Venstre kalder Mette F. i samråd for at forklare nedlukning

Regeringen misbrugte den sundhedsfaglige rådgivning, da den lukkede Danmark ned i marts, vurderer professor.
21. maj 2020 kl. 22:05Opdateret 21. maj 2020 kl. 22:54

Venstre vil kalde statsminister Mette Frederiksen (S) i samråd for at få forklaret forløbet forud for beslutningen om at lukke Danmark ned på et pressemøde 11. marts.

Det skriver Jyllands-Posten.

Venstre reagerer i forbindelse med, at Jyllands-Posten har gennemgået forløbet. På aftenen henviste statsministeren flere gange til myndighederne og fastslog, at det var "myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned".

Men i dag står det klart, at Sundhedsstyrelsen ikke havde nedfældet en så vidtgående anbefaling, skriver Jyllands-Posten.

Så sent som dagen før pressemødet den 11. marts udformede styrelsen en liste af "mulige tiltag" mod Covid-19. Her stod nedlukninger og tvangsindgreb ikke nævnt.

28. februar underskrev styrelsens direktør, Søren Brostrøm, en indstilling, som ifølge jurister betød, at generelle indgreb i danskernes frihed var udelukket. Kun i visse "konkrete situationer" gav Brostrøm grønt lys til indgreb.

Det fremgår ikke klart af talen ved pressemødet 11. marts, hvilke myndigheder Mette Frederiksen henviser til. Og over for Jyllands-Posten har hun ikke ønsket at forklare det.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svarer heller ikke på det. I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten svarer han, at "en af de overordnede anbefalinger fra myndighederne" var at nedbringe antallet af sociale kontakter.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved SDU, siger, at "regeringen har misbrugt den sundhedsfaglige rådgivning".

- Regeringen trak en klædedragt ned over sin politik og gav indtryk af, at det var den sundhedsfaglige rådgivning at lukke ned. Men det tangerer en usandhed, siger han til Jyllands-Posten.

Dagen efter pressemødet kom en hastelov, som flyttede magt væk fra Sundhedsstyrelsen og over til regeringen selv. Det vedtog Folketinget enstemmigt på bare én dag.

- Først siger Søren Brostrøm fra – og så fratager man styrelsen de muskler, den har. Det er ikke noget kønt forløb, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved SDU, til Jyllands-Posten.

Venstre vil nu have statsminister Mette Frederiksen i samråd for at få en forklaring. Ifølge Sophie Løhde (V) indikerer forløbet, at "statsministeren har talt direkte usandt til danskerne", skriver Jyllands-Posten.

Enhedslisten betegner forløbet som "dybt problematisk".

Ifølge De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, er det afgørende, at Folketinget kender grundlaget bag regeringens beslutninger.

- Vi har behov for en uvildig ekspertgruppe, der kan kigge på det her forløb, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Nu må det være på tide, at vi dropper ideen om, at økonomer har noget at tilføre coronabekæmpelsen. De var på forhånd tæt på at forårsage en katastrofe ved at have sparet det helt nødvendige lager af værnemidler væk, og siden har de konsekvent sat 'økonomi' over menneskeliv, hvilket er fuldkommen absurd og udelukkende er et udtryk for en manglende forståelse af økonomis minimale rolle som et værktøj til at distribuere ressourcer indenfor samfundets funktionsramme.

T. Karmeshvari, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Kim Houmøller, Ib Christensen, Viggo Okholm, Lars Løfgren, Michael Christiansen, Per Langholz, Kristian Spangsbo, John Poulsen, Nike Forsander Lorentsen, Søren Bro, Helle Walther, Egon Stich, Nette Skov, Dorte Sørensen, Ole Henriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Mikkel Zess, Jeppe Lindholm og Anja Knoblauch anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Socialdemokratiet og Mette Frederiksen har håndteret corona situationen helt formidabelt og sat mennesker først. Udviklingen af corona i Danmark taler sit helt helt tydelige sprog. Nu er Venstre så blevet misundelige på, at de ikke selv er i stand til at sætte mennesker først. Sådan en flok træmænd.

Mikkel Zess, T. Karmeshvari, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Rikke Nielsen, Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Torben K L Jensen, Viggo Okholm, Dennis Tomsen, Lars Løfgren, Michael Christiansen, Kristian Spangsbo, Per Langholz, John Poulsen, Nike Forsander Lorentsen, Helle Walther, Ole Henriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Nette Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Vil du have amerikanske tilstande i Danmark, så bare stem Venstre. Og gå en uforudsigelig og utryg fremtid i møde.

