Coronaskeptisk præsident i Brasilien er selv smittet

Præsident Jair Bolsonaros coronatest var positiv, meddeler han og tilføjer, at han har det godt.
7. juli 2020 kl. 17:23Opdateret 7. juli 2020 kl. 17:46

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, er testet positiv for coronavirus. Det oplyser han i et tv-interview tirsdag.

Bolsonaro blev testet mandag og fik svar på prøven tirsdag.

- Den var positiv, siger han ifølge den britiske avis The Guardian.

Præsidenten tilføjer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han har det godt, efter at han er begyndt på behandling.

Han tager to lægemidler, hydroxyklorokin og azithromycin, siger han.

Bolsonaro fortæller, at han fik det skidt søndag og derfor blev testet mandag. Samme dag blev han set offentligt med maske på. Han bad også en af sine støtter om at holde afstand.

Men i løbet af weekenden har præsidenten deltaget i flere arrangementer og har blandt andet været i tæt kontakt med den amerikanske ambassadør i Brasilien.

Billeder af de to mænd, der mødtes i forbindelse med USA's nationaldag lørdag, viser, at ingen af dem havde maske for ansigtet.

Ambassadøren, Todd Chapman, spiste frokost med Bolsonaro, præsidentens søn og fem ministre.

Chapman vil nu blive testet, meddeler ambassaden ifølge nyhedsbureauet AFP.

I de seneste uger er Bolsonaro flere gange set offentligt uden maske på.

Mange af Brasiliens guvernører har indført påbud om at bære maske i offentligheden, men det har præsidenten ignoreret. Og han fortsatte med at ignorere det ved mange lejligheder, selv efter at en dommer i juni gav ham påbud om det.

Præsidenten har kritiseret guvernørerne for at skade landets økonomi ved at lukke dele af samfundet ned for at forhindre smitten i at brede sig.

Han har også kritiseret reglerne om at holde fysisk afstand og andre råd fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Præsidenten har hidtil nedtonet truslen fra virusset, som han har betegnet som "en lille influenza".

Ud over USA er Brasilien det land, der har registreret flest dødsofre blandt patienter med coronavirus. Over 65.000 mennesker er døde i Latinamerikas største land.

Over 1,6 millioner brasilianere er bekræftet smittet, viser tal fra det amerikanske Johns Hopkins University.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Skæbnens ironi - eller Fake News?

Det vil jo vise sig med tiden. Der kan gå ret lang tid fra smitte til alvorlig sygdom, så at han melder alt OK, hvis man skal tage udmeldingen for gyldig, skal der ikke lægges så meget i.

Han har vist lige undtaget kirker, skoler m.m. for et maskepåbud der ellers var vedtaget ved lov.

Såeh….

Men forsættelse følger - det er givet og vist...

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Han er slet ikke syg. Han vil bare vise, at Corona bare er en let influenza. ;)
(konspirationsteori, off)

Folk over hele kloden har super travlt med Bolsanaro, men hans grundlæggende budskab er vel bare, at nedlukning af samfundet for at forhindre, at nogen bliver smittet med den nye corona-virus, gør mere skade end gavn. Og det har han langt hen ad vejen ret i, specielt når vi taler om mindre udviklede regioner som Sydamerika.

Brasilien har det næsthøjeste antal bekræftede smittede i Verden, hvilket af mange ses som en fiasko. Men faktum er, at der indtil videre kun er 3 ud af 10.000 brasilianere, som er døde af COVID-19 ifølge de officielle tal. Og det svarer fuldstændig til dødeligheden i andre lande i regionen samt i USA og Europa som helhed.

Det er også stadig mindre end de 5 ud af 10.000 danskere, der så sent som i 2017/2018 døde af influenza. Forskellen er alene, at Danmarks håndtering af influenza for 2 år siden ikke var noget, der blev omtalt i medier i hele Verden.

Jeppe Lindholm

Hvis manden kun får en lille snude ud af det, så er Brasiliens dårligt stillede borgere på spanden. Så kan Jair Bolsonaro stille sig op og sige, se hvad sagde jeg. Alt i mens de fattige i særligt Brasiliens slumkvartere i de store byer kommer til at betale prisen. Og dem er Bolsonar's vælgere ligeglade med. Synes måske endog de ligefrem er i vejen. En uhyggelig løsning.

@ Jeppe Lindholm

De fattige i slumkvartererne har ikke praktisk mulighed for at holde afstand, og de har ikke råd til at lade være med at gå på arbejde. De kan ikke arbejde hjemmefra, og der er ikke nogen lønkompensationsordning i Brasilien.

De fattige rammes derfor før eller siden af corona-virus, uanset hvad landets regering gør, og hvis man lukker ned, rammes de desuden af massiv fattigdom og andre helbredsproblemer, fordi andre sygdomme ikke opdages i tide og behandles. Corona-nedlukning er en løsning, som er udtænkt af og favoriserer den velbjærgede middelklasse.