Partier vil have undersøgt forløb omkring nedlukning

Både støttepartier og opposition vil have undersøgt håndteringen af coronakrise. Ønsket er kun blevet styrket.
22. maj 2020 kl. 08:58Opdateret 22. maj 2020 kl. 15:48

Statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen har taget magten over håndteringen af coronaepidemien, lyder kritikken fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Det siger hun på baggrund af Jyllands-Postens afdækning af forløbet omkring nedlukningen af landet 11. marts.

Avisen skriver, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ifølge flere dokumenter ikke anbefalede nedlukning.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde dog netop på det historiske pressemøde 11. marts, at nedlukningen skete på baggrund af "myndighedernes anbefaling".

- Det er jo dybt kritisabelt, at man faktisk ikke har fået de fornødne oplysninger om, hvorfor man lukkede så brat ned, og i det hele taget hvad der er sket, siger Liselott Blixt.

- Man får mistillid til de ministre, der har med det her at gøre, og det ærgrer mig, at man er kommet så langt, siger hun.

Venstre vil ifølge Jyllands-Posten kalde Mette Frederiksen i samråd for at forklare nedlukningen, og De Radikale ønsker en uvildig ekspertgruppe til at undersøge forløbet.

- Hvis den historie står til troende, som den er præsenteret i Jyllands-Posten, så er der spørgsmål, som vi bliver nødt til at få svar på, siger Stinus Lindgreen, der er de Radikales sundhedsordfører.

- Det er jo vigtigt, at hvis vi skal kunne passe vores arbejde, og hvis vi som støttepartier skal kunne støtte op om de beslutninger, der bliver truffet, så skal vi jo vide, hvad grundlaget er.

Spørgsmål: Hvorfor er det vigtigt at få undersøgt forløbet, for det har jo vist sig, at nedlukningen virkede?

- Det er bare afgørende, at vi ved, hvad det er for anbefalinger, der er kommet fra sundhedsmyndighederne. Det er jo dem, som har den største indsigt i epidemier, siger Stinus Lindgreen.

Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten, pointerer, at Enhedslisten fortsat bakker op om nedlukningen.

Dog er det problematisk, hvis statsministeren har skubbet myndighederne foran sig i argumentationen, i stedet for at være åben om at hendes beslutning gik længere end myndighedernes anbefaling. Hvis det er tilfældet vel at mærke.

- Jeg tror sådan set, at hvis statsministeren havde sagt, at der var grund til at gå videre end myndighederne havde anbefalet, fordi vi stod over for en ukendt virus, så havde der også været opbakning til det, siger han.

Allerede i sidste uge har et bredt politisk flertal i Folketinget krævet, at en kommission undersøger håndteringen af coronakrisen for at Danmark er bedre rustet til fremtidige epidemier.

Idéen om en kommission får opbakning fra Enhedslisten, SF, De Radikale, De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Hvis vi lukker op lige så hurtigt som vi lukkede ned (hvilket vil sige så hurtigt som muligt) er Danmark med Mette Frederiksen (Conquering Queen of Corona) i spidsen, så ikke et af de lande, hvis ikke det land i verden bland dem der grænser op til andre lande, som har klaret sig bedst gennem krisen? I så fald er der så egentlig noget at komme efter og gælder det så ikke bare om at komme videre?

Steffen Gliese

Folketingets partier tvinger regeringen til at fyre Sundhedsstyrelsens direktør i utide. De har pænt holdt hånden over ham, men når sandhedens time er inde, må den skandaløse vejledning have konsekvenser.

Dorte Sørensen

Det er godt at en regerings handlinger og hvorfra deres viden bygger skal være offentlige - godt.
Men hvorfor mener Venstre og S så ikke at "mørklægningsloven skal ændres - herved får både opposition, mederne og befolkningen ret og pligt til aktindsigt osv.

Ligeledes viser dette krav fra den Blå-blok hvor forkert det var, at de stoppede undersøgelserne af Irak-kommissionen. Det virker noget falsk når det dengang blev kaldt heksejagt osv... og nu mener at regeringen skal ses efter.