Vil du have danske tilstande i Danmark, så stem Socialdemokratiet. Og giv dine børn en fremtid.

Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Torben K L Jensen, Kim Houmøller, Michael Christiansen, John Poulsen, Søren Bro, Helle Walther, Anne-Marie Krogsbøll, Nette Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Lige nu kl. 23.58 er Helle Thorning-Schmidt på BBC One, hvor ud udtaler sig om corona udviklingen i Danmark. Hold da op hvor kan den dame snakke. Men det er så også alt hvad hun kan. Nu ser jeg BBC Two.

Anne-Marie Krogsbøll, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mikkel Zess

Det er endnu ikke et professorvælde vi lever i, selvom man nogle gange kan få det indtryk. Venstre har hevet alle sine højresnoede ekspertvenner, journalister m.fl. frem i et angreb. Jeg så Jakob Rosenkrands version af deadline den 20., med ekspert, præst og istappen Lone Frank, til at forklare seerne at vi alle skal dø og det er ligemeget om det bliver lidt tidligere pga. corona. Og at det var altfor synd at nogle ikke kunne få de kram de har så hårdt brug for, fordi den slemme regering har lukket det hele. At coronabekæmpelsen blot beroede på bonderøvslogik og ikke ekspertens ophøjede viden.
Selv banale sandheder og sammenhænge har idag ingen validitet, uden de er ytret af en højrøvet professor fra SDU. Det er til at brække sig over. Og få så de blåsorte lejesvende kylet ud af DR! ☠

Henriette Bøhne, Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Torben K L Jensen, Karsten Nielsen, Henning Kjær, John Poulsen, Steffen Gliese, Helle Walther, Egon Stich, Anne-Marie Krogsbøll, Nette Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Anina Weber

@ Jeppe Lindholm, 21. maj, 2020 - 23:37 : "Nu er Venstre så blevet misundelige på, at de ikke selv er i stand til at sætte mennesker først. Sådan en flok træmænd." Og "Vil du have amerikanske [coronavirus] tilstande i Danmark, så bare stem Venstre."

Hvis dette er resultatet af faderens kærlige inspiration og opbakning til sønnen, samt håbet om at en Ellemann-Jensen omsider bliver statsminister - ja, så er det, at Jakob EJ nærmest ikke kunne gøre noget værre... end at lade sig lokke af Radikale (og Far?) til politisk afpresning - mens befolkningen endnu (og med gode grunde) fortsat 'tager sig af' at COVID-19 er jo slet IKKE aflyst!

Venstre-vælgere sværgende til anstændighed og Venstres oprindelige værdier, ikke kan holde til det beskidte, politiske spil - der denne gang tager pant i hverdagen, hvor alle færdes - også Venstre-vælgere.

Tilbage til rådighed forbliver en broget skare af partishoppende svingsdør-vælgere, med deres krav, nye, flere, fra gang til gang... skiftende fra folketingsvalg til forlketingsvalg - og det vil forandre Venstre og deres politk til ukendelighed.

Venstre har svigtet big time!

Denne gang kan selv en forenet indsats (løgne, fordrejelser, intriger, bagtale m.m.) fra Jyllands-posten, Berlingske og CEPOS med horderne af CEPOS oplærte 'internet-krigere' (vær OBS på det, Dagbladet Information) - ikke udviske Ventres SVIGT af nye forventninger til tiden efter Lars Løkke.

Alle partier! Hold jer fra de Radikale! Hvis I da vil overleve med ære i behold, eller bare overleve!

Jeppe Lindholm, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Jens Nielsen, John Poulsen, Steffen Gliese, Ulla Nielsen, Helle Walther, Egon Stich, Anne-Marie Krogsbøll, Nette Skov, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Venstre vil nu have statsminister Mette Frederiksen i samråd for at få en forklaring. Ifølge Sophie Løhde (V) indikerer forløbet, at "statsministeren har talt direkte usandt til danskerne", skriver Jyllands-Posten."

Ja, det er klart, at statsministeren nu skal beskyldes for at lyve.
Støjbergs spin, ulovligheder og løgnehistorier skal vi helst ikke tænke så meget på, vel Venstre..?

Efter deres mening er den svenske model med såkaldt 'flokimmunitet' at foretrække, uanset at dødstallet fortsat er alarmerende højt, sundhedsvæsenet i knæ, og plejehjemsbeboere ikke får behandling, men må dø i ensomhed af kvælning.

Hvad var der mon sket i Danmark, hvis vi ikke havde lukket så prompte ned?
Vi havde jo - netop på grund af de langvarige, borgerlige besparelser på sundhedsvæsenet - knapt nok kapacitet på intensivpladser, og værnemidler manglede vi fatalt for vores egne ældre.
Det var da gået fuldstændig galt.

Uanset hvad Venstre og resten af de højtråbende neoliberalister måtte spinne sig frem til, tror jeg et flertal af befolkningen er helt på det rene med, at det var det rigtige at lukke ned for landet.

Mikkel Zess, Jeppe Lindholm, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Torben K L Jensen, Søren Bro, Anina Weber, Viggo Okholm, Jens Nielsen, Michael Christiansen, Per Langholz, John Poulsen, Steffen Gliese, Nike Forsander Lorentsen, Helle Walther, Dorte Sørensen, Ole Henriksen, Jane Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Nette Skov og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Man skal ikke sige, at man handler efter råd fra sundhedsmyndighederne, hvis man ikke gør det. Men hvor er jeg glad for, at man ikke gjorde det.

Men historien forklarer fint det underligt lorne indtryk, SST's indsats har gjort i månedsvis. De udstedte råd og retningslinjer fra den kant har virket dybt ulogiske, og har ikke flugtet med et ønske om at begrænse smitten - de har virket som om, man hellere har villet skyde sig selv - og danskerne - i foden. Som en del af os har mistænkt/fornemmet, ser det nu ud til at være bekræftet, at SST hellere havde set den svenske model - og hvor havde vi så været i dag? Uden at være fan af denne regering i øvrigt, er det den, der har reddet os indtil nu.

Desværre ser de så ud til nu at bukke under for vellykket arbejde fra garanteret horder af pengemænd og lobbyister. Det kunne være interessant at se ordrebøgerne hos landets spin- og marketingbureauer i øjeblikket. Hvem har bestilt kampagner om hvad for at påvirke folkestemningen? Og hvilke ordrer har SST afgivet? Rækker retten til aktindsigt til, at man kan få det at vide?

Og hvordan med parti- og kandidatstøttekasserne? Er de blevet slunkne, eller bugner de tvært i mod?

Mikkel Zess, Jeppe Lindholm, Nette Skov, Henriette Bøhne, David Adam, Anina Weber, Dennis Tomsen, Per Langholz, John Poulsen, jens peter hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Midt i Regeringens og hermed Mette Frederiksens dygtige håndtering kommer Venstre nu med al den klamme, ondskabsfulde og intrigante skyts, de kan finde frem. Og det har de ikke svært ved. Medløbere i form af nærmest samtlige medier .... værst: TV2News, Berlingske, Cepos, JP støtter godt op om Venstres kendetegn såsom løgnen, manipulationen, spin mestre, som lyser ud af medlemmerne så snart de viser sig. Jakob Ellemann - Jensen skuler olmt til Statsministen, når der skal fremlægges resultater fra de mange sene forhandlinger, som Statsministeren dygtigt håndterer. Men det betyder vel ikke noget at MF hele tiden forsøger at passe på befolkningen ?!!

Det burde være klart for enhver, at under denne Corona krise er det vigtigt med en fokuseret kaptajn på et skib, som vælter rundt i stormen og kan forlise når som helst. Jeg er blevet stor beundrer af Kaptajnen og hendes besætning, som døgnet rundt - i den grad - har skabt en tryghed for de mange mennesker i skibet, som indtil nu har overlevet.

Nu slæber Venstre Statsministeren i samråd. "Tyv tror hver mand stjæler", så der bliver nok overhovedet ingen grænser for, hvad MF bliver beskyldt for BEVIDST at have gjort. For at skade befolkningen ?!!! COME ON ?!!!

Der er nok heller ingen grænser for, hvor mange "næser" der bliver uddelt til den hårdt arbejdende socialdemokratiske regering - inden der nok bliver givet en "lille næse" til Inger Støjberg !!

