeg appellerer til sammenhold og tålmodighed,« siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Det vil også kunne ramme blandt andet store konferencer og messer. På store arbejdspladser og skoler skal man tage forholdsregler.

»Hensynet ved uddannelsesinstitutioner eller arbejdspladser vil være tætheden,« siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

»Man skal nok ikke samle alle elever og lærere i en sal,« siger han på pressemødet.

Statsministeren understreger, at hun forventer, at anbefalingen bliver fulgt til dørs af arrangørerne.

»Det er en opfordring, som vi forventer, bliver efterlevet. Meldingen fra myndighederne er, at man skal aflyse arrangementer med mere end 1000 deltagere. Vi tror på, at arrangører vil udvise ansvar. Skulle det vise sig ikke at holde stik, så skal vi tænke på det næste skridt,« siger Mette Frederiksen (S).

Indtil videre er 21 danskere og to personer fra Færøerne blevet bekræftet smittet med coronavirus, oplyser statsministeren. Det er en stigning fra 20 personer torsdag.

Lad være med at give hånd, kysse og kramme

Desuden opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at man undgår berøring med andre mennesker.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man holder op med give hånd, kramme og kysse.

Det kan begrænse coronasmitten, siger direktør Søren Brostrøm på et pressemøde.

»Sundhedsstyrelsen kommer ikke og kontrollerer borgernes adfærd. Men det er en klar anbefaling, at vi holder op med give hånd, kram eller kys. Det vil være en effektiv indsats for at forebygge den epidemi, der kan ramme vores samfund,« siger Søren Brostrøm.

Han indrømmer, at det kan være svært at følge anbefalingen, hvis man for eksempel er gift og bor sammen.

Melodi Grand Prix og større idrætsarrangementer bliver påvirket

Flere tiltag bliver lanceret for at mindske spredningen af coronavirus efter Mette Frederiksens udmelding. Lørdagens Melodi Grand Prix bliver således uden tilskuere. Det skriver DR Nyheder.

»På baggrund af statsministerens opfordring har vi truffet den beslutning at gennemføre Melodi Grand Prix uden publikum,« siger talsmand Gustav Lützhøft til DR Nyheder.

Ifølge DR har op mod 10.000 købt billet til den store musikfest, som de nu ikke får lov til at opleve alligevel.

Gustav Lützhøft afviser samtidig, at man kunne have lukket et mindre antal publikummer ind – altså under grænsen på 1000, som Statsministeriet anbefaler.

»Vi synes, det ligger logisk i forlængelse af den anbefaling, der kommer fra statsministeren. Og helt lavpraktisk er der et døgn til, at vi skal afvikle det show, og nu har vi brug for at fokusere alle vores kræfter på at få omdannet en stor publikumsproduktion til en stor tv-produktion,« siger Gustav Lützhøft til DR Nyheder.

Flere større arrangementer i den kommende tid bliver afholdt uden publikum eller aflyses.

Eksempelvis vil FC Københavns kommende hjemmekampe samt udekampen mod Lyngby blive afviklet som planlagt, men uden tilskuere. Det meddeler FCK på sin hjemmeside.

Kommunernes Landsforening (KL) vil også aflyse flere arrangementer – blandt andet Kommunalpolitisk Topmøde.

Det Kgl. Teater skærer ned på publikummer

Det Kongelige Teater gennemfører alle forestillinger trods coronavirus, men mindsker kapaciteten, så der kun sidder en tilskuer på hvert andet sæde.

Det skriver Det Kongelige Teater i en pressemeddelelse, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) har opfordret arrangører til at aflyse alle arrangementer med mere end 1000 deltagere.

»Sikkerhed og helbred for vores publikum og ansatte er meget vigtig for Det Kongelige Teater, og vi følger derfor situationen omkring coronavirus. Det Kongelige Teater følger naturligvis altid de officielle anbefalinger fra sundhedsmyndighederne,« skriver teatret.

Teatret oplyser, at man for at minimere smittefare vil mindske sin kapacitet og altså kun have en tilskuer på hvert andet sæde. Og at man vil opstille ekstra håndsprit og informere om hensigtsmæssig adfærd.

»Kunder med billet til en af teatrets forestillinger i marts 2020 vil blive kontaktet direkte med besked om, hvorvidt deres billet fortsat er gyldig eller må ombyttes/refunderes, og hvordan man skal forholde sig, hvis man fortsat har billet til en forestilling,« skriver Det Kongelige Teater.

Alle rundvisninger og gratis aktiviteter aflyses resten af marts »grundet udfordringer med at placere publikum hensigtsmæssigt i forhold til sundhedsmyndighedernes anbefalinger«.

Opdateret 6. marts 2020 kl. 13:16

Anne-Marie Krogsbøll

Har lige set pressemødet.

Sikke en gang inkonsekvent spin!!! Man forsøger at simulere handlekraftig - "NU gør vi noget meget drastisk" - men der er KÆMPE huller i det drastiske. F. eks. måtte man indrømme, at færdsel i kollektiv trafik og supermarkeder ikke er heldig - men man gør ikke noget ved det, ud over at opfordre folk til at lade være!

Det er der da mange mennesker, der ikke har mulighed for! Hvorfor kræver man ikke i det mindste håndspritautomater opsat (og vedligeholdt) på alle stationer og butikscentre, og hvorfor igangsætter man ikke desinfektion af toge og busser, indkøbsvogne og dankortautomater?

Og hvorfor siger man ikke, at det er direkte påbud, at man ikke må holde arrangementer med mere end 1000 mennesker - man væver, og siger, at man FORVENTER, at det bliver overholdt?

Nej - man er dybt inkonsekvent. Man vælger igen at være 14 dage bagud, i stedet for 14 dage forud.

Vi får ikke stoppet den infektion, så længe man handler så inkonsekvent, og ingen tør tage ansvar for at gøre det, der skal til.

Søren Kramer, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Winberg og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Anne-Marie Krogsbøll,

Jeg så selvfølgelig ikke pressemødet. Men du har formentlig ret i, at det blot er at simulere handlekraft.

For undersøgelser fra Sverige har for længst påvist, at håndtage på indkøbsvogne og dørhåntag til offentlige bygninger er større smittebære end penge. Som jeg husker undersøgelsen, bar indkøbsvognenes håndtag på mere end 342 forskellige bakteriestammer.

Til gengæld kan der faktisk gøres noget ved de nævnte genstande. Men det kræver mere politisk vilje end mod.

Dyb yoga-indånding! Prøver at tage det helt roligt efter dagens pressemøde. Men det er godt nok svært, når jeg som menneske, bliver opfordret til ikke længere at give det gode indledende eller afsluttende håndtryk eller et kram til dem jeg holder af. En af de sidste rester af vores forhistorie som mennesker er i min optik i spil, hvis det reelt sker. Fremover kan vi så tale hinanden ihjel, gerne over Skype, så der ingen smittefare er! Jeg er med på situationens alvor, men jeg spørger stadig om det er reelt menneskelige interesser der vogtes, eller de økonomiske/politiske?

Aflyst eksamener. Så begrænser vi dårlig mave...

Anne-Marie Krogsbøll

Anja Liedig:

"jeg spørger stadig om det er reelt menneskelige interesser der vogtes, eller de økonomiske/politiske?"

Ja - et relevant spørgsmål. Men hvem har økonomiske interesser i at lukke samfund ned? Jeg kan ikke komme i tanker om andre end håndspritfirmaer og den slags - og jeg tror ikke på, at de er de stærkeste ift. alle de kæmpe økonomiske kræfter, der med vold og magt har kæmpet IMOD en ordenlig indsats indtil nu.

Denne epidemi er blevet langt mere snakket ned end op - og nu er det ved at være for sent at gribe effektivt ind (og viljen er der stadig ikke). Det ville i hvert fald have været betydeligt lettere for en måned, eller bare nogle uger, siden - som en del af os forsøgte at råbe op om.

Thomas Bindesbøll, Lillian Larsen, Erik Winberg og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

GYS gys gys!!!!

3 procent af alle svenskere er angiveligt smittede:
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

Hvordan ser det så i virkeligheden ud herhjemme? For vi tester jo ikke ret meget - det arbejde synes, vi, at alle andre skal gøre - f.eks. kineserne...

Det er hårde nyheder for alle svage grupper - det er ved at være for sent for dem at gå i dækning...

