Tusindvis af ungarere demonstrerer mod angreb på ytringsfrihed

80 journalister på sitet Index har sagt op i protest mod det, de kalder et regeringsangreb på ytringsfriheden.
25. juli 2020 kl. 02:44

Tusinder af ungarere marcherede fredag i protest mod premierminister Viktor Orbáns kontor i Budapest.

Demonstranterne er vrede over det, de opfatter som et angreb fra regeringen på mediernes ytringsfrihed som følge af fyringen af chefredaktøren på Ungarns største uafhængige nyhedssite, Index.

Tidligere på dagen sagde tre redaktører og flere end 80 journalister op over det, de kalder et "åbent forsøg på at lægge pres" på Index, efter at sitets ejer nægtede at genansætte chefredaktøren, Szabolc Dull.

Det svarer til næsten hele personalet.

- Vi er her ikke nødvendigvis, fordi vi godt kunne lide Index, men vi er nu nået til et punkt, hvor adgang til information er bragt i fare, siger den 30-årige demonstrant Istvan.

Han er en blandt de tusindvis af ungarere, der fredag marcherer fra Index' hovedkvarter til Orbáns kontor.

Udenrigsminister Péter Szijjártó kalder beskyldningerne mod regeringen for "usande".

- Hvordan ville staten gribe ind i beslutninger fra et medie, der er privatejet, spurgte han på et pressemøde torsdag under et besøg i Portugal.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch oplyste tidligere fredag, at fyringen af chefredaktør Szabolc Dull er det seneste eksempel på, hvordan den ungarske regering forsøger at bekæmpe ytringsfriheden og den uafhængige journalistik i landet.

Index var i april mål for et større opkøb af selskabet. Forretningsmanden Miklós Vaszily, der har tætte forbindelser til premierminister Viktor Orbán, opkøbte 50 procent af virksomhedens streaming- og annonceaktiviteter.

Dull blev fyret, fordi han blandt andet ikke var i stand til at løse spændinger på arbejdspladsen, hed det i en besked fra selskabet.

- Dette er endnu et søm i kisten for pressefriheden og den uafhængige journalistik i Ungarn, udtaler Lydia Gall fra Human Rights Watch.

Organisationen minder om, at Vaszily og andre forretningsfolk, der er loyale over for Orbán, står bag opkøb af en række medievirksomheder, som de har gjort til talerør for regeringen.

I 2014 overtog Vaszily et andet netmedie - Origo - som siden har lagt sig på en regeringsvenlig linje, konstaterer Human Rights Watch.

Også her blev chefredaktøren fyret som følge af en strid om en nyhedsartikel.

- Index var det sidste medie, der generede regeringen, siger Peter Uj, som var med til at stifte Index i 1999.

Han sagde op i 2011 på grund af det, han beskriver som et stigende pres fra Orbáns Fidesz-parti.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Lisbeth Glud
  • Tommy Clausen
Erik Karlsen, Lisbeth Glud og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Bravo Ungarn det er på tide, at få stoppet Urbans diktatoriske adfærd.

Lisbeth Glud, Carsten Wienholtz og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

@ Helle Walther,

Måske glæder du dig lidt for tidligt.

En redaktør blev fyret, og 80 journalister og redaktører opsagde jobbet i protest. Og sammen men nogle ganske få Budapest-borgere gik de i demonstration til Kossuth Lájostér.

Den aktuelle situationