Hemmelig rapport placerer vindmøllepark i vigtigt fugleområde

SF's naturordfører vil have miljøminister til at svare på, hvorfor rapport ikke er blevet udleveret.
6. juli 2020 kl. 08:05Opdateret 6. juli 2020 kl. 11:45

En hidtil hemmeligholdt rapport sår tvivl om grundlaget for en kommende vindmøllepark ved Omø mellem Sjælland og Lolland.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i en pressemeddelelse.

Foreningen er kommet i besiddelse af rapporten, der udpeger området i Smålandsfarvandet som er et vigtigt fugleområde.

- Det er chokerende, at en så væsentlig faglig rapport ikke bringes til offentlighedens kendskab og deles med Folketinget og myndigheder, der igen og igen efterspørger disse vurderinger, siger biolog Knud Flensted.

Rapporten, der er fra 2016, er udarbejdet af Aarhus Universitet, der gennem en lang årrække har fungeret som videnskabelig rådgiver for Miljøministeriet.

Energistyrelsen gav i maj i år tilladelse til forundersøgelser af området, hvor mølleparken med 80 vindmøller skal placeres.

Styrelsen har over for DOF afvist at kende til rapporten.

Dermed har oplysningerne om områdets betydning for fuglelivet ifølge DOF ikke været en del af beslutningsprocessen.

SF's naturordfører, Anne Valentina Berthelsen, har tidligere bedte miljøminister Lea Wermelin (S) udlevere rapporten. Hun fik afslag.

Ordføreren siger, at hun nu vil tage sagen op over for ministeren igen.

- Jeg kan ikke se, hvad der skulle være grunden til at skjule rapporten. Jeg forstår godt, at ornitologerne får mistanke om, at der er noget galt.

- Jeg synes, at ministeren bør udleveret den rapport, så vi kan tage ordentlig stilling i sagen, siger hun til Ritzau.

Spørgsmål: Hvis der er store fugleinteresser i området, skal vindmølleparken så tages af bordet?

- Hvis det viser sig, at der er et meget stort problem, og at det får betydning for fuglelivet på en måde, som vi synes er uhensigtsmæssigt, så er vi nødt til at vide det, så vi kan finde et andet sted til mølleparken, siger Anne Valentina Berthelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra miljøministeren til sagen, men ministeriet henviser til et folketingssvar til Anne Valentina Berthelsen.

Her begrunder Lea Wermelin afslaget på udlevering af rapporten med, at den er udarbejdet til brug for udpegning af såkaldte Natura 2000-områder.

- Pilotsager og dialogen om disse holdes fortroligt for at skabe et rum mellem EU-Kommissionen og medlemslandene, hedder det i ministerens svar.

Smålandsfarvandet er et vigtig levested for dykænder og andre vandfugle.

DOF forudser en nedgang for bestanden af dykandearter og den fåtallige gråstrubede lappedykker, hvis mølleparken bliver en realitet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Viggo Okholm

Ja de klimaforanstaltninger og bæredygtighed bliver en udfordring, for hvem skal lide mest for nødvendigheden?
mellem Fyn og Als er der et hyleri om udsigt og så er der æstetik Vi mennesker vil ikke ha dem på landjorden og da slet ikke nær byer og på landbrugsjorde kommer de også for tæt, da de kan genere idyllen på landet. Ud på vandet med dem og sørme om det ikke også er galt
Fuglene kan så ikke svare selv og vi kan ikke forklare dem at møllerne vel i grunden sættes op for deres skyld..

Torben K L Jensen

Ro på - 1 meter søkabel koster det hvide ud af øjnene - derfor energiøer hvor man kan nøjes med ét til land.

Alt er kun en fase i overgangen til noget andet.

Men jeg syntes, man skal acceptere vindmøller, så længe de er attraktive for fremstilling af energi. Til gengæld bør ved etablering der erlægges et beløb til at rive stadset ned igen.

Samtidig syntes jeg, man skal vende sig mod andre energikilder, for selv om vindenergi giver flest kW pr investeret beløbsenhed, er der jo andre.
- For eksempel termisk energi fra undergrunden, som vi husejere kender som bergvärme.
- Smart solenergi med store reflektorer.
- Solfremstillet våsgas.

Og så er der jo alle energibesparelser. Disse var meget aktuelle for 20-30 år siden, men nu hvor besparelsen kan være langt mere effektiv, hører man ikke om dem mere. Og endelig er der jo hele det kommercielle sektor, der aldrig har sparet på energien, men er den, der kommer til at mangle enrgi, hvis boligerne bliver selvforsynende, - og dette sidste er absolut ikke utænkeligt.

Jens Christensen

Ang nogle af kommentarerne ovenfor, så er det vel hemmeligholdelsen af den faglige rapport, som her i artiklen primært påpeges at være problematisk.

Den slags bør placeres, hvor miljøbelastningen og omkostningerne for dyre- og planteliv er mindst mulige. Så de nuværende planer bør måske ændres.

Søren Kramer - det er da vist den forkerte artikel, du skriver ved.