OVERBLIK: Sådan vil regeringen genåbne Danmark

11. marts lukkede statsministeren og regeringen for store dele af landet for at begrænse coronaepidemien.
6. april 2020 kl. 20:18Opdateret 6. april 2020 kl. 21:14

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer mandag aften regeringens plan for, hvordan Danmark skal åbnes op igen efter nedlukningen som følge af coronavirus.

Det sker på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

Mette Frederiksen kalder det »den første forsigtige fase« i en genåbning, som bliver aktiveret 15. april, hvis udviklingen i coronapandemien fortsætter som hidtil.

Her følger tiltagene og de forskellige faser, som regeringen planlægger:

I »den første fase« kan de mindste komme i vuggestue, børnehaver, fritidsinstitution og skole. Det drejer sig om skoleelever fra 0. til 5. klasse.

Børn og voksne skal være så meget ude, som det kan lade sig gøre. De skal holde afstand, der skal gøres rent, og er man syg, skal man blive hjemme.

Privatansatte kan i et vist omfang møde på arbejde igen, forudsat at det foregår sundhedsfagligt forsvarligt.

Gymnasiale uddannelser for elever på de afsluttende niveau genåbnes, for at de kan afslutte deres uddannelse til sommer. Det gælder for 3.g, 2.hf, eux-elever og ASF-klasser (Autisme Spektrum Forstyrrelser).

Studerende på enkelte sundhedsfaglige videregående uddannelser, der har samfundskritiske funktioner, kan få lov til at færdiggøre deres uddannelse til sommer på uddannelsesstedet.

Fremover:

Der vil fortsat være mange virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der holder lukket for at begrænse smittespredning. Det sker, for at alle dele af samfundet ikke åbner samtidig.

Regeringen vil eksempelvis forlænge lukningen af caféer, barer, restauranter, frisører og massører i fire uger frem til 10. maj. Hvornår disse skal åbnes igen, vil regeringen se nærmere på i den »næste fase« af genåbningen af Danmark.

Den forlængede nedlukning gælder også storcentre, overdækkede arkader, natklubber og vandpibecaféer, for at nævne nogle.

Kirker, biblioteker og foreninger skal ligeledes fortsat være lukket.

Afgangseksamener i folkeskolen er aflyst. Og elever i folkeskolen fra 6. klasse og opefter skal fortsat gå i skole hjemme foreløbigt frem til 10. maj. Det gælder også for efterskoler og frie fagskoler.

Ungdomsuddannelserne holdes fortsat fysisk lukket.

De videregående uddannelser vil også blive ved med at holde fysisk lukket.

Forbuddet mod større forsamlinger vil regeringen udstrække, så det gælder indtil 31. august 2020. Det dækker over festivaler, markeder med videre.

Der vil ligeledes fortsat være forbud mod at forsamles flere end 10 personer i offentligheden.

Grænserne vil være lukkede for nu for alle udlændinge, der ikke har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark. Det gælder ikke for udlændinge, der har opholdstilladelse eller arbejde i Danmark.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger forlænges for nu, således at danskere frarådes unødvendige rejser i alle lande i verden.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

michael bruun

Jeg er gymnasielærer. Hvordan kan gymnasierne være fysisk lukkede (“ Ungdomsuddannelserne holdes fortsat fysisk lukket.“), samtidig med, at de er åbne (“ Gymnasiale uddannelser for elever på de afsluttende niveau genåbnes, for at de kan afslutte deres uddannelse til sommer.”) Jeg har nu undervist online i to uger.

Fra indledningen "Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer mandag aften regeringens plan for, hvordan Danmark skal åbnes op igen.."

Der er på ingen måde tale om en plan. Regeringen holder fortsat Folketinget, befolkningen og virksomhederne i totalt mørke, hvad angår vores bevægelse tilbage mod et normalt, civiliseret og frit samfunds funktion.

Vi får - omsider - en oplysning om det første lille trin. Ingen information om de efterfølgende trin - overhovedet. Ingen information om, hvad det er for konkrete faktorer, regeringen lægger vægt på og holder øje med - INTET!

Men til gengæld masser af moderligt løftede pegefingre: I skal opføre jer, som vi siger, ellers...

Det kan da godt være, at enkelte skvadderhoveder ikke kan finde ud af at opføre sig fornuftigt. Men sådan vil det altid være. Skal vi andre optræde som politibetjente, for at få dem til at rette ind? Det er vel faktisk ikke vores opgave. Og hvori ligger rimeligheden i, at hele det massivt store flertal, der opfører sig uendelig eksemplarisk (trods regeringens excesser!), skal lide under enkelte skvadderhoveders uordentlige opførsel?

Hvori ligger egentlig rimeligheden i, at vi - gang på gang - allesammen skal tiltales som småsnottede, uvorne unger af Mette Frederiksen? Respekt går begge veje, Mette F. Hvis ikke du respekterer os, som de voksne, ansvarlige mennesker, vi er - hvordan kan du så gøre dig håb om, at at vi respekterer dig?

Dorte Sørensen

Er en aflysning af eksamen ikke et stort problem for eleverne på HF mv. da disse ikke har en årskarakter , der kan tages i brug - Hvordan skal de så kunne bedømmes ?

Ole Rasmussen

Deprimerende tale. Det kan tage et år eller to før der er en vaccine. Mette Frederiksen lægger ansvaret for udviklingen af denne virus over på befolkningen, som omvendt søger svar på hvad det går ud på. Cirkulær ansvarsforflygtigelse.

Hmmmmmmmmmmmmmmm...........

Jeg er mor og værge til en udviklingshæmmet ung mand, der kognitivt er som en 2 årig, samtidig har han en stærk autisme diagnose.
Muligvis kunne systemet som den gode Mette styrer (pt) være så nådig at få lidt klarhed over visse felter der ikke kun berører de normale 2-årige og deres familier.
Min søn reagerer på dette med megen uforudsigelighed, og jeg må som forælder ikke engang se ham gennem en glasrude.......

Thomas Bindesbøll

Jens Winther,

Jeg var heller ikke glad for Mette F's tale i aften.

Men af helt andre grunde end dine. Har bl.a. en søster, der arbejder i en SFO for især små (og selv smittespredende) "raske" børn.

Får hun - eller nogen andre, pædagoger / lærere, der nu specielt her -- efter påske -- skal møde op på arbnejde for at varetage "Genåbningen" af Danmark, de rette "værnemidler"?

Blandt søde små børn der af naturligre grunde selvsagt IKKE forstår noget som helst med "afstand", ingen kontakt, m.v. Dét har de jo glemt 2 minutter efter. Sådan er børn.

Men hvem tænker på dem, der nu, efter Påske, skal passe samme,. små børn ? Dét sagde Mette F intet om (ej heller noget som helst om "værnemidler" blandt samme pædagoger og hjælpere

Ville du mon selv have lyst at gå på arbejde 8 timer (ofte indendørs og uden normen at holde blot så meget som blot ½ meteres afstand fra ivrige små børn) på samme institutioner, der nu bliver krævet lukket op ?

Intet svar er også et slags svar.... Ligesom Mette F ikke selv i aften gav nogen som helst konkrekte svar om disse nye udsatte grupper.

Mange af de små børn der nu efter Påske bliver "afleveret " i 6-8 timer, kommer fra forkælede forældre", der ikke engang selv til den tid formentlig vil være på "normalt arbejde", hverken privat eller offentligt.

Skal vi så bare "alle" lade alle de nye smittespredere frodes rundt omkring i "flok", i daginstitutioner, og yderligere måske smitte pædagoger med Corona(!) , blot fordi samme uskyldige små børns forældre er så utroligt **efter-krigs-tids-forkælede**, at de end ikke magter at passe deres egne(!) børn hjemme, i en helt historisk unik situiation, og blot for de nødvendige uger, eller måneder...?

Der er et udtryk der hedder "stamina".
Mange seje mennesker - også børnefamilier - har nu lært det udtryk at kende, i praksis.

Måske samme børnefamilier venligst kune tænke lidt over, om de mon ikke stadig kunne tage sig lidt mere af egne børn, fremfor blot at sende dem i institution -- også mht. til evt. smitte, både den ene og anden vej ?

Samme "stamina" er desuden påkrævet, af det tapre sunhedspersonale, der arbejder 24-7 for både at bevare liv, bevare håbet og at trøste....

Så også gerne en tilsvarende "stamina" blandt almindelige godtfolk, der daglig er fjernt fra alle de nu meget syge, og alle dem der passer godt på dem!

