Viceminister i Johnsons regering går af i strid om rådgiver

Presset stiger på Johnsons rådgiver Cummings, der ikke har fulgt coronaregler og besøgt sine forældre.
26. maj 2020 kl. 13:27

Et medlem af den britiske regering trækker sig som følge af striden om premierminister Boris Johnsons nære rådgiver Dominic Cummings, som bliver beskyldt for at have brudt en coronakarantæne.

Viceminister Douglas Ross siger tirsdag, at han træder ud af regeringen, hvor han har haft ansvar for sager vedrørende Skotland.

- Den store del af befolkningen deler ikke Cummings udlægning af coronareglerne, siger viceministeren om baggrunden for sin tilbagetræden.

Han påpeger, at der i hans valgkreds er personer, som ikke kunne besøge pårørende, som lå for døden, og at familier ikke kunne sørge sammen, fordi de fulgte reglerne.

I Downing Street 10 beklager en talsmand, at Ross har besluttet at gå af.

Samtidig fortsætter andre politikere med at lægge pres på premierministeren for at få ham til at afskedige Cummings.

Cummings siger, at han ikke fortryder, at han midt under den strenge britiske coronanedlukning valgte at køre sin familie til det nordøstlige England.

- Det var af hensyn til vores barn, siger han og får støtte af premierministeren.

Men sagen har udløst en bølge af vrede i det britiske samfund. Cummings var selv med til at udarbejde reglerne for nedlukningen af det britiske samfund, men brød reglerne og kørte fra London de cirka 400 kilometer til sine forældres gård i Durham.

Det har udløst krav om, at den magtfulde rådgiver træder tilbage.

- Nej, jeg har ikke tilbudt at træde tilbage. Nej, det har jeg ikke overvejet, siger han.

Premierministeren forsvarer sin rådgiver, som er en omstridt figur i det konservative parti.

Både fjender og venner ser ham som Johnsons vigtigste og mest indflydelsesrige strateg. Han havde en stor andel i Det Konservative Partis store valgsejr i december og brexit, som kort efter blev en realitet.

Cummings forklarer sin opførsel med, at både han og hans kone havde været syge i slutningen af marts, formentlig med Covid-19.

De var bekymrede for deres mindreårige barn under de omstændigheder og valgte derfor at køre til forældrenes farm. Han siger, at han ikke havde gjort forsøg på at få venner i London til at tage sig af Cummings-parrets barn.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Det er sikkert rigtigt, at det var velovervejet af Dominic Cummings at gøre som han valgte. Med hensyn til alle reglerne for adfærd i de her COVID19 tider kan der utvivlsomt findes eksempler, hvor der kan være grund til at handle som beskrevet. Hvor reglerne så at sige står i vejen for en pragmatisk og fornuftig løsning på i dette tilfælde pasningen af Dominics søn.

Herhjemme husker jeg Moderen på Islands Brygge der med sit barn satte sig på en bænk, hvor der var udstedt opholdsforbud. Omgående gik lovens lange arm i aktion Politiet og uddelte en bøde til den formastelige Mor, hvor jeg tænkte kunne det ikke være klaret med en venlig formaning. Men politiets skøn er en vanskelig sag, og det er nemt at blive forarget på afstand.

MEN

Dominic Cummings er ikke Hr. hvem som helst. Han er Premierministerens nærmeste rådgiver og har selv været med til at lovgive om nedlukningen i GB. Denne tillidspost gør hans handling i det her tilfælde uanset, der er tale om deres lille søn umulig. Det går ikke, at en person med en så central placering sætter sig udover reglerne. Han må tage konsekvensen komme med en undskyldning til den britiske befolkning og gå af. Bedre bliver det ikke, af at Boris Johnson har valgt at holde hånden over hans rådgiver i denne sag. For hvis Dominic Cummings kan ?, kan andre personer så også se igennem fingre med regler, der kan være for rigide i det konkrete tilfælde ?

Nej det dur ikke for, så er reglerne for smittenedbringelse sat over styr.

Gå af Dominic Cummings i stedet for at blive en belastning for The Conservative Party.