Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske

Fortsætter danskerne fornuftig adfærd for at undgå at sprede smitte, vil regeringen gradvist åbne Danmark.
30. marts 2020 kl. 17:42Opdateret 30. marts 2020 kl. 18:58

Danmark kan være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien midt i april.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) mandag på et pressemøde i Statsministeriet.

En eventuel genåbning af samfundet kræver dog, at befolkningen fortsætter en fornuftig adfærd i de kommende uger, således at smittespredning med coronavirus kan blive holdt nede så vidt muligt.

- Hvis vi ikke lykkes med at stå sammen og holde afstand. Hvis tallene stiger voldsomt.

- Hvis danskere mødes og forsamles, så kan vi ikke åbne Danmark op efter påske. Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere.

- Vi kigger ind i en meget mærkelig tid. Vi vil opleve, at flere bliver syge, men hvis vi står sammen, så kan vi se en gradvis åbning af samfundet, siger Mette Frederiksen.

Hun ønsker ikke at gå ind i spekulationer om, hvilke områder i samfundet der kan blive åbnet med mindst mulig risiko.

- Vi kommer ikke en gang til at gisne om det i dag, siger statsministeren.

Det skyldes ifølge hende, at regeringen har brug for at se anbefalinger fra fagfolk først, og "det afhænger meget af, hvordan tingene kommer til at foregå i Danmark i de næste to uger".

Af samme årsag vil regeringen fortsat arbejde videre med de omfattende lovstramninger, der foregår i øjeblik i Folketingssalen.

- Det vil vi stadig ikke afvise, at vi får behov for. Men vores håb og forventning er ikke, at vi får behov for de meget store foranstaltninger, der endnu ikke er trådt i kraft, siger Mette Frederiksen.

For en uge siden, mandag den 23. marts, forlængede regeringen den nedlukning af Danmark, der er lavet for at bremse spredningen af coronavirus.

Nedlukningen blev dengang forlænget med to uger til 13. april.

Det samme gjaldt grænselukningen, men den bliver der ikke pillet ved i denne omgang, siger Mette Frederiksen.

- Vi skal selvfølgelig ikke hente ny smitte ind udefra, siger hun.

Statsministeren forbereder danskerne på, at de ved en genåbning skal indstille sig på at arbejde og gå i skole på forskudte tidspunkter efter påske.

Det skal også være med til at forhindre smittespredning.

Coronavirus har været det altdominerende tema i dansk politik i flere uger.

Siden smitten kom til Danmark, har Folketinget i hidtil uset grad indført en lang stribe hastelove om strafskærpelser, udvidelse af epidemiloven og store hjælpepakker til dansk erhvervsliv.

Mandag er indtil videre 77 personer døde, mens de var smittet med coronavirus, viser tal fra Statens Serum Institut.

Foreløbig er 2577 personer blevet testet positive for coronavirusset i Danmark.

Antallet af coronasmittede, som er indlagt på landets sygehuse, fortsætter også med at stige. Mandag er 533 personer indlagt, og af de 533 er 137 personer indlagt på intensivafdeling.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Freddie Vindberg
  • Kim Folke Knudsen
Freddie Vindberg og Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Tak til Mette Frederiksen og hele hendes Socialdemokratiske Regering.

for at udvise et fantastisk lederskab midt i denne krise for alle os danskere ja for hele verdens befolkninger.

Hvor imponerende med den saglige og velovervejet kommunikation, som du giver Mette samtidig med at du har personligt øje for alle de steder, hvor angsten og usikkerheden trykker.

Jeg er begyndt at forstå det respektfulde omdømme, som historien gav Thorvald Stauning Velfærdsstatens grundlægger Socialdemokratiets Statsminister gennem en menneskealder.

Du repræsenterer hele Danmark på en værdig måde som er med til at bringe os helskindet gennem denne store krise for landet.

Vi er med Dig hele vejen ud af dette Virus mørke.

VH
KFK

Erik Fuglsang, Danny Hedegaard og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Kim Folke Knudsen,

Jeg har indtil i dag kunnet give dig ret i bedømmelsen og roserne til Mette Frederiksen. Hun er på mange måder trådt "i karakter", (i øvrigt et godt gl,. dansk udtryk, som ingen ringere end stærkt savnede Tøger Seidenfaden "genindførte" i debatten).

Her i dag er jeg mere i tvivl. Jeg citerer (frit fra hukommelsen!) den udmærkede DR-TV-læge Peter Geisling, der som første kommmentar undrede sig. Han sagde nogenlunde sådan her:
- Udfra et rent sundhedsfagligt perspektiv kan man undre sig over at tale om oplukning? Jeg troede omvendt Mette Frederiksen vil tale om nødvendigheden af ikke at rejse på påskeferioe, ikke rejse unødigt mellem landsdelene. Vi er jo kun lige i starten af epedemien....

Desuden tillod han sig en politisk kommetnar om at Mette F muligvis var lidt presset af "ervhvervslivet"...

Tjae, kan man andet end umiddelbart at give ham ret ?

Håber ikke der sidder "smarte og kyniske regne-drenge" i et eller andet ministerium, der sammenligner "uundgåelige" (?) tab af menneskeliv, blandt navnligt ældre (og grundlæggerne af vor velærdsstat) ift til at erhvervshjulene må komme igang igen...).

Jeg håber det ikke. Men er jeg sikker ?

Nej. Desværre.

Karsten Aaen, Erik Fuglsang og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Hvor mange raskmeldte(potentielt immune) findes der?
Hvad er erfaringerne m.h.t. sygdomsforløb, hvor længe kan man bide den i sig derhjemme, hvornår skal man alarmere sundhedsmyndighederne?