Rasmus Paludan idømmes tre måneders fængsel

Rasmus Paludan er dømt for i alt 14 lovovertrædelser, herunder ærekrænkelse. Han har anket dommen.
25. juni 2020 kl. 14:02Opdateret 25. juni 2020 kl. 17:56

Partileder Rasmus Paludan fra Stram Kurs er ved Retten i Næstved idømt tre måneders fængsel. En måned af straffen er ubetinget, hvilket vil sige, at Paludan skal afsone en måned. To måneder er betinget.

Det var dermed en overtrædelse af straffelovens paragraf 266b - den såkaldte racismeparagraf - da partileder Rasmus Paludan under en demonstration i Frederikssund sagde, at danskere ikke kan sameksistere med "det meget lavtstående muslimske kulturaffald".

- Retten fandt det bevist, at tiltaltes udtalelser var forhånende og nedværdigende over for en befolkningsgruppe, lyder det fra retsformand Line Bjørklund.

Stram Kurs-lederen er ligeledes fundet skyldig i de resterende 13 forhold, som han var tiltalt for.

Rasmus Paludan er ud over en fængselsstraf frakendt retten til at føre straffesager som advokat i tre år. Det samme gælder retten til at køre bil, som gælder i et år.

Anklager Susanne Bluhm fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde forlangt en straf på fire måneders ubetinget fængsel. Hvis Paludan blev kendt skyldig i alle 14 forhold, som han var tiltalt for.

Alene overtrædelserne af paragraf 266b skulle udløse mellem to og tre måneders ubetinget fængsel.

Derudover var Paludan tiltalt for at have bragt en anden persons liv eller førlighed i fare. Det skete under en episode i Sorø i 2019, hvor en ung mand endte på kølerhjelmen af partilederens Audi.

Anklageren havde krævet 40 dages ubetinget fængsel for det forhold.

Også det punkt er Rasmus Paludan kendt skyldig i. Retten mener, at han overskred grænsen for lovligt nødværge. Alligevel bliver han ikke straffet for overtrædelsen. Retten har fundet, at overtrædelsen er straffri.

- Retten lægger vægt på, at tiltalte følte sig truet og bange og havde forsøgt at køre fra stedet, lyder det i begrundelsen.

Rasmus Paludan har undervejs i retssagen nægtet sig skyldig i alle lovovertrædelser. Forsvarer Jens Hedegaard har krævet, at han skulle frifindes, fordi hans udtalelser er sket som led i hans politiske arbejde som formand for et parti.

Hverken partilederen eller hans forsvarer, Jens Hedegaard, var til stede i retten, da dommen blev afsagt.

Partilederen siger til Ritzau, at dommen er anket til landsretten.

- Dommen er ren politisk og afsagt for at sværte mig og Stram Kurs' vælgere til, og jeg har derfor anket den. Der er ingen retspraksis, der tilsiger det her, siger Rasmus Paludan.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg vil helst ikke være skadefro.

Men det er da interessant, at hvis han havde haft plads i Folketinget, ville han formentlig være blevet frikendt, da folketingsmedlemmer åbenbart er i en intellektuel situation, hvor de ikke er i stand til at tage ansvar for deres udtalelser.

Det er jo rart at vide, hvor svagt fungerende man kan være. og samtidig kan stemmes ind i parlamentet.

Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Søren Nielsen, Erik Karlsen, Ole Meyer, Anders Sørensen, Jens Erik Starup, Hans Larsen, Erik Winberg, Per Kortegaard og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Han blev ikke dømt for episoden med manden på køleren, men for krænkende ytringer - og det var jo til at forudse.

Bea Gustafson

#Flemming Olsen. Det er ikke korrekt, han blev kendt skyldig også i det forhold, men han blev ikke straffet for det. Hvilket i sig selv er bemærkelsesværdigt.

Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Gert Romme, Jens Erik Starup og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Mon ikke han kommer styrket ud på den anden side?

Altså ikke på den der måde, hvor man lærer af sine fejl, men hvor andre synes, at man er blevet enormt uretfærdigt behandlet.

Forleden dag lærte vi at en syrisk mand som havde dræbt sin kone skulle have 100.000 kr. I anden rate I hjemsendelsespenge.

Nu kan Paludan så sidde i fængsel og tænke lidt over hvordan han vil bruge sine lige godt 2 mill. Om året i partistøtte.....

Flemming Olsen

Sikke dog en pludselig begejstring for fængselsstraffen her på debatsiderne. Og jeg som gik og troede, at den hverken havde generalpræventiv eller specialpræventiv virkning. Hvilket vi jo har lært af vise kriminologer som Flemming Balvig. Hvis man tror at, man fremover afskrækker folk fra at bruge racistiske ytringer, tager man fejl. Og da slet ikke Paludan. Det virker snarere forrående at spærre folk inde og giver dem et yderligere skub nedad i samfundet og ud af den kriminelle løbebane. Det drejer sig dybest set om hævn.