Frafalden alternativist starter parti uden ideologi

Tidligere medlem af Alternativet lancerer Lykkepartiet. Målet er markante ændringer af demokratiet.
29. maj 2020 kl. 09:32

Det tidligere folketingsmedlem for Alternativet René Gade lancerer fredag formiddag et nyt parti kaldet Lykkepartiet.

Partiet har ifølge det udsendte materiale ingen ideologi, og kandidaterne må inden for brede rammer mene, hvad de har lyst til.

Partiet har parolen: "Trygge når vi går i seng og frie når vi vågner".

Og så vil partiet arbejde for en grundlæggende ændring af demokratiet ved blandt andet at diktere, at statsministre og ministre ikke må sidde i Folketinget og ikke må udskrive folketingsvalg.

- Vores holdninger er ikke bedre end andres. Vi er forskellige og parate til at blive klogere på hinandens viden og egne blinde vinkler.

- Med den simple, men svære erkendelse vil vi begynde at genskabe tilliden til politikerne og det politiske system. Derfor søger vi indflydelse demokratisk, skriver partiet i en uddelt folder.

Initiativtager til partiet er René Gade. Han var fra 2015 til 2019 medlem af Folketinget for Alternativet for Vestjyllands Storkreds.

Han stillede ikke op for partiet ved valget i juni 2019 og meldte sig i juli samme år ud af partiet.

Nu starter han altså Lykkepartiet, der på linje med Alternativet har som formål at ændre den måde, der bliver ført politik på i Danmark.

Det indebærer blandt andet, at partiet ikke vil være organiseret på samme måde, som andre partier.

- Vi er ikke styret af nogen ideologi. Når vi ser på opgaverne, går vi nysgerrigt til dem med inddragelse og kritiske spørgsmål og uden foruddefinerede svar.

- Vi har ingen vælgerorganisation. Vi har intet partiprogram. Vi har kun vores folkevalgte politikere som medlemmer. De arbejder for hele befolkningen ved at stille op hos Lykkepartiet, skriver partiet.

Politikere i partiet skal ifølge det fremsendte materiale "ærligt" sige, hvad de mener. Dog med respekt for andres holdninger og "uden mudderkast eller skjulte dagsordener". De vil også stemme, som de lyster i Folketinget.

Partiets idéer indeholder - ud over at statsministre og ministre ikke må være medlemmer af Folketinget - blandt andet, at politiske udspil skal være "retvisende kommunikeret", og at ministre skal kunne afsættes, hvis en tredjedel af Folketinget stemmer for.

Partiet vil også ophæve folketingsmedlemmers immunitet, forpligtige folketingsmedlemmer til praktikforløb, tvinge medier til at angive politiske kilder til artikler og mindske partistøtten.

Et andet punkt er, at folketingsmedlemmer skal tvinges til at deltage i en af to årlige udviklingsdage.

- hvor formålet er at fremme samarbejdet for eksempel gennem idræt, leg, ledelses- og kommunikationsøvelser - på tværs af partierne.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Åh, det er den store misforståelse om, at ministre ikke må være medlemmer af folketinget - men det er nu engang den måde, man opnår et mandat til at styre landet på. Teknokratregeringer er det sidste, man skal ønske sig - prøv at tænke på, hvilken tragedie vi ville have haft, hvis ikke politiske valg havde ledet os igennem de første faser af corona-pandemien?!
Det er væsentligst af alt i et demokrati, at man ledes af folk, der ikke er særskilt anderledes end én selv - når vi endnu ikke har fundet ud af et system, hvor vi rent faktisk deltager i beslutningerne i samfundet.

Rikke Nielsen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk, Peter Høivang og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Om det er den journalistiske formidling eller det er det nye parti er svært at gennemskue, men det virker ret.. skumgummiagtigt.

Rikke Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lillian Larsen, Rasmus Knus, Torben K L Jensen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Erik Karlsen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Mikkel Zess

Pædagoger på syretrip. Er der tale om en Elbækagtig happening -eller bekræfter telegrammet mine værste anelser om Alternativet og dets profiler. Tidligere som nuværende. Det lyder slet ikke demokratisk eller tåleligt.

Poul Simonsen

Det sker efterhånden temmelig tit, når man se en historie i medierne, at man niver sig i armen og tænker: er det 1. April?

Som nu dette stount? Ingen tvivl om, at rigtig mange, som har levet det rige og fornøjelige luksusliv i osteklokken Christiansborg, har det nærmest som en narkoman uden stoffer, når de ryger ud. Selv med store eftervederlag.

Men jeg tror nu denne ellers sympatiske mand, må vælge mellem et ærligt arbejde eller jobcenteret.

Stig Larsen

"Målet er markante ændringer af demokratiet." Den har vi jo hørt mange gange før, og det ender altid i fascisme.

Lise Lotte Rahbek

Poul Simonsen
Man kan også godt være en ærlig trængende borger på et jobcenter. Ærligheden kan bare meget hurtigt koste forsørgelsesgrundlaget. ;-)

Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Hvad skal han i Folketinget for?
Er det ikke nok, at ikkepolitikeren Uffe (det er da heelt vildt) Elbæk hæver sit vederlag, efter allerede før valget at have meldt sig helt ud af den politiske debat, og derefter gjort, hvad han kunne for at smadre sit (ikke-) parti?

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Ja, ja, men hellere det end 'Løkkepartiet'
.

Rikke Nielsen, Lillian Larsen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tror ikke, der er nogen chance for at Lykkepartiet opnår tilstrækkeligt med vælgererklæringer.
(Muligvis før corona-krisen, men slet ikke nu..)

Hanne Utoft

"Åh, det er den store misforståelse om, at ministre ikke må være medlemmer af folketinget - men det er nu engang den måde, man opnår et mandat til at styre landet på."

Og det er et eklatant brud på princippet om at de tre magter skal være uafhængige af hinanden. Lad os tage Inger Støjberg, som aldrig villehave kunnet bedrive sin hustiling og kriminalitet, hvis hun ikke havde haft dobbeltpost som både lovgiver og udøver.

Teknokratregeringer er det sidste, man skal ønske sig - prøv at tænke på, hvilken tragedie vi ville have haft, hvis ikke politiske valg havde ledet os igennem de første faser af corona-pandemien?!"

Vil fagligt kompetente ministre nødvendigvis være teknokrater? Det er jo en teoretisk påstand. En lang række folketingsmedlemmer er jo også teknokratisk tænkende og teknokratisk agerende. Og en lang række af vore ministerielle resortområder er jo netop på røven fordi ledelsen af dem har været fagligt insufficient og direkte influeret af teknokratiske og partipolitiske interesser.

NB: Ovenstående skal ikke læses som støtte til dette Lykkeparti.

Anders Reinholdt, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

statsministre og ministre ikke må være medlemmer af Folketinget. Dette forudsætter en Grundlovsændring! Den er efter sigende meget besværlig. Se bare på grundlovens pletter: monarki og religion!

Bent Gregersen

statsministre og ministre ikke må være medlemmer af Folketinget. Dette forudsætter en Grundlovsændring! Den er efter sigende meget besværlig. Se bare på grundlovens pletter: monarki og religion!

Bent Gregersen

statsministre og ministre ikke må være medlemmer af Folketinget. Dette forudsætter en Grundlovsændring! Den er efter sigende meget besværlig. Se bare på grundlovens pletter: monarki og religion!

Hanne Utoft

Hvis din logik skal følges, burde der så ikke også være en lov om at ministre og statsministeren SKAL være folketingsmedlemmer, Bent Gregersen? Dette handler ikke nødvendigvis om jura, det kan lige så vel handle om demokratikultur; omsætningen af principper, værdier/hensyn og traditioner m.m.. Den danske tradition er, i lighed med mange andre indirekte konkurrencedemokratier, at de folkevalgte lovgivere også kan være udøvere ... hvilket ikke blot suspenderer armslængdeprincip/uafhængigheden og den kritiske check and balance-dynamik, som det borgerligt-liberale demokrati er baseret på, men også indebærer at vore lovgivere ender med at blive betragtet som ledere, der skal styre samfundet. Efter mine begreber er det den bedst tænkelige og mulige demokratiske proces, som skal realisere samfundsudviklingen; ledelse og styring hører fortrinsvist til i et teknokratisk paradigme.

Anders Reinholdt, Flemming Berger og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

I øvrigt kan jeg se at jeg kl. 14.10 fik udtrykt mig uklart i næstsidste vers. Det må være den lidt pludselige sommervarme. :)

Martin Sørensen

Politiske partier uden ideologi, er som at være en from religiøs, uden tro på Gud.

Den postfantuelle tidsalder er død.

Mvh Martin Sørensen medlem af landsledelsen i Retsforbundet

Torben K L Jensen

For mig at se er det vaskeægte identitær ideologi og at overlade min demokratiske stemme til en ego-tripper er lige så usandsynligt som at paven erklærer sig som ateist. Og forresten ligner det endnu skud på det radikale træ af fluffy ideer.

Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Tja nytænkning trods alt, men jeg er så ret sikker på lykken her kun bliver i glimt helt som i virkeligheden.
Jeg tænkte om han have inspireret sig fra Bhutan, men det synes ikke at være tilfældet.
I går mødte jeg nogen fra JFK21-de vil sgu også i tinget, måske lidt mere kød på,men ikke meget.

Lars Kristensen

Det er utroligt, hvor meget mennesker kan misforstå ting.

Først tror folk at Statsministerposten skal fjernes. Nej, den skal ændres til at være et embede for hele folket og ikke en politisk reklamesøjle for et parti. Dernæst skal den være være den post der bruges til at lede regeringen og lovgivningen, på en for befolkningen betryggende måde. Kan et menneske gøre det på en respektfuldt måde over for befolkningen og dens folkestyre, vil en sådan Statsminister kunne side mange år, selv om der sker ændringer af flertal i Folketinget.

Dernæst misforstår folk også det, at René Gade er stifter af partiet. Det er han ikke ene om og samtidig vil han med tiden få mindre indflydelse på partiet, da partiet ikke er et traditionelt parti.

Partiet giver den enkelte kandidat frie hænder, således at bliver de valgt, vil kandidaterne alene være bundet af deres egen overbevisning, hvad Grundloven faktisk forventer at et folketingsmed er og som de ikke er i dag.