Telegram

Regeringen vil firedoble straffen for svindel med hjælpepakker

Svindel med hjælpepakker, der hjælper erhvervslivet under coronakrisen, skal straffes hårdt.
Telegram
26. marts 2020 kl. 09:35

Hvis man som virksomhed, direktør eller selvstændig svindler med de hjælpepakker, der er vedtaget under coronakrisen, kan der vanke en fire gange så hård straf som normalt.

Sådan lyder et lovforslag fra regeringen, som Ritzau har fået indblik i. Det skal behandles i Folketinget torsdag.

Forslaget vil betyde, at en økonomidirektør i en virksomhed, som uberettiget får udbetalt en million kroner til virksomheden - for eksempel ved at give forkerte oplysninger - skal straffes med op til fire års fængsel.

Normalt ville en forseelse som det, der er svindel med offentlige midler, give fængsel i et år.

Samtidig skal der gives en bøde som tillæg til straffen. Normalt ville det i eksemplet være på en million kroner. Men også her er forslaget at firedoble straffen. I det her tilfælde til fire millioner kroner.

Folketinget har de seneste uger vedtaget en række hjælpepakker. De skal hjælpe erhvervslivet bedre gennem coronakrisen.

Pakkerne giver virksomheder og selvstændige mulighed for at søge kompensation for løn og faste udgifter, hvis man er hårdt ramt af krisen.

Det er målrettet virksomheder, som har mistet mere end 30 procent af deres omsætning og/eller står foran en stor fyringsrunde.

Virksomhederne skal i første omgang skrive under på, at det er tilfældet. Derefter kan de få udbetalt penge. Først senere skal de dokumentere, at det rent faktisk er rigtigt.

Det åbner for, at man kan få udbetalt penge uberettiget, og det vil regeringen altså straffe hårdt.

Regeringen forventer, at der vil være brodne kar, som udnytter situationen til at snyde med offentlige penge.

- Det må for eksempel forventes, at virksomheder uberettiget vil søge og eventuelt opnå tilskud eller lignende kompensation fra hjælpepakkerne til imødegåelse af skadevirkninger ved Covid-19-epidemien, står der i forslaget.

Derfor ventes lovforslaget også at give ekstra opgaver og udgifter til politi, anklagemyndigheden og domstolene.

/ritzau/

Lise Lotte Rahbek

En firdobling af.. ehmn.. hvor mange virksomheder bliver straffet under de nuværende rammer, hvis de tager imod krisehjælp fra staten under en pandemikrise?

Helle Walther

Det er en signal værdilovgivning, og det gælder kun kort tid, om det hjælper ved jeg ikke, men at nogle mennesker kan få sig selv til at hugge værneprodukter fra sygehusene, fatter jeg ikke. Men...Give store bøder, hvad hjælper det, ofte kan samme personer ikke betale, hvor mange milliarder er det folk skylder det danske skattevæsen/ samfundet i ikke betalte bøder. Måske var det mere præventivt, hvis de blev hængt ud på de sociale medier, med navn og adresse. ( man kan blive så gal over sådanne handlinger)

Helle Walther

Det er en signal værdilovgivning, og det gælder kun kort tid, om det hjælper ved jeg ikke, men at nogle mennesker kan få sig selv til at hugge værneprodukter fra sygehusene, fatter jeg ikke. Men...Give store bøder, hvad hjælper det, ofte kan samme personer ikke betale, hvor mange milliarder er det folk skylder det danske skattevæsen/ samfundet i ikke betalte bøder. Måske var det mere præventivt, hvis de blev hængt ud på de sociale medier, med navn og adresse. ( man kan blive så gal over sådanne handlinger)

Mikael Jensen

Hvornår har politi, anklagemyndigheden eller domstolene nogensinde løftet en finger imod overklassen. Nej, deroppe gives betingede domme og eftergivelse for godt samarbejde med myndighederne. Lad os nu se hvor mange af de rige der kommer i fængsel. Det lyder usandsynligt, de finder altid en udvej, med det netværk de har i toppen.

Et fiktivt eksempel: Lad os sige at der er en mangemilliardær som er god for - lad os f.eks. sige 50-60 milliarder. Og hvis han nu siger, at han ikke kan betale huslejen på sine mange butikker. Derefter modtager han selvfølgeligt hjælp til huslejen ifølge regeringens hjælpepakke - det står der. Får han en betinget dom? Skal han betale det svindlede beløb tilbage? Naturligvis ikke, fordi hans milliarder ligger i skattely.

Erik Fuglsang

@Lise Lotte Rahbek
26. marts, 2020 - 13:24

Det er ikke usædvanligt, at vi to er uenige, Lise Lotte, men her er vi lige godt helt uenige!
Holy Moses!

Hvordan kan du sammenligne en lovlig støtteordning, som alle partier i folketinget står bag, med gemene tyveri af værnemidler, snydecorona-hjemmesider olign. ?
Her må jeg virkelig be' om mine himmelblå !

Lise Lotte Rahbek

Vaffernoget, Fuglsang? jeg er ganske disconnected på din kommentar til mig.

Regeringen ønsker at firedoble straffen for en forbrydelse, som består i uretmæsseigt at modtage støttehjælp fra staten til sin forretning.
Så langt burde vi være enige?
Hvor mange gange før har der været en situation, hvor staten har tilbudt støttehjælp til virksomheder, fordi der er udbrudt en pandemi. Ingen, så vidt jeg ved. Hvordan kan man så firedoble straffen for en forbrydelse, som ikke har nogen historisk strafferamme, fordi situationen aldrig har eksisteret før?

Enten er det Ritzau, som ikke har formuleret problematikken ordentligt eller også fatter jeg hat.

Erik Fuglsang

Lise Lotte:

Iler med en undskyldning. Har ikke læst din kommentar grundigt nok og har fået din pointe helt galt i halsen!

Til dit sidste spørgsmål:
"Hvordan kan man så firedoble straffen for en forbrydelse, som ikke har nogen historisk strafferamme, fordi situationen aldrig har eksisteret før?"...Jeg tror, man skal forstå det sådan, at i forhold til det nuværende strafniveau for uretmæssig erhvervsstøtte til virksomheder, som jo er en dagligdags foreteelse i Erhvervsstyrelsen, firedobler man nu straffen for uretmæssig modtagelse af erhvervsstøtte givet i forbindelse med disse her krisepakker. - sikkert fordi erhversstøtten beløbsmæssigt er langt større end traditionel erhvervsstøtte.

God aften :-)