Sundhedsansatte kæmper med at få adgang til coronatest

Plejehjem og fagforbund melder om problemer for medlemmer med adgang til hurtig afklaring af coronasmitte.
20. marts 2020 kl. 08:18Opdateret 20. marts 2020 kl. 09:37

Sygeplejersker og ansatte i ældreplejen oplever problemer med at få adgang til test for coronavirus.

Det er meldingen fra Dansk Sygeplejeråd, fagforbundet FOA og flere plejehjem.

- Vi oplever, at mange er blevet afvist og har fået at vide, at det ikke er muligt at få lavet den her test.

- Det kan både være medarbejdere og ledere, der kontakter os, fordi de oplever problemer med at få taget testen, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Det er en ny retningslinje, der gør det muligt for medarbejdere, som varetager kritiske funktioner i sundhedsvæsenet, i ældreplejen og i indsatser for socialt udsatte, at få afklaret, om de er smittet med virusset eller ej.

Retningslinjen, der blev udarbejdet af Sundhedsstyrelsen onsdag, betyder, at disse faggrupper skal have mulighed for en hurtig afklaring, hvis de oplever lette symptomer på coronavirus.

Det skal gøre sikre, at medarbejdere, der blot har en let forkølelse eller småondt i halsen, kan gå på arbejde og ikke behøver at blive hjemme i 14 dage.

Hos organisationen Danske Diakonhjem, der driver 50 plejehjem, har man for tiden 100 sygemeldte medarbejdere.

Kun fire af de sygemeldte er foreløbig blevet testet.

- Alle andre har fået den besked, at det ikke kan lade sig gøre. Læger og sygehuse aner ikke, hvor de skal sende dem hen for at blive testet, siger direktør Emil Tang.

- Det er meget kritisk, fordi det er frontpersonale, der skal tage sig af vores mest svage borgere. Under normale omstændigheder var langt de fleste gået på arbejde, for de har kun lette symptomer. Nu er de nødt til at blive hjemme, siger han.

Lignende problemer ser man ifølge Berlingske hos OK-Fonden, der driver 16 plejehjem landet over.

- Alle bliver afvist, ingen bliver testet. Om de har rejst, har symptomer, det er lige meget. Det her er ret akut, siger direktør Ulrik Ahrendt-Jensen til avisen.

Torben Klitmøller Hollmann er sektorformand for social- og sundhedsansatte i FOA. Han har hørt fra en håndfuld medlemmer, som gerne ville testes, men som er blevet afvist.

- Det er helt klart noget, vi vil holde øje med hen over weekenden for at følge, hvordan det går, siger han.

Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd mener, at myndighederne hurtigst muligt må sikre, at adgangen til test kommer til at fungere.

- Det er vigtigt, at myndighederne er klar over, at her er der en udfordring, der skal løses, siger hun.

Karina Adsbøl, der er ældre-, handicap- og socialordfører i Dansk Folkeparti, vil tage sagen op over for sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu