Telegram

Sverige forbyder forsamlinger med mere end 50 personer

Næsten 100 coronasmittede personer er døde i Sverige. Det er alvor nu, siger statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven meddelte fredag på et pressemøde, at Sverige strammer grebet i kampen mod coronavirus.

Statsminister Stefan Löfven meddelte fredag på et pressemøde, at Sverige strammer grebet i kampen mod coronavirus.

RITZAU SCANPIX

Telegram
27. marts 2020 kl. 13:40

Forsamlinger med mere end 50 personer bliver fra søndag forbudt i Sverige for at mindske spredningen af coronavirus.

Det siger statsminister Stefan Löfven på et pressemøde.

Beslutningen er truffet efter et ekstraordinært regeringsmøde fredag.

Hidtil har forsamlinger på mere end 500 personer været forbudt i Sverige, der generelt har indført mindre restriktive tiltag end eksempelvis Danmark.

I Danmark er forsamlinger på mere end ti personer blevet forbudt.

Stefan Löfven opfordrer fredag svenskerne til ikke at rejse i påsken.

- Dem, som ikke behøver rejse, skal blive hjemme. Det er alvor nu.

- Sverige og det svenske folk bliver testet af det nye coronavirus. Liv, sundhed og job er truede. På meget kort tid har vi forandret vores måde at leve på, lyder det fra den svenske statsminister.

Sverige har adskilt sig fra mange andre lande - herunder de skandinaviske naboer Danmark og Norge - ved indtil videre ikke at have indført strenge tiltag i kampen mod coronavirusset.

Blandt andet er landets skoler og restauranter fortsat åbne.

Men nu strammer de svenske myndigheder altså grebet en smule.

På et fælles pressemøde med de svenske myndigheder lyder det desuden, at i alt 92 coronasmittede personer nu har mistet livet i Sverige.

I alt er 3046 personer blevet bekræftet smittet med coronavirus i Sverige.

Beslutningen om at sænke grænsen for tilladte forsamlinger er taget på baggrund af opfordringer fra Folkhälsomyndigheten, der er den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen i Danmark.

Folkhälsomyndighetens generaldirektør, Johan Carlsson, siger:

- Vi befinder os på et sted, hvor der fortsat er en høj smittespredning i Stockholm, men også andre dele af landet.

- Med en begrænsning på 50 personer vil langt de fleste begivenheder blive omfattet af det her tiltag, lyder det fra Johan Carlsson.

/ritzau/TT

Opdateret 27. marts 2020 kl. 14:21

Carsten Hansen

Vi må håbe for svenskerne at de ikke er kommet for sent igang.

Først når hele miseren er overstået kan vi, via bagklogskabens klare lys, finde ud af hvilken strategi der var den rigtige.

Hvis man ser på coronaen år 1.000.000 indbyggere, ser det ud til, at svenskerne er lidt mere succesfulde end Danmark.

Den svenske regering gambler, og lytter kun til videnskaben, og ikke den sunde fornuft. Vores regeringen reagerede på den sunde fornuft, og lyttede ikke kun til videnskaben. Videnskaben i det tilfælde bygger på modeller, der ikke passer til corona. Selvom den svenske strategi skulle være den "rigtige", er det uforsvarlig gambling især med befolkningen i Stockholm.

Thomas Bindesbøll

Jeg forstår heller ikke "gamblingen" i Sverige. Synes den virker stedse mere besynderlig.

Et land jeg ellers rejser meget i, og hvis sprog jeg taler. Et land, hvor både solidaritet og rolig tagen sig af hinanden altid har rådet - i "Folkhemmet" - lige siden Tage Erlanders dage.

Så sent som i forleden rettede over 2000(!) svenske forskere en massiv kritik af "Folkhälso-Myndighetens" (Sveriges svar på Sundhedsstyrelsen)) hidtidige håndtering (eller snarere IKKE-håndtering) af Corona-krisen.

Lytter man til glimrende svenske Radio P1, "Studio Ett", vil man dagligt disse dage kunne høre om fortvivlede sundhedsmedarbejdere, fra sygeplejerkser til læger, i "vården" , på svenske hospitaler, der ikke har hverken de rette værnemidler og mangler fælles instrukser.

Modsat de fleste EU-lande har Sverige de fleste skoler stadig åbne. Ingen barer eller restauranter (eller frisører, tatovører, tætbefolkede vandpibe-cafeer, kirker eller moskeer er lukket ned, etc). Der afgår stadig nattog fra Smitteområde nr. 1 - Stockholm Stad - til skisportsstederne nordpå, bl.a Åre, med 6 køjer i en liggevogn, og hvor alle så kan hoste lystigt på hinanden under færden.

Heldigvis har flertallet af fornuftige svenskere indskrænket deres risikoadfærd, ift til enten selv at blive smittet, ellerselv smitte andre, men landet er stort set åbent for smittespredning, for de blot 20 pct idioter, der ikke følger "henstillinger".

Prisen for denne slendrian kan blive høj. Først igår kom regeringen ud med et påbud om ikke at samles mere end 50(!) personer - offentligt. Privat gælder vist ingen restriktioner, såvidt jeg har forstået. Suk !!!

Sverige er et stort land, og der er heldigvis områder som hidtil er gået fri af større smittespredning.

Men når regeringen stadig kun "henstiller" ikke at rejse for meget indenlands, så kan billedet hurtigt ændre sig.

Selv med min bedste vilje er det dybt besynderligt, at ikke også Sverige hurtigst muligt gør det samme som alle nordiske nabolande har gjort: At lukke NED, så enhver unødig social/menneskelig nærkontakt undgås, i en periode, og dermed forhindre yderligere smittespredning.

Det behøver man da ikke just være professor udi Pandemier for at kunne forstå?

Henviser til Svensk TV's egen hjemmeside om udbredelsen af Covid19, både nationalt i hhv Sverige og i resten af verden.
https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/

Svenskerne har nu over 105 dødsofre, og deres "røde kurve" er stadig meget stejl. Suk igen ! De har også den værste dødsrate pr million indbyggere. Det fremgår også af SVT's egen statistik, hvis man scroller nedaf i ovenstående artikel. Desværre ligger Danmark på en andenplads.

Modsat har Norge knækket kurven. De har 20 døde, en tredjedel af antal døde i DK...
Desuden her pr. lørdag aften færre indlagte på intensiv...

Nordmændene har hermed klart gjort det bedre end danskerne, og endnu bedre end svenskerne. Med forbehold for at alting naturligvis kan svinge meget lynhurtigt her.

Men hold venligst lige øje med Norge, hvor en sådan foreløbig relativt lille "succeshistorie" da virkelig er værd at notere sig :-)

Svenskerne lytter til eksperterne. Eller man skulle måske hellere sige at de lader eksperterne styre? Problemet er at eksperterne jo ikke er enige. Man kan bare læse udtalelser fra forskellige eksperter i dagens aviser, hvor nogle støtter den danske strategi fuldt ud, mens andre kalder den 'naiv' og måske ligefrem farlig. Problemet er at i en epidemi som denne, skal der afvejes mange forskellige hensyn, og der er ingen ekspert som kan fortælle, hvordan det skal gøres. Skal man begrænse spredningen mest muligt for at reducere antal dødsfald her og nu, eller skal man lade epidemien mere eller mindre rase ud så befolkningen opnår en udbredt resistens, så færre blive syge næste gang virussen rammer? Det er her politikerne skal tage ansvar og ikke tørre det af på eksperterne.