Kors, hvor er eg vred på vore sløve myndigheder, hvis denne nyhed er rigtig...

Miklôs Tōtfalusi

Yogaindånding; C-19 er god for mindst to ting:
a) Vi udgår svineriet håndtryk og kram.
b) Og vi kan udbryde: "længe leve privat bilismen!".

Men tilstandende ville angivelig havde dæmpet bl.a. Howard Hughes neuroser ;)

Anne-Marie Krogsbøll

Korrektion til mig selv ovenfor:

3 % af alle TESTEDE svenskere er smittede - det er muligvis ikke tilfældige borgere, men personer, der i forvejen er under mistanke. Det håber jeg meget. Ellers er det slemt (det er det under alle omstændigheder).

Anders Sørensen

@Anne-Marie Krogsbøll, nej, det er "muligvis" nok ikke tilfældige borgere. medmindre du forestiller dig, at man hiver tilfældige folk på gaden til coronatest.

@Anne-Marie Krogsbøll, du er så endnu en af dem, der ihærdigt forsøger at blæse sagen ud af proportioner. Corona virussen er en alvorlig sag, men også alvorlige sager skal behandles seriøst!

3% af alle testede svenskere viser sig at være smittede. JA, men man går jo ikke rundt på gaden og tester folk i flæng. Man tester mennesker, der udviser symptomer på at være smittede. For at blive testet skal man altså have talt med en læge, som på baggrund af symptomerne vurderer, at man kan være smittet. Og af dem er det så KUN (KUN!) 3%, som rent faktisk er smittet. Det forekommer da yderst beroligende - og på ingen måde urovækkende.

Peter Høivang, Jørgen Larsen, Jesper Eskelund og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Anne-Marie:
Jeg mener ikke, at der (umiddelbart) er nogen, der prøver at profittere på virussen, mere hvilke interesser man fra politisk hold prøver at beskytte med de nye tiltag. Vi har brug for hinanden som mennesker, og føle glæde og accept i form af fysisk tilkendegivelse, som den der lille anerkendelse af, at det er dig, jeg har noget særligt med. Selvfølgelig med respekt for, at den enkelte ikke mener sig smittet.
Tænker at de nye tiltag, som er udlagt, som at vi som mennesker skal passe på hinanden, måske mere dækker over, at vi skal passe på økonomiske interesser, og angsten for at vores vækst i erhvervsliv/samfund går i stå.

Anne-Marie Krogsbøll

Jens Winther og Anders Sørensen:

Ja - ganske som I ser, skyndte jeg mig at rette mig selv. overskriften er tvetydig - det er ikke helt til at vide, hvad den dækker over. Men jeg har indenfor det seneste døgn set en dansk ekspert, der mente, at kineserne burde foretage sådanne tilfældige testninger - så vi andre lissom kunne snylte på resultatet af dem, uden selv at skulle gøre arbejdet. Så tanken er bestemt ikke fremmed for vore myndigheder - de vil bare have, at det er andre, der skal gøre det.

Jeg blæser ikke sagen op - jeg påpeger al in konsekvensen og alle de ulogiske tiltag, som vore myndigheder roder sig ud i. Der foregår en kæmpe misinformationskampagne om, hvor alvorligt dette er - men det er ikke fra mig, det er fra myndighederne, en del medier og mange af jer andre, som mener, at det nok bare er lidt som en influenza - det går over...

Mener I virkeligt i ramme alvor, at diverse lande ville sætte disse hårde foranstaltninger i værk, hvis det hele bare er lidt som en influenza?

Hvem er det, der vildleder?

Thomas Bindesbøll, Erik Winberg og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Miklôs Tōtfalusi
Godt du kan se fordelene:0) Må tjekke op på Howard Hughes, altid spændende når der kommer ukendt stof på banen.

Carsten Svendsen

Det er da betryggende at vide, at der ikke sker noget ved at blive smittet, bare det ikke sker sammen med mere end 999 andre... :o)

Thomas Bindesbøll, Lillian Larsen, Anja Liedig og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Anja Liedig:

Tak for svar.

