Stram Kurs må ikke indsamle vælgererklæringer i 2,5 år

Valgnævnet mener, at Stram Kurs har snydt med vælgererklæringer. Partistifter Paludan vil oprette søsterparti.
31. marts 2020 kl. 09:20Opdateret 31. marts 2020 kl. 10:03

Partiet Stram Kurs er udelukket fra at indsamle vælgererklæringer til og med den 23. september 2022.

Valgnævnet mener, at partiet har snydt med vælgererklæringerne. På sin hjemmeside skriver Valgnævnet blandt andet:

- Valgnævnet har den 30. marts 2020 givet partiet Stram Kurs et såkaldt rødt kort, det vil sige, at nævnet har truffet afgørelse om at udelukke partiet Stram Kurs fra fortsat at indsamle vælgererklæringer og at annullere Stram Kurs' indsamling af vælgererklæringer til brug for indgivelse af anmeldelse som opstillingsberettiget parti til valg til Folketinget og valg til Europa-Parlamentet.

Det indvandrerkritiske parti fik i december sidste år midlertidigt frataget muligheden for at indsamle vælgererklæringer. Både til folketingsvalg og valg til EU-Parlamentet.

Stram Kurs kom i problemer på grund af mistanke om snyd, og derfor fik partiet et gult kort af Valgnævnet i december. Det er nu vekslet til et rødt kort.

Allerede inden afgørelsen og det røde kort, som ikke kommer bag på Rasmus Paludan, havde han over for Ritzau gjort det klart, at han ikke giver meget for Valgnævnet.

Ifølge Paludan er Valgnævnets medlemmer nogle "kriminelle svin", som han selv siger det. Tidligere har han også kaldt Valgnævnet for "en bananrepublik".

Paludan har oplyst, at han vil oprette et søsterparti, der skal indsamle vælgererklæringer og videreføre den politik, som Stram Kurs står for.

Stram Kurs fik 1,8 procent af stemmerne ved sidste års folketingsvalg og var dermed ikke så langt fra at blive valgt ind i første forsøg. Spærregrænsen er på to procent.

Social- og Indenrigsministeriet, som Valgnævnet hører under, har ment, at Stram Kurs har brudt reglerne på to måder.

Den første måde er, at Stram Kurs har brugt e-mailadresser, der blev indsamlet til at blive opstillet til folketingsvalget, til også at søge opstilling til EU-Parlamentet i 2024.

Men de vælgere, der har givet deres e-mailadresse, har kun givet bemyndigelse til at støtte en opstilling til folketingsvalg.

Den anden måde er, at Stram Kurs har skrevet en række e-mailadresser ind i valgsystemet flere gange. Flere end 9000 af de omkring 40.000 e-mailadresser er nedfældet mere end én gang.

Over 700 af dem er skrevet ind mindst fem gange. En enkelt 56 gange til både folketingsvalg og valg til EU-Parlamentet.

Stram Kurs er fortsat opstillingsberettiget til folketingsvalg frem til den 27. oktober 2020, hvis der skulle blive udskrevet valg inden da.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Dagens gode nyhed.

Alvin Jensen, Viggo Okholm, Britta Hansen, Kim Folke Knudsen, Erik Fuglsang, Rikke Nielsen, Hanne Ribens, jens peter hansen, Elisabeth Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen, Hans Larsen, Trond Meiring og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Så må den offentlige partistøtte til Stram Kurs, de ca. 30 kr pr. stemme, vel også blive justeret? Når der svindles her, burde det give livslang personlig karantæne. Politikere med flossede kanter, giver politiker-lede!

Kim Houmøller, Alvin Jensen, Erik Fuglsang, Kim Folke Knudsen, jens peter hansen, Helle Walther, Søren Mortensen, Elisabeth Andersen, Maia Aarskov, Freddie Vindberg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Der må lovgives om at politiske programmer der taler for afvikling af flere af Grundlovens paragraffer ikke kan være repræsenteret i Folketinget.

Carsten Nørgaard

Når han nu er så smart at lade det komme ud i medierne, at han vil oprette et søsterparti for at omgå Valgnævnets afgørelse, så må man da også her handle med rettidig omhu.

Helle Walther

Der skal ikke bruges en krone mere på den mand, hverken i beskyttelses penge eller politisk. Han har kostet samfundet millioner i politibeskyttelse med sine rabiate udsagn. Ytringsfrihed eller ej. Svindleren skal vel ikke have tilladelse til at svindle igen. Så hører alt da op.

Søren Mortensen, Alvin Jensen, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg forstår ikke, hvad det komma står der for.

Hans Larsen, Kim Folke Knudsen, Erik Karlsen, Felix Zelda Xavier og Søren Mortensen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Hvordan kan de stadig være opstillingsberettiget, hvis de har bedraget sig til beretiggelsen? Og skal de ikke betale hver en krone tilbage, de har fået i støtte?

Og hvad bliver karantænen hæftet på? Medlemmerne eller partiet? Det giver jo absoluit kun mening, hvis det er medlemmerne/ledelsen der personligt hæfter.

Alvin Jensen, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Herdis Weins og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Sanktionen er for lille. Partier der skaffer sig vej til parlamentet med fup og svindel. De skal slet ikke have mulighed for at stille op. Afsløret så kan du ikke stille op i fremtiden.

Tilskud modtaget fra staten og lignende: Tilbagebetalingspligt og personlig hæftelse slut dut.

Selvfølgelig skal vi til at se en mutation af partiet Stram Kurs. Der er sikkert basis for utallige variationer, så det igen kan dukke op til overfladen og underholde de borgere, som partiet ønsker af hækkenfeldt til.

Kent Nørregaard, Søren Mortensen, Alvin Jensen, Hans Larsen, Trond Meiring og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Kan det være rigtigt, at ritzau bliver ved med at betegne dette parti som 'indvandrerkritisk'?

Alvin Jensen, Ina-Miriam Rosenbaum og Trond Meiring anbefalede denne kommentar