Folketinget tager corona-undersøgelse i egne hænder

Forventningen er, at en uvildig ekspertgruppe i løbet af et halvt år skal udrede håndteringen af coronakrise.
27. maj 2020 kl. 11:17Opdateret 27. maj 2020 kl. 13:46

Folketingets partier har besluttet, at Folketinget skal starte arbejdet med at få en uvildig udredning af forløbet under coronakrisen. En undersøgelse, der altså ikke vil ligge under regeringen.

Beslutningen blev taget onsdag formiddag på et møde i Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget. Det meddeler udvalgets formand, Henrik Dam Kristensen (S).

- Vi har nedsat et underudvalg under Udvalget for Forretningsordenen.

- Jeg tror allerede, at det lykkes dem at holde det første møde i denne uge, siger han.

Et flertal uden om regeringen har tidligere foreslået, at en uvildig ekspertgruppe skal se på hele forløbet om, hvordan situationen under coronakrisen er blevet håndteret.

I dagbladet Politiken blev der præsenteret et forslag om, at fem eksperter med forskellig videnskabelig baggrund i et halvt år skal frikøbes af Folketinget til at gennemføre en hurtig udredning af regeringens og myndighedernes håndtering af coronakrisen.

Eksperterne skal have adgang til alle centrale regeringsdokumenter i perioden fra nytår hen over nedlukningen og frem til genåbningsfasens begyndelse.

Regeringen har tidligere erklæret sig enig i behovet for en undersøgelse, men lagt op til, at Justitsministeriet skulle indlede drøftelserne om en undersøgelse.

- Et flertal i Folketinget ønsker en undersøgelse. Det er vigtigt, at det sker i Folketinget, fordi betaler bestemmer. Bestiller bestemmer. Ligegyldigt hvor uvildige forskere er, så kigger de på, hvem man arbejder for, siger Karsten Lauritzen (V), der er medlem af Udvalget for Forretningsordenen.

- Derfor er det klogt, når man skal lave uvildige undersøgelser, at forankre dem andre steder end hos de myndigheder, de ministre eller den regering, der har besluttet tingene.

- Ønsket om at finde fejl er unægteligt mindre, når man undersøger sig selv, siger Karsten Lauritzen (V).

Medlem af udvalget Peter Skaarup (DF) pointerer også vigtigheden af, at sagen i første omgang skal undersøges af Folketingets partier, ikke af regeringen.

- Vi skal ikke sætte ræven til at vogte gæs. Vi skal sørge for, at det er en uvildig undersøgelse, hvor det ikke er ministerierne, der undersøger sig selv, eller regeringen, der undersøger sig selv.

- Socialdemokraterne har regeringsapparatet. Så må man også finde sig i, når man har håndteret en krise, at når man skal kigge på, hvilke udfordringer der er, hvilke fejl, der er, og hvilke andre vurderinger, der er, at det får man nogle andre folk til at gøre, siger han.

Forventningen er, at undersøgelsen kan blive sat i gang hurtigt, og at der er et halvt år til arbejdet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu