Bernie Sanders opgiver at blive demokraternes præsidentkandidat

Med Bernie Sanders’ afgang er vejen banet for, at Joe Biden formelt kan blive Demokraternes præsidentkandidat
8. april 2020 kl. 17:29Opdateret 8. april 2020 kl. 20:09

Senator Bernie Sanders indstiller sin valgkamp og opgiver at blive Demokraternes præsidentkandidat ved valget i USA i november.

Det bekræfter han i en udtalelse tidligt onsdag aften dansk tid.

- Men selv om kampagnen slutter, fortsætter kampen for retfærdighed, understreger han på Twitter.

Med Sanders' exit er vejen banet for, at tidligere vicepræsident Joe Biden formelt nomineres som Demokraternes præsidentkandidat.

-Jeg lykønsker Joe Biden, en meget hæderlig mand, som jeg vil arbejde sammen med, siger Sanders i en videomeddelelse på sin hjemmeside.

- Vicepræsident Biden bliver den nominerede. Sammen vil vi fortsætte hen imod at slå Donald Trump, den farligste præsident i USA's historie, siger Sanders.

Biden er nu den eneste tilbageværende demokratiske kandidat af det felt på over 20 håbefulde politikere, der oprindeligt stillede op.

Han skal formelt nomineres som sit partis kandidat på Demokraternes partikonvent senere på året. Efter planen skulle det finde sted i juli, men det ventes udskudt på grund af coronaudbruddet.

Den nominerede kandidat skal forsøge at vinde præsidentvalget den 3. november, hvor han er oppe mod den siddende præsident, republikaneren Donald Trump.

Biden vandt en række primærvalg i marts og har dermed flest delegerede. Det er dem, der på et partikonvent senere på året skal udpege Det Demokratiske Partis præsidentkandidat.

Biden har indtil videre opbakning fra 1217 delegerede, mens Sanders har 914.

Dertil skal lægges såkaldte superdelegerede, der deltager ved partikonventet, og som langt overvejende ventes at bakke Biden op.

Det kræver opbakning fra 1991 delegerede at vinde nomineringen.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som forudset måtte Sanders trække det korte strå, men nævnes bør det at han af helt uforklarlige årsager flere gange i den seneste tid har erklæret at Biden kan besejre Trump. Ikke blot er dette en rimeligt vovet påstand; det er også ekstremt uklogt, når det vides at magtkampen mod Trump også ligger Demokratiske svingvælgere på sinde. Var det misforstået loyalitet, som fik Sanders til at stryge Biden med hårene og indirekte yde ham opbakning? Eller blev Sanders træt af de verserende karaktermord på ham i den amerikanske mainstreampresse, med udsigt til mere? Det forekommer også stærkt usandsynligt at Sanders' kampagnefolk ikke har været indforståede med at Sanders gav Biden disse skulderklap, men hvad har man mon tænkt på?

Det forekommer helt usandsynligt at Biden skulle kunne besejre Trump, så alt tyder på at Demokraternes ledelse besluttede at fire år mere med Trump er bedre end Sanders' socialdemokratisme. Samtidig ser vi alle Demokratiske kongresdeltagere stemme for en Corona-stimulipakke, hvor der nok gives en vis kortsigte understøttelse til den almindelige amerikaner, men hvor den langsigtede begunstigelse af Corporate America/Big Business er voldsom (formentligt endnu mere vidtgående end favoriseringen af samme parter i kølvandet på finanskrisen for en dekade siden).
https://www.youtube.com/watch?v=mOZzweHkZDs
https://www.youtube.com/watch?v=_UVqWxAOXaE

Astrid Goplen, Mikael Velschow-Rasmussen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Thomas T. Jensen

Og hvor blev Tulsi Gabbard af?
Demokraterne ved bare ikke, hvilken kandidat, der er bedst for dem selv.
Så det må jo blive Trump én gang mere.

Astrid Goplen, Alvin Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Tøv en kende - Bernie har kun opgivet at blive kandidat men han fortsætter med at hverve valgmænd helt indtil kongressen holdes for at få indflydelse på den politik Biden skal vinde over Trump med. Først når selve kongressen har valgt Joe Biden som præsidentkandidat vil han støtte ham - som han har lovet under hele valgkampen dvs. føre valgkamp for kandidaten der er valgt.

Hanne Utoft: meget enig i din udlægning. Den står i grel modsætning til Infs generelle udlægning. Hvad med Infs korrespondent Martin Burchardt? Har intet hørt fra ham i knapt to måneder. Er han blevet fyret fra Inf? Martin Burchardt har konsistent taget fejl af Trump vis a vis Demokraterne siden Trump's sejr i præsidentvalget. Bekymrende dårlig dækning af USA.

Torben K L Jensen, Sanders kunne, uden at forulempe forhåndstilsagnet om at støtte partiets endelige kandidat, have svaret at det var han usikker på, og at grunden til at han selv stillede op netop var nødvendigheden af at tage vælgere tilbage via progressive politikker, som Biden er modstander af. Dermed ville Sanders have undgået at bakke Biden op, uden at miskreditere ham personligt.

Hans Aagaard, Burchardt har faktisk skrevet en artikel i dagens Information:
https://www.information.dk/udland/2020/04/corona-foere-samfundsforandrin...

Selvfølgelig er det ærgerligt - både for USA og resten af verden. Men Sanders har faktisk været ude på sidelinjen i nogen tid nu, så denne erkendelse måtte jo komme.

Til gengæld har Sanders "plantet et lille frø" i mange yngre amerikaneres bevidsthed, der forhåbentlig kommer til at spire og gro i årene frem over. For USA har brug for en total ændret samfundsstruktur.