Ja, jeg forstod godt, at det var det, du mente. Men jeg kan ikke se, hvilke økonomiske interesser man vil beskytte ved at gribe så hårdt ind - hvis ikke det var fordi, man er absolut nødt til det. Man har trukket de nødvendige indgreb så længe som muligt, netop pga. hensyn til økonomiske interesser - og nu kan man ikke trække den ret meget længere (man beskytter stadig økonomiske interesser ved IKKE at være konsekvent nok, og ved IKKE at gribe hårdt nok ind).

Ja, vi har brug for hinanden, og det er hårdt - men jeg har 6-7-8 blandt mine allernærmeste, for hvem det kan blive et spørgsmål om liv eller død, at de kan undgå smitte, simpelthen fordi de hører til de udsatte grupper..

Det er jo altså også en del af vores menneskelighed og vore menneskelige behov, at vi så vidt muligt kan holde vore nærmeste i live, så vi overhovedet stadigt har dem.

Jeg forstår simpelthen ikke, at de er så svært at forstå for en del borgere - har de ingen "svage" personer i deres omgangskreds - eller er de bare ligeglade med dem?

Anne-Marie Krogsbøll

PS - Anja Liedig:
Det er jo ikke foranstaltninger, der skal gælde i al evighed - forhåbentligt. Det er et midlertidigt tiltag - et forsøg på at kvæle den helt store katastrofe i fødslen - fordi det ellers kan blive ENDNU værre.

Anne-Marie Krogsbøll

Så er det heldigvis afklaret:

"Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell över 3 000 personer har testats för coronaviruset i Sverige hittills. 101 fall av smitta har konstaterats, cirka 3 procent av de testade. De flesta av dessa har haft symptom och dessutom varit i de drabbade områdena eller har anhöriga som varit det."

Det er heldigvis ikke så slemt, som jeg først opfattede denne overskrift - endnu!

Anne-Marie:
Jeg håber at dine nære kommer godt igennem denne periode. Ligesom jeg håber det for alle andre, som direkte berørt.
Vores udgangspunkter vil altid være forskellige. Er vi tæt på nogen, det er smittede, er i risikogruppen, reagerer vi på en måde. Er vi erhvervsdrivende og bliver ramt på levebrødet, på en anden måde. Er vi politiker en helt tredje reaktion osv.
Så lad os endelig fortsætte debatten, med respekt for hinanden og vores forskelligheder:0) Det er det, der skal til, for at vi får alle interesser på bordet og kan tage stilling derfra.
Jeg tror på at mange forstår din bekymring for dine nære, men at der er så mange faktorer at tage stilling til, at det måske kommer til at virke lidt køligt med “helikopter-overblik”, frem for fokus på det enkelte menneske.

Torben K L Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Nils Jørgensen

Der er kommet gang i forårsrengøringen.
Statsministre, læger og journalister
stråler om kap om at bliver årets
coronaapostel.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja - du har ret i meget af det, du nævner, Anja Liedig.

Men det er godt nok svært, når hensynet til de svage grupper, herunder mine nærmeste, i nogens øjne lader til at skulle vige for private økonomiske interesser hos andre, og i nogens øjne er udtryk for hysteri og panik.

Netop fordi jeg - og andre - fra starten har kunnet gennemskue, at myndighederne enten løj for os eller var inkompetente, og at denne virus var langt alvorligere, end de ville indrømme, er det meget bittert nu at få ret. Jeg vil gerne sige det direkte: "JEG SAGDE DET JO!" - OG DET GJORDE MANGE ANDRE OGSÅ - MEN MAN VILLE IKKE HØRE!.

Hvis man fra starten havde handlet logisk og konsekvent ( helst i alle lande) ift., hvad man meget hurtigt vidste om corona (lang inkubationstid, hvor man kunne smitte uden at have symptomer, høj sygelighed og dødelighed hos udsatte grupper, virus kan overleve længe på døde overflader) stort akut træk på sundhedsvæsnet) kunne meget at dette have været undgået - også for de privatøkonomiske interesser, som nu lider.

Min holdning er, at vi er nødt til at gøre det, der skal til - NU! - ORDENTLIGT! Og så skal vi som samfund være solidariske - også overfor firmaer og arbejdstagere, der kommer i klemme - og sørge for at træde til, så det ikke er enkelte grupper og borgere, der kommer til at bære en uforholdsmæssig stor byrde.

