Læger: Udbredt brug af mundbind er unødvendigt i Danmark

WHO har ændret holdning, så alle nu anbefales at bruge mundbind på steder, hvor det er svært at holde afstand.
6. juni 2020 kl. 11:09Opdateret 6. juni 2020 kl. 11:13

En udbredt brug af ansigtsmasker i det danske samfund er ikke en nødvendighed trods WHO-anbefaling, vurderer eksperter.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har natten til lørdag dansk tid ændret retningslinjerne, så det nu anbefales, at alle anvender ansigtsmaske, når man er steder, hvor det er svært at holde afstand til andre.

Men det behøver ikke nødvendigvis at medføre ændrede retningslinjer i Danmark.

Det mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

- Mundbind har en klar effekt i sundhedssektoren, men når det kommer til resten af samfundet, er evidensen meget ringe, siger han.

- Jeg siger ikke, at det ikke har en effekt. Men problemet er blandt andet, at mange ikke bruger mundbind rigtigt. Og det kan blive en falsk tryghed.

Han mener dog, at det i visse situationer, hvor det er meget svært at holde afstand, kan "være hensigtsmæssigt at anbefale mundbind". Eksempelvis i lufthavne, fly og offentlig transport.

Læge Christian Wejse, der er forsker i global sundhed og infektionssygdomme på Aarhus Universitet, mener heller ikke, at mundbind bør være et krav på offentlige steder i Danmark.

- Denne WHO-udmelding gør ikke, at jeg tænker, at de danske myndigheder absolut skal ændre retningslinjerne, medmindre der er kommet ny evidens på området, siger han.

Han peger på, at det især er kontaktsmitte, der er bekymring for i forhold til udbredelsen af coronavirus. Ansigtsmasker beskytter mod dråbesmitte - og beskytter derfor specifikt i situationer, hvor man er tæt på smittede i længere tid.

- Vi har siden april været på en faldende epidemikurve, uden at befolkningen har brugt ansigtsmaske på offentlige steder, siger Christian Wejse.

- Så på nuværende tidspunkt vil det være lidt underligt, hvis vi alle skal begynde at gå med maske, når der er så få smittede.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at raske personer, der bevæger sig almindeligt rundt i samfundet, bruger mundbind.

Det begrundes med, at det er usikkert, hvorvidt det har en effekt på smittespredningen i det offentlige rum.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som jeg ser det så drejer det sig om matematik og risikoeksponering.
Mundbind er ikke et 100% sikkert værn, men dog et værn, der giver en vist værn mod smitten. F.eks. hvis man går på fortovet i større byer og i supermarkeder og i tog og bus. Tandlæger og læger har i mange år brugt mundbind, som et værn mod bakteriespredning så hvorfor mener de det ikke værner nu?
Der er en tendens til en sort/hvis diskussion gående at enten er vi frie eller også er vi begrænset. Den burde i stedet burde være en matematisk sandsynligheds diskussion.

Jeg tror, der er en udbredt misopfattelse her.

Mundbind beskytter ikke den, der har bindet på. Men det beskytter andre mod bæreren af mundbindet.

Når man derfor påbyder mundbind i visse kollektive transportesystemer, er det altså, at trafikanterne skal beskytte andre mod sig selv.

Torben K L Jensen, Steffen Gliese og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Som det siges så beskytter mundbind kun i nogen grad en selv mod andre, men i høj grad andre mod en selv og filosofien er så, at bærer vi alle mundbind i lukkede rum, hvor mange er forsamlet, vil der være ganske få aerosoler i luften, som kan smitte.

Den tyske professor i virologi og mikrobiologi Alexander Kekule anbefaler i høj grad mundbind og jeg læste forleden, at han var af drn mening, at havde alle indført mundbind fra start, havde vi ikke behøvet lukke ned. Det er hans holdning, som ikke alle deler, men i Tyskland og andre lande er der indført påbud om mundbind i offentlig transport, forretninger osv.
Jeg kører selv dagligt med s-tog gennem Københavns vestegn og det er et helvede, har nu flere gange måttet dele kupé med snøftende og forkølede teenager, som altså åbentbart ikke bliver hjemme, som påbudt.
Så jeg sværge til mundbind et og sætter min lid til at Hr Kekule ved bare lidt om sin gebet :-)

Maj-Britt Kent Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Evald Mehlsen

Hong Kong samler mundbindind smidt efter brug. Separat, manuelt adskilt fra andet affald. De flyder overalt i områdets flotte natur. En trist adfærd der viser hvor robotagtigt mange indordner sig uden tanke for andre end brugeren selv.

Mundbind bruges netop forkert. Ikke for at beskytte andre eller miljøet i det hele taget men personen selv.

Torben K L Jensen

Det ligger ikke i danskeres natur at formumme sig - som der bliver sagt om Holger Danske "han kæmped med åben pande" - eller på nudansk - han var fladpandet.