Mikkel Zess, Jeppe Lindholm, Thomas Bindesbøll, Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Torben K L Jensen, Anina Weber, Viggo Okholm, Michael Christiansen, John Poulsen, Steffen Gliese, Nike Forsander Lorentsen, Dorte Sørensen, Helle Walther, Egon Stich, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Per Langholz

Meget tyder på, hvis regeringen og Mette Frederiksen kun havde lyttet til Sundhedsmyndigheder så havde ville Sundhedsmyndigheder gør ligesom man gjorde/gør i Sverige, altså med mange flere døde.

Jeppe Lindholm, Henriette Bøhne, Rikke Nielsen, Alvin Jensen, Anina Weber, Viggo Okholm, John Poulsen, Steffen Gliese, Helle Walther, Nette Skov, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Jensen

Tja, det er stadig ikke sjovt at være venstremand...

Sundhedsmyndighederne anbefaler at begrænse social kontakt i samfundet, og der træffes på den baggrund en politisk beslutning om at lukke ned for samfundsfunktioner, der indeholder social kontakt og som ikke er essentielle for samfundet.

Det kalder regeringen et forsigtighedsprincip - eller, at sætte menneskeliv højere end penge. Hvordan skulle venstrefolk kunne forstå noget der ligger dem så fjernt? Klart, at de må have det forklaret af vores statsminister. Men lur mig, om ikke Venstre misser pointen med menneskeliv over penge, og om ikke de fortsat vil sprede deres snavs.

Jeppe Lindholm, Egon Stich, Henriette Bøhne, Rikke Nielsen, Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll, Per Langholz, John Poulsen, Steffen Gliese, Nike Forsander Lorentsen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Når Venstre nu har så travlt med åbenhed osv - hvorfor vil de så holde fast i "Mørklægnings- loven"
S og V er nu de eneste partier , der vil fast holde den "Mørklægnings-lov"
Se dog at brug lejligheden til at få den revideret så oppositionen, medierne og befolkningen få klar besked på hvorfor en lov bliver vedtaget og hvorfor ikke.
Tænk hvis Venstre virkelig mente noget med deres kritik og "vi" fik åbenhed.

Jeppe Lindholm, Egon Stich, Alvin Jensen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll, Lars Løfgren, John Poulsen, Steffen Gliese, Nette Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

hvilken grund kunne en statsminister have for at lukke et land ned, hvis ikke pgl. var meget sikker på, at det var nødvendigt? Det er da en dyr omgang for landet, så det gør man næppe for at score et par point. Men de gode økonomer ønsker måske, at vi havde gjort som Italien, Spanien eller USA eller ?

Jeppe Lindholm, Alvin Jensen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll, Per Langholz, John Poulsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Nette Skov og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvorfor skal en professor fra SDUs ord vægte mere end så mange andres , der mener modsat ? Hvad skulle det indikere, at man kalder statsministerens håndtering i samråd, samt beskylder hende for at lyve, Fnidder fra Venstres ret , synes jeg, ondskabsfulde Løhde og Martin Gertzen. De er så giftspyende i deres retorik. Paniske ved at skulle se sig selv i opposition de, næste ti år. Der kommer så mange meldinger fra kloge eksperter, bare de 5-6 som løbende er på Tv har jo heller ikke samme vurderinger. De fleste bakker op, men det bruger V ikke. En er i mod V R ønsket om oplukning så hastigt. Derfor må det være en politisk beslutning ud fra de oplysninger, man har fået regeringen tager. Også mht. grænsen.
Et andet eksempel på fnidder og mediegejl. På Marienborg var det Mette F som førte ordet, og de øvrige stod lidt bagved i haven. Det var aftalt det skulle være sådan med alle. Alligevel hed det, hun er egenrådig. Kun Alternativets Mette Fock havde mandsmod nok til at sige, det havde vi aftalt.
De borgerlige medier , EB og kommentatorer vinkler alt meget. Men de har ikke ansvaret. Klart man skal have det kritiske blik p, men hår i suppen kan vi godt undvære p.t. og de Radikale, jeg vil slet ikke bruge tid på dem. De er næret af brødnid.

