Tyskland lukker grænsen til Danmark for at bremse virus

Tysklands indenrigsminister siger om lukning af grænse, at coronavirus breder sig hurtigt og aggressivt.
15. marts 2020 kl. 17:28Opdateret 15. marts 2020 kl. 22:16

Tyskland lukker sin grænse til Danmark fra klokken 08 mandag morgen i et forsøg på at inddæmme smitten med coronavirus.

Det bekræfter den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, søndag aften på et pressemøde.

Grænselukningen kommer ud over Danmark også til at gælde Frankrig, Østrig, Schweiz og Luxembourg.

Lukningen kommer til at ligne den, som Danmark indførte over for Tyskland lørdag.

- Udbredelsen af coronavirus skrider hurtigt og aggressivt frem. Vi må derfor gå ud fra, at toppen af denne udvikling endnu ikke er nået, siger Seehofer.

- Tyske statsborgere har selvfølgelig retten til at vende hjem til deres hjemland, lyder hans præcisering af de nye grænseregler.

Der vil også være passage for varetransport og pendlere, føjer han til.

Økonomiminister Peter Altmaier siger til ARD, at det er vigtigt, at den frie udveksling af varer fortsætter, og at man ikke skader den økonomiske aktivitet på tværs af grænserne.

- Vi forsøger at gøre indskrænkningerne så begrænsede som muligt, siger han.

Søndag aften bekræfter Rigspolitiet i en pressemeddelelse den tyske lukning af grænsen, og at kriterierne ligner de danske. Lukningen vil vare i ti dage.

- Den tyske grænsekontrol er synkroniseret med de danske kontroller, således at indrejse til Tyskland alene kan finde sted ved Kruså, Frøslev og Sæd, skriver Rigspolitiet i pressemeddelelsen.

- Det tyske politi har ansvaret for at håndtere opgaven, lyder det videre.

EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen advarer søndag om, at flere tusinde lastbiler og busser er strandet ved nogle af EU's indre grænser.

Hvis ikke landene i EU besinder sig, kan det føre til tomme hylder i supermarkederne, advarer hun.

Danmark lukkede lørdag middag sine grænser til Tyskland og Sverige. For at bremse smitten med coronavirus blandt danskere.

Polen og Tjekkiet har også lukket deres grænser mod Tyskland.

I Tyskland er der søndag konstateret coronavirus hos 4584 personer ifølge Johns Hopkins University.

Ifølge dpa har der inden, Tyskland lukker grænsen til Frankrig, været kontakt mellem forbundskansler Angela Merkel og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Det vides ikke, om den tyske regering har haft den samme kontakt til den danske regering om den tyske grænselukning.

/ritzau/dpa

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Åh nej. Så er det definitivt slut med grænsehandlen de næste uger og måneder. Vi er spærret inde. Suk.

Men alt hvad der kan gøres for at inddæmme situationen inden for rimelige grænser er i orden. Det kan blive meget alvorlig det her. Bare spørg i Italien, hvor alle over 60 år ikke længere lægges i respirator. Her har lægerne fået anvisninger om at prioriter dem, som har de bedste chancer for at overleve. Ren krigs tilstand. Så hård er situationen i Italien.

Alt må sættes ind.

Helle Walther, Per Torbensen, Kim Folke Knudsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Niels Jakobs,

Desvære nej. Tænker du tænker på min kommentar om Italien. Jyllands Posten i formiddags.

Jeg går en lang bue uden om Facebook og lignende utroværdigt.

Situationen i Italien er kritisk. Desvære.

Kim Folke Knudsen

Et yderst fornuftigt tiltag fra DE side. Det skulle nok være kommet før.

Men nu er smitterisikoen for uforsigtige danskere, som skal købe ind på den anden side af grænsen effektivt stoppet.

og hvis antallet af syge danskere i de kommende uger begynder at stige voldsomt, så er der i den grad grund til at lukke grænsen set fra tysk side og fra andre nabolandes side. Lad være med at hamstre varer i Sverige f.eks. Det vil kun være endnu et argument for at smække den sidste åbning til Danmark i med et brag.

Men bemærk: Drop ikke det internationale samarbejde og kør enegang. For ingen ved, hvor mange produktionskæder, som nu forstyrres af lukningen af Europas grænser. Herunder forsyning med fødevarer. Hvis der opstår problemer er det vigtigt at alle EU landene justerer ind, så vi ikke får en fødevarekrise.

Det forbrugersamfund, som vi har nydt godt af i årtier kan snart blive et fortidigt kapitel, hvis epidemien ikke inddæmmes effektivt.

Hvorfor vælger vi ikke at foretage mere omfattende test af danskerne for Covid 19 virus. De har gjort det med stor effektivitet i Sydkorea, og nye tal tyder på, at denne strategi er ved at begrænse tilvæksten i nye alvorlige syge tilfælde. Hvorfor sker der ingen screening af danskerne, er der tale om, at sygehusvæsenet slet ikke er forberedt eller har vi simpelthen ingen kapacitet på dette område ?.

Hvis borgerne ved, at de er syge, så vil de naturligvis selv udvise ekstra forsigtig adfærd. Problemet er nu, at vi ikke ved, hvor mange danskere som reelt er smittet og vi får først en indikation på dette om 3-5 ugers tid ved at se på udviklingen i antal døde og antallet af alvorligt syge, som er indlagt på hospital.

En kortlægning af hvor mange danskere der nu reelt er Covid 19 smittet kan hjælpe til at få overblik over, om der er særlige områder i Danmark, hvor der skrides til nye tiltag for at begrænse smitten.

Hvor bliver planen om, at producere ansigtsmasker og sprit til afspritning af de mange borgeres hænder.?

Påskefrokoster Jeg siger det med tristesse. Lad være at invitere hele familien for så kan det være, at vi får en yderligere smittespredning. Covid19 smittet kan inficere andre uden at de selv føler sig syge forinkubationstiden.

Det åbne og rejseglade samfund er konfronteret med det vi ikke troede muligt en virus, som kan lægge hele nationen ned.

Per Torbensen, Lillian Larsen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar

John Larsen@
I Atlantic artiklen kan jeg ikke få øje på noget med 60 år grænse for indsats!
Derimod oplistes almindelige lægefaglige kriterier, kendt under kategorien "Gode liv" , altså noget med, om patienten iøvrigt har et lovende prognose, altså levedygtighed efter en mulig succesfuld "operation" .