Dette er en samfundsopgave, som skal løses solidarisk, og vi bør som samfund støtte op om både de grupper, som er i farezonen mht. liv og helbred, og om firmaer og arbejdspladser, som bliver ramt af tiltagene.

Thomas Bindesbøll, Lillian Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Konkurser inden for hotel og restauranter i tusindvis kan forventes. Måske slipper vi for flere turister i København sommeren over. Men efter et par år klinger det hele af, og vi er atter i sorgløs mode.
Glemt er global opvarmning og oversvømmelser som med garanti er tilbage før vi aner det. Armageddon er nær, men ikke denne gang!

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, Kim Houmøller - det kommer til at koste. Det må vi som samfund klare solidarisk. Alternativet kommer også til at koste.

Thomas Bindesbøll og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

jeg hører netop nu, at et arrangement hos Dansk Varmblod, med meget store international interesser (forventet besøgstal 70 000), vil fortsætte - fordi man hos arrangørerne mener, at regeringen jo ikke har BEORDRET dem at stoppe arrangementet - det er kun en opfordring.

Og det er helt rigtigt - det var ikke en lodret ordre - lissom SST i ugevis forsøgte at holde fast i, at karantænerne var frivillige - og det er et af eksemplerne på idiotien hos regeringen og myndighederne, som vi herhjemme allerede under pressemødet sad og rasede over, og kunne se, ville gå galt.

Idioti! Hvis I mener, at et sådan arrangement er for risikabelt, så FORBYD DET!!!!! VÆR DOG KONSEKVENTE!

Jo mere udvandede disse tiltag bliver, jo længere og mere omsonst vil mareridtet fortsætte. Jo mere effektive vi gør tiltagene, jo hurtigere er der håb om, at epidemien driver over eller kan forsinkes.

Thomas Bindesbøll, Erik Winberg, Arne Albatros Olsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Hvad med håndtrykkene ved ceremonien for nye statsborgere ?

Jeppe Lindholm

Inden marts er omme går vi alle rundt som zombier. Gys.

Anne-Marie Krogsbøll

"Hvad med håndtrykkene ved ceremonien for nye statsborgere ?

Ja, det er det allermest kvalmende ved hele seancen, Lasse Nielsen. Der blev direkte spurgt om det - Der må ikke gives hånd - men der vil ikke - heller ikke for ceremonier i dag - bliver givet dispensation. Kommende statsborgere må simpelthen vente.

Det er simpelthen så ondskabsfuldt og modbydeligt, at man ikke tror det. Og det blev sagt med et skadefro, hånligt udtryk på MF's ansigt - nærmest som om hun frydede sig over det (sådan oplevede jeg det i hvert fald - det kan være helt subjektivt - find selv pressemødet, og døm selv)

Det gjorde ond at se - de stakler, der havde glædet sig til at blive statsborgere i dag.

Det er ondt, ondt, ondt .... Hvor onde kan man være....

Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Mogens Holme, Christian Mondrup, Hans Larsen og Anders Sørensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I 2019 døde knap 800 af influenza i Danmark. I 2018 døde hele knap 2.800 af influenza om dagen. Det opstår der ikke ekstraordinære omstændigheder omkring. Ja, man høre faktisk slet ikke om det. Og 2.800 er trods alt over 7 om dagen i 2018.

Jeppe Lindholm

OBS!

"I 2018 døde hele knap 2.800 af influenza om dagen" Se venligst bort fra "om dagen" Det er en skrivefejl. Sorry.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det er rigtigt, Jeppe Lindholm.

Så når man nu tager så alvorlige foranstaltninger i brug, så må der jo være noget, som er endnu værre denne gang?

Eller hvad er forklaringen på, at land efter land tage skrappere og skrappere midler i brug?

Morten Poulsen

Jeppe Lindholm & Anne-Marie Krogsbøll: En væsentlig del af årsagen til den skarpe reaktion kan være, at en væsentlig andel af de syge har brug for hospitalsbehandling for at overleve. Hvis sygdommen kommer ud af kontrol og inficerer en stor andel af befolkningen er det ikke sikkert, at der er ressourcer nok i hospitalsvæsnet til de mange syge, hvilket vil få dødeligheden til at stige betragteligt.

Henriette Bøhne, Thomas Bindesbøll, Lillian Larsen, Erik Winberg, Kim Houmøller og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Sider