Jeppe Lindholm, Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Anina Weber, Michael Christiansen, Eva Schwanenflügel, John Poulsen, Steffen Gliese og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hører nu på P 1 at man havde flere anbefalinger, og ud fra dem vurderede regeringen det var mest samfundsmæssigt forsvarlig at lukke end for en periode, altså en politisk beslutning ud fra de anbefalinger man havde fået. Selv om der ikke har stået ordet nedlukning konkret, så må man jo som dem/ den der har ansvaret, vurdere hvad man gør. Og det sker politisk. V er udviklet til en samling nokkefår. trist. Troede Ellemann havde formatet.

Jeppe Lindholm, Thomas Bindesbøll, Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hører nu på P 1 at man havde flere anbefalinger, og ud fra dem vurderede regeringen det var mest samfundsmæssigt forsvarlig at lukke ned for en periode, altså en politisk beslutning ud fra de anbefalinger, man havde fået. Selv om der ikke har stået ordet nedlukning konkret, så må man jo som dem/ den der har ansvaret, vurdere hvad man gør. Tiden var knap. Og det sker politisk. V er udviklet til en samling nokkefår. trist. Troede Ellemann havde formatet.

Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Ole Henriksen, John Poulsen, Steffen Gliese og Nette Skov anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Frederiksen tog nok munden for fuld 11. marts. Støjberg gjorde det samme. Jeg er dødtræt af flueknepperiet, som nok skal koste os det hvide ud af øjnene i undersøgelseskommissioner. Stik dem en næse og slut så det Folketingsæwl, der ingen steder fører hen. Ingen mennesker er slået ihjel, med undtagelse af et ungt par som har fået erstatning pga af Støjberg, så er der nok langt flere der er blevet klemt med hensyn til de lukkede grænser. Skal de nu også have erstatning og psykologhjælp.
Hvor ville det være opløftende hvis dette fnidder kunne stoppe.

jens peter hansen

Lige nu er Lasse Jensen i gang med at fortælle om de frygtelige overgreb på DR og TV2 regeringen har udøvet. Vi skal nok have en ny undersøgelseskommision og hadere og elskere får så igen mulighed for at spilde vores tid med på den ene side og på den anden side og bla.bla. H.C. Hansen vidste og gav amerikanerne lov til atomvåben på Grønland og holdt kæft. Kærbøl sendte Hans Hedtoft ud på sin sidste rejse og blev aldrig holdt ansvarlig. Nu er der ikke sag der er lille nok til at få jorden til at gå under.

Nette Skov, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Anne-Marie Krogsbøll, en regering kan ikke i en situation som denne gøre andet end at holde sine mere eller mindre kompetente sundhedsadministratorer frem for sig og lade som om, de har styr på det. - Men på dette tidspunkt havde sundhedsministeren jo allerede konsulteret den internationale ekspertise og var således klar over, at den danske strategi eller mangel på samme var helt ude i hampen.

Henriette Bøhne, Nette Skov, Alvin Jensen, Anina Weber, Per Langholz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Pudsigt nok har Ellemann jo udtalt for noget tid siden, at han da havde gjort det samme - altså lukket det hele ned.

Det er godt, vi andre husker bedre end Venstre.

Jeppe Lindholm, Thomas Bindesbøll, Rikke Nielsen, Søren Mortensen, Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Søren Bro, Anina Weber, Helle Walther, Anne-Marie Krogsbøll, Niels Lange, Nette Skov og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er ingen, der er uhildede nok til at kunne foretage en uvildig undersøgelse indenfor landets grænser - der må en international kommission til, bestående af sundhedseksperter, eksperter i infrastruktur og måske nationaløkonomer, der kan analysere betydningen af handlekraften.
Vi ved jo allesammen, hvordan det går, når man undlader at indføre rigide regler for samfundets videre liv - eksemplerne er legio, selvom det nu skal fremstilles som et forsøg på at sprede angst.

Alvin Jensen, Nette Skov, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der skal virkelig passes på, for rent faktisk presses statsministeren og sundhedsministeren i en sådan grad, at de muligvis må ofre Brostrøm og Mølbak, som de ellers pga. sagens alvor har fredet, i hvert fald foreløbigt.
Det er ikke tiden, hvor der skal tales om økonomiske betragtninger i et presset sundhedsvæsen, men det kan jo ende med, at vi på det værst tænkelige tidspunkt bliver nødt til det.

Dennis Tomsen

@Steffen Gliese
Med Brostrøms forkærlighed for Funtionelle Lidelser, venskab med Per Fink og affejning af alle advarsler mod Corona-epidemien i begyndelsen af året, så er det kun ret så tøre tåre, såfremt han må ofres. Sundhedsminister Magnus Heunicke har desforuden en tak-for-sidst i baglommen over Brostrøms særdeles offentlige undsigelser af regeringens grænselukning.

