Telegram

Bolton: Trump bad Kinas præsident om hjælp til genvalg

Med henvisning til Kinas økonomiske styrke bad Trump Xi om at sikre, at han bliver genvalgt, skriver Bolton.
Den republikanske veteran John Bolton, der regnes for en udenrigspolitisk høg, forlod Trumps administration i september sidste år. Det skete, fordi han var uenig i Trumps diplomatiske tilgang til især Nordkorea og den militante bevægelse Taliban i Afghanistan. (Arkivfoto)

Den republikanske veteran John Bolton, der regnes for en udenrigspolitisk høg, forlod Trumps administration i september sidste år. Det skete, fordi han var uenig i Trumps diplomatiske tilgang til især Nordkorea og den militante bevægelse Taliban i Afghanistan. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
17. juni 2020 kl. 22:18

Den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver i USA John Bolton hævder i en ny bog om sin tid i Det Hvide Hus, at præsident Donald Trump søgte hjælp fra Kinas præsident, Xi Jinping, til at blive genvalgt, da de to ledere ved et møde i 2019 førte drøftelser bag lukkede døre.

- Trump begyndte så meget overraskende at føre samtalen hen på det kommende præsidentvalg, og med henvisninger til Kinas økonomiske kapacitet bad han Xi om at sikre, at han bliver genvalgt, skriver Bolton i bogen, som erhvervsavisen The Wall Street Journal har offentliggjort uddrag fra.

Også The Washington Post og The New York Times har offentliggjort uddrag fra bogen.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Trump lagde vægt på landbrugets betydning og kinesisk interesse for opkøb af sojabønner og hvede i USA, da han talte om valget, skriver Bolton videre.

Det amerikanske justitsministerium har onsdag indgivet en såkaldt nødordre - på engelsk emergency order - for at stoppe udgivelsen af Boltons bog.

Trump-administrationen kræver således et midlertidigt forbud mod udgivelsen, indtil et nationalt sikkerhedsgennemsyn af bogen har fundet sted.

Justitsministeriet har således bedt en domstol tage skridt til at "forhindre den skade på den nationale sikkerhed, som vil blive resultatet, hvis hans (Boltons, red.) manuskript offentliggøres for verden".

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er anden gang på to dage, at præsident Donald Trump forsøger at blokere for udgivelsen af bogen.

Tirsdag sagsøgte justitsministeriet ifølge retsdokumenter John Bolton.

Ifølge Det Hvide Hus indeholder bogen, "The Room Where It Happened: A White House Memoir", fortrolige oplysninger og vil kompromittere den nationale sikkerhed.

I bogen beskriver Bolton adskillige episoder, hvor Trump har udvist en adfærd, som ifølge Bolton "mindede om en livsstil, der gik ud på at hindre retfærdigheden i at ske fyldest, hvilket vi ikke kunne acceptere".

Samtidig antyder John Bolton, at Trump har begået flere overtrædelser, som ville kunne føre til en rigsretssag, end blot i den såkaldte Ukraine-sag.

- Havde Repræsentanternes Hus ikke fokuseret udelukkende på de ukrainske aspekter af Trumps forvirring omkring sine personlige interesser, ville der måske have været en større chance for at overbevise andre om, at der var begået store forbrydelser og mindre forseelser, skriver Bolton i bogen.

Bogen udkommer efter planen 23. juni.

/ritzau/

Opdateret 18. juni 2020 kl. 03:57