Lå selv for 3 år siden med en sprængt blindtarm og strid bughindebetændelse på Højhus Herlev. Søde, men allerede dengang havde travle Læger, Sygeplejersker, SOSU'er og seje rengøringsfolk nok at gøre, og så med uduelige og tidskrævende IT-system "Sundhedsplatformen" oveni...
Da jeg selv efter uger var udenfor livsfare, kom en sød læge ind på stuen og sagde: "Thomas, med et infektionstal på 350 kunne du snildt have være død, men nu aftaler vi, at du kommer tilbage til livet, hvis det ellers er OK med dig"? :-) = Dét var da bedste og mest empatiske humor - på højt plan..

Håber den forbandede "Sundhedsplatform" i øvrigt er koblet fra, i disse akutte Corona-tider, så både intensiv-læger og intensiv-sygeplejersker kan koncentrere sig om deres livreddende arbejde, 24-7, hos patienterne, og ikke foran en PC.-skærm

Slutter derfor med en Hyldest (med stort H!) til alle de søde og tapre mennesker i både det danske sundhedssystem, men også med udkig og hyldest til alle de tapre kæmpere,. også blandt totalt nedslidte sundhedsfolk, i både Italien og Spanien.

Men de bliver tappet ved -
= Hatten af !

Aksel Gasbjerg

Vuggestuer, børnehaver og skoler skal på alt for kort tid planlægge hele logistikken. Enhver kender det kaos, der er i f.eks. en børnehave ved aflevering og afhentning (flaskehalssituationer). Her er forældre, pædagoger og børn uvilkårligt meget tæt på hinanden.

For at undgå dette cirkus må aflevering/afhentning foregå i etaper - f.eks afleveres 5 børn kl 8.00 til 8.15 næste 5 mellem 8.15 og 8.30 osv. Hele denne logistik omkring flaskehalsene og 117 andre udfordringer skal planlægges på kun een dag - tirsdag efter påske.

Forslag: udskyd åbningen til mandag den 20/4, så har institutionerne 4 dage til ordentlig planlægning i stedet for kun een.

Højskolerne burde få lov til at genåbne. Det er ofte friske unge mennesker og under et højskoleophold, har de endda stærkt begrænset kontakt til omverden uden for højskolen.

Det hele er hen i vejret - Svenskerne har holdt skolerne åbne og de er ikke blevet til hverken Italien, Spanien eller USA.
Se nu bare på svenskerne og slå koldt vand i blodet. Og se at få gang i butikken igen.
Underligt at skolerne aflyser eksamen - hvorfor ikke åbne hele skolen efter påske. Man kunne jo reducere pensum med 10-20%. Derved sikre man også elevernes rettigheder.
Herudover - se nu at få åbnet for erhverslivet igen - det her bliver alt alt alt for dyrt. Og så er der slet ikke penge til velfærd - de er brugt på overreaktioner...
Meget vigtigt - drop den lovgivning, der tager vores frihedsrettigheder - det er slemt. Haps, så var vores rettigheder væk og med et trylleslag var vi på vej mod det man ser i diktaturer.
Igen - gør som svenskerne - man tager ikke rettigheder væk ved lov - nej med opfordrer sin befolkning til at opføre sig ordentligt og så giver man den retningslinjer. De samme toner kommer også fra New Yorks borgmester på trods af, hvad der sker.
Den allerstørste lektie fra den spanske syge var - fortæl altid sandheden. Og det gør Mette ikke - hun undlader at inddrage de øvrige partier. Ingen får eller har adgang til det sundhedsfaglige beslutningsgrundlag - og det er en kollosal stor fejl. FORTÆL SANDHEDEN - ALTID.

@Thomas Bindesbøll, rigtig mange af de forældre, der selv har taget sig af deres børn hele dagen i de sidste uger, har rent faktisk samtidig haft et arbejde, som de forsøgte at passe. Hvordan tror du, det er at sidde på hjemmekontoret og forsøge at besvare mails, holde telefonmøder og møder på Skype eller Teams samtidig med, at man skal tage sig af 2-3 småbørn - alt imens man gruer for, om ens virksomhed kan overleve den næste måned? At kalde det for forkælede forældre uden stamina er sgu en fornærmelse.

Skulle vi nu ikke lige tage at udvise lidt gensidig respekt og arbejde sammen i stedet for at kalde hinanden forkælede.

Ovennævnte forældre fortjener fuldt lige så meget ros og tak som læger, sygeplejersker, lærere, SFO-medarbejdere, byggepladsfolk, lastbilchauffører og kassemedarbejdere i Bilka m.fl.