Delstat sigter betjent for forsætligt drab på George Floyd

Delstaten Minnesota skærper drabssigtelse og tilføjer sigtelser mod yderligere tre betjente for medvirken.
3. juni 2020 kl. 20:52Opdateret 4. juni 2020 kl. 00:52

Anklagemyndigheden i delstaten Minnesota skærper sigtelsen mod den politibetjent, der stod bag en brutal anholdelse, som i sidste uge kostede den 46-årige sort mand George Floyd livet i Minneapolis.

I stedet for uagtsomt manddrab skal betjenten sigtes for forsætligt drab.

Det bekræfter Minnesotas statsanklager, Keith Ellison, onsdag aften dansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere onsdag skrev Reuters med henvisning til retsdokumenter, at sigtelsen var blevet skærpet. Det samme gjorde avisen Star Tribune.

De tre øvrige betjente, der også deltog i anholdelsen af George Floyd, er desuden blevet sigtet for medvirken til forsætligt drab, oplyser Ellison.

Ifølge statsanklageren bliver George Floyds død stadig efterforsket, og det vil vare "måneder", før sagen er klar til at komme for en domstol.

Politibetjenten Derek Chauvin blev anholdt fredag og i første omgang sigtet for uagtsomt manddrab.

Det skete, efter at George Floyd mistede livet under en anholdelse, der blev optaget på video af vidner.

Under anholdelsen sagde George Floyd adskillige gange, at han ikke kunne trække vejret, uden at Derek Chauvin fjernede sit knæ fra hans hals.

Flere af de øvrige betjente på stedet hjalp med at fastholde George Floyd på jorden.

En obduktion slog siden fast, at George Floyd døde som følge af kvælning og tryk mod ryggen.

Sagen har udløst udbredte demonstrationer i mange amerikanske byer, hvor folk er gået på gaden i protest mod racisme og politivold. Mange steder har demonstrationerne udviklet sig til uroligheder og voldelige sammenstød.

Meldingen om de nye sigtelser kommer, få dage efter at Minnesotas guvernør, Tim Walz, udpegede Keith Ellison til overtage sagen.

George Floyds familie hilser de skærpede sigtelser velkommen.

- Familiens reaktion: Dette er et bittersødt øjeblik. Vi er dybt taknemmelige for, at (Keith Ellison, red.) har ageret beslutsomt og sigtet ALLE betjente, der var involveret i George Floyds død, og skærpet sigtelsen mod Derek Chauvin, skriver familiens advokat, Benjamin Crump, på Twitter.

/ritzau/

Anbefalinger

  • erik pedersen
erik pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"En obduktion slog siden fast, at George Floyd døde som følge af kvælning og tryk mod ryggen."

Den drabssigtede pressede sit knæ mod Floyds nakke, ikke mod hans ryg. Det gjorde en anden betjent - så hvordan kan det være at der ikke er mindst to drabssigtede (og to sigtede for medvirken)?
https://www.youtube.com/watch?v=vksEJR9EPQ8

Nu kan man jo læse i en række udenlandske medier, at de alle 4 betjente har en række alvorllge tjenestesager bag sig, hvoraf mange også er direkte racistiske. Og trods dette, er de fortsat betjente.

Mit gæt er derfor, at de får en ganske mild straf - måske en mundlig eller skriftlig irettesættelse eller måske en ubetydelig bøde. Og derefter kan de blot forsætter som tidligere.

Jeppe Bundgaard

Endelig!
Men, resten af de kamp klædte volds psykopater render stadig rundt og tæsker løs på demonstranter. De prøver sågar at køre dem over i deres politibiler. Så sandelig en syg kultur i det amerikanske politi.
" En politimands vigtigste opgave er at komme hjem til sin familie". Forkert; en politimands vigtigste opgave er at sørge for, at JEG kommer hjem til min familie!!

Det er meget USA'sk at straffe en enkelt person, i stedet for at gøre noget ved et sygt system.

Hanne Utoft, Lars Løfgren, Jeppe Lindholm, Jette Randrup og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

George Floyd ture sikkert ikke at yde modstand for at komme fri af grebet af angst for så at blive skudt af de her politi betjente i et land, hvor sorte bliver skudt ned bagfra, når de i desperation forsøger at undslippe deres ven og hjælper, politiet.

Nu skal folket så mildnes. Sigtelsen skærpes nu fra uagtsomt manddrab til forsætligt drab.

René Arestrup

Uden at vide det, kan jeg forestille mig, at statsanklageren gør sig juridiske/taktiske overvejelser i forhold til den specifikke sigtelse og senere anklage mod de involverede betjente. Han er helt åbenlyst under et voldsomt pres for at skærpe sigtelserne, men risikerer på den anden side at tabe det hele på gulvet, hvis han strammer skruen for meget.

Kent Nørregaard

Hold nu op!

Anklageren skal gennemgå alt materiale (og i øvrigt indhente det først!) inden der træffes en beslutning. Man vil søge den højst mulige anklage som beviserne tillader. I dette tilfælde er det f.eks svært at sætte fingeren et sted mellem “second degree murder” og “voluntary manslaughter”. “First degree murder” burde være udelukket da der ikke lader til at være forudgående planlægning.

For de øvrige betjente kan de dømmes ud fra deres grad af medvirken og meget vil komme an på om de har aktivt medvirket og hjulpet den mordanklagede og om de har haft noget strafbart for øje. Samtidig skal den egenligt anklagede (morderen) have vidst at denne fik “hjælpen” til mordet.

Det bliver meget svært at påvise at de øvrige betjente ønskede at være en del af den handling i kriminel form og dermed “hægte” dem på en anklage for “second degree murder” eller “voluntary manslaughter”. Derimod ligger den mindre anklage om “involuntary manslaughter” lige til højrebenet. Altså noget tilsvarende til uagtsomt manddrab.