Mikkel Zess, Henriette Bøhne, Alvin Jensen, Steffen Gliese, David Adam, Anina Weber, Heidi Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

KRISTELIGT DAGBLAD. ARTIKEL :

Din personlighed afgør, om du tager hensyn under coronakrisen

23. april 2020, kl. 19:20, opdateret 24. april, kl. 13:10Af Jannie Iwankow Søgaard og Tine Maria Winther

Nye danske studier viser, at empati som stærkt karaktertræk er en vigtig faktor, når det kommer til at vise samfundssind og acceptere afsavn under coronakrisenEgentlig er det logisk: Mennesker med empati er bedre til at tilsidesætte egne hensyn for at passe på andre. Risikovillige, konkurrenceprægede og egocentrerede personer handler derimod mere skødesløst – eller ligefrem skånselsløst. Ligesom de i højere grad irriteres over de restriktioner, samfundet i øjeblikket pålægger os i forbindelse med coronasmitte.Men nu er det også videnskabeligt bevist, at karaktertræk og personlighed er en vigtig faktor, når der skal udvises samfundssind.Således giver et helt ny studie fra Københavns Universitet, som endnu er i sin godkendelsesproces og ikke publiceret, et fingerpeg om, hvordan mennesker alt efter personlighed reagerer forskelligt på at skulle begrænse egen aktivitet under coronakrisen. Det fortæller professor Robert Böhm, professor på Psykologisk Institut, som er en af forskerne bag undersøgelsen, som er baseret på svar fra 799 personer.
Læs også
Dronningen: Det er hensynsløst at holde fest
”Lige nu lider vi afsavn, fordi vi ikke selv vil risikere at blive syge, men også for at passe på de sårbare i forhold til corona. Af vores undersøgelser kan vi se, at de mennesker, som selv er i risikozonen, er mere opmærksomme på at undgå adfærd, der kan påføre andre sygdommen. De er for eksempel mere indstillede på at holde fysisk afstand til andre. De ældre lidt mere end de yngre. Den største forskel ser vi dog blandt mennesker, der ikke selv er i risikozonen. Her kan vi se, at mennesker med empati som et stærkt personlighedstræk har lettere ved at acceptere personlige restriktioner. Omvendt kan vi se, at mennesker, som er karakteriseret ved at være meget egoistiske, konkurrenceprægede og villige til at påføre andre smerte, hvis de selv kan opnå en gevinst, er mindre tilbøjelige til at acceptere personlige begrænsninger,” siger han.Også på Aarhus Universitet er man i gang med forskning i social opførsel under corona. Herfra siger professor på Institut for statskundskab Michael Bang Petersen, der beskæftiger sig med smittepsykologi, at data peger på, at karaktertræk er centrale for, hvordan vi tager hensyn, og for hvordan vi accepterer indskrænkninger i vores personlige frihed.”Vi kan se, at mennesker med empatiske personlighedstræk i højere grad er motiverede for at holde afstand af hensyn til andre. Hvis man i højere grad kan sætte sig i andres sted og følge deres bekymring, er det beviseligt meget nemmere at motivere sig selv til at følge de råd, vi har fået som samfund,” siger han.Selvom det turde være indlysende, at betænksomme mennesker er bedre til at tage hensyn, er det vigtigt at få det bekræftet med data, mener Michael Bang Petersen.
Læs også
Danmark har før tacklet epidemier og kriser med stram styring og samfundssind
”Når man står i en ny situation, er det altid vigtigt at finde ud af, hvad det er, der går for sig. På den måde har det, man kunne forvente, vist sig at holde stik. Også når samfundet står i en rigtig alvorlig krise, som den, vi står i nu,” siger han.Medicinsk antropolog ved Institut for kultur og samfund på Aarhus Universitet Jens Seeberg kender ikke til de nye undersøgelser, men kan kun være enig i, at vores karaktertræk er en central faktor.”Velreflekterede mennesker, der er gode til at tænke et par skridt fremad, og som har blik for, hvordan andre navigerer, vil opføre sig mere betænksomt og dermed også acceptere flere restriktioner på egen krop,” siger Jens Seeberg, som også peger på nære relationer som baggrund for acceptabel opførsel under pandemien.

Steffen Gliese, Jeppe Lindholm, Henriette Bøhne, Alvin Jensen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nette, tak for dette bidrag.

Det er godt for fællesfølelsen at vide, at vi er et nogenlunde empatisk folkefærd her i landet :-)

Jeppe Lindholm, Henriette Bøhne, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Det her udstiller et af grundproblemerne i vores samfund. Hverken lægmand eller politiker forstår kompleksiteten i de fagområder som påvirker vores samfund. Der er ingen (eller meget meget få) i folketinget eller ministerierne, der forstår grundlæggende epidemiologi. Der er heller ikke Rigtig nogen der forstår klima, IT, deT at undervise unge og børn. Ekspertiserne for dette er lagt i styrelser langt væk fra magtens centrum. Det man forstår centralt i magtens centrum er magtspillet, det at spinne befolkningen, få politikernes eller rettere den lille magtelite i dansk politik’s vilje igennem, der sidder på de centrale ministerposter og/eller centrale poster i oppositionen.
Personlig mener jeg at det enorme spild af ressourcer vi har set her, både i økonomiske og Menneskelige. Politikerne har på få måneder brugt hvad der svarer til 300 års drift af SSI og SST, på at overtage bekæmpeLsen af Bare en virus, noget som SSI og SST gør, med succes hvert år hvor man bare mod influenza vaccinerer mere end 600.000 udsatte Og redder tusindvis af liv.
Vi vælger politikere for at de skal tage strategiske langsigtede beslutninger på vores vegne, og desværre fokuserer de på kortsigtede taktiske beslutninger, hovedsaglig for egen vindings skyld, der kan sikre dem at de kan fastholde magten.

// Jesper

torben - nielsen

Prøv engang og husk tilbage, da det kom frem at grænsen blev lukket.
Her kom protesterne hovedsageligt fra venstrefløjen, hvorimod at DF i større omfang var for.

Og mange af de tiltag som regeringen har foretaget her under nedlukningen, blev kritiseret for, at der ikke fandtes evidens herfor.

Det er nok rigtigt, at der ikke fandtes evidens herfor, men hvordan får vi så, den efterspurgte evidens??

Jo, vi prøver ad, og så ser vi hvordan det går. Og hvis vi tager noter undervejs, så har vi skabt den efterspurgte evidens.

Ellers kan man ikke beskylde hverken Statens Seruminstitut eller Sundhedsstyrelsen, for at være helt klare i spyttet.
Herfra er der konstant kommet modstridende, ufuldstændige eller ligefrem forkerte oplysninger frem.
Hvis regeringen udelukkende skulle handle efter disse myndigheders retningslinjer, skulle vi først gå lidt frem, så lidt tilbage og til sidst stoppe helt op.

Og disse modstridende udmeldinger har gjort, at politikerne har været nødt at træffe deres beslutninger, baseret næsten udelukkende efter egne holdninger, uden et sikkert videnskabeligt grundlag.

Nu er talen kommet til, at vi skal til at åbne lidt op i gen, herunder også åbne op for grænsen.
Og igen er venstrefløjen ude og kritisere herimod. Så heller ikke her, er man helt klare i spyttet.

Anne-Marie Krogsbøll

Har nogen set det papir, hvor sundhedsmyndighederne anbefaler, at alt nu skal være tilladt, undtagen det, der er udtrykkeligt forbudt (dvs. næsten total genåbning), og at det anbefales, at grænserne åbnes helt, sådan som Østergaard og andre finder forsvarligt?

For en sådan anbefaling må man jo formode, at de har udgivet, siden de borgerlige partier nu mener, at det er vejen frem?

Mikkel Zess, Jens Christensen, Thomas Bindesbøll, Rikke Nielsen, Alvin Jensen, Mads Bech Madsen, Steffen Gliese, Helle Walther, Nette Skov, Dennis Tomsen, Eva Schwanenflügel og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Prøv engang og husk tilbage, da det kom frem at grænsen blev lukket.
Her kom protesterne hovedsageligt fra venstrefløjen,

Er det nu rigtigt?

Mikkel Zess, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Nette Skov, Eva Schwanenflügel og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mig bekendt har venstrefløjen ikke protesteret over grænselukning.

Mikkel Zess, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Helle Walther, Anina Weber, Nette Skov og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Sider