Dansk musik fjernes fra YouTube til ny aftale er på plads

Der forhandles om en aftale for brug af dansk musik på YouTube. Nu vil Google fjerne det, til den er på plads.
30. juli 2020 kl. 21:13Opdateret 30. juli 2020 kl. 23:50

Google vil inden for kort tid fjerne al dansk musik fra videotjenesten YouTube.

Det skriver Koda, der administrerer rettigheder for komponister og sangskrivere, i en pressemeddelelse.

Parterne forhandler i øjeblikket om en ny aftale om brug af musik på YouTube, efter at den nationale aftale udløb i april.

Der arbejdes på at laves en fællesnordisk aftale, som skal erstatte de norske, finske og danske komponist- og sangskriverselskabers lokale aftaler.

Aftalen er ifølge Koda midlertidigt blevet forlænget, hvilket ifølge organisationen er helt normalt i branchen.

Som betingelse for en midlertidig forlængelse har Google dog nu krævet, at pengene, YouTube betaler for brug af musik, reduceres med knap 70 procent.

Det har organisationen afvist, og Google har torsdag meddelt, at medlemmerne ikke vil få indhold vist på platformen, før en ny aftale mellem parterne er på plads.

Koda undrer sig over den "ekstremt aggressive tilgang", Google har til forhandlingerne, som ifølge organisation har gjort fremskridt de seneste uger.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube, siger Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, i en kommentar.

- Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU's Copyright-direktiv.

- At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse, forekommer nærmest bizart, mener han.

Dan Chalmers, der er direktør for YouTube Music i Europa, siger i et skriftligt svar, at Koda beder om væsentligt mere, end der betales andre steder i verden:

- Og det mener vi ikke er rimeligt over for vores andre partnere og indholdsskabere. Og uden licens er vi ikke i stand til at gøre indholdet tilgængeligt i Danmark.

- Men vores dør forbliver åben for at fortsætte dialogen og bringe musikindholdet tilbage til YouTube, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er en ganske væsentlig kamp, som Google ganske rigtigt har set kan blive en løftestang for andre rettighedshavere verden over. Man kunne ønske, at andre organisationer for ophavsmænd gik ind i en egentlig konflikt med youtube om retten til indhold for peanuts.
Det har næppe været mere oplagt end nu, hvor der i forvejen lægges op til mulige begrænsninger af virksomhedernes indflydelse og -tægt.

Hanne Utoft, Arne Albatros Olsen, Ron Levy, Torben Bruhn Andersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Hvad nu hvis Koda - og måske deres nordiske kolleger - gik ind og støttede, økononisk, juridisk, organisatorisk .. , et par unge mennesker, der kunne lave en nordisk version af YouTube ?
Jeg mener: Skype blev lavet af en dansker og en svensker i fællesskab ;)

Hanne Utoft, Lillian Larsen, Torben Arendal, Arne Albatros Olsen, Torben Bruhn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det her ligger i logisk forlængelse af den aktuelle diskussion i USA om tech-selskabernes monopoler. Youtubes (Googles) ublu krav over for KODA er et vidensbyrd om selv samme. De er simpelthen blevet så store - og dominerende - at de kan svinge taktstokken efter for godt befindende.

Det er både usundt - og ødelæggende.

Rolf Andersen, Hanne Utoft, Lillian Larsen, Torben Arendal, Arne Albatros Olsen, Ron Levy, Jens Kofoed og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Google er uden sidestilling den største pirat på internettet. Og så tjener de milliarder og atter milliarder på deres pirateri. Hvis det var mig, var jeg blevet sagsøgt og sent i fængsel i årevis.

René Arestrup

@Martin Sørensen
Du har helt åbenlyst ikke forstået en blafrende fis af hvad denne problematik handler om. Teknologi er en perifer og i denne sammenhæng fuldstændig ligegyldig komponent. Det handler om monopoldannelse og om det faktum at Youtube - og de fleste streamingtjenester - notorisk tyvstjæler fra de udøvende kunstnere ud fra devisen 'er du ikke her, er du ingen steder'. Og det bliver så brugt til at presse betalingen helt i bund. (maksimere eget overskud) .

Af samme årsag er der i dag stort set ingen musikere, der kan leve af at publicere den musik, de selv har skabt, næsten uanset hvor mange klik musikken får ude i cyberspace.

Jeg kan godt se, at det er bekvemt for dig, mig og alle mulige andre. Men det er stadig, om ikke tyveri, så snylteri.

Og nej, det har ikke en disse med socialisme at gøre.

Rolf Andersen, Hanne Utoft og Jens Nielsen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

@Steffen Gliese:
"- og købt op, Rolf Andersen. Ligesom youtube er blevet det."

Ja, der har du ret .. men Koda kunne jo bare lade være med at sælge den nye tjeneste. Der er normalt ingen tvang til at sælge sit firma til udenlandske monopolister, med mindre ejerne (kunstnerne) synes, det er en god idé. (PS: Vi er inde i noget Milton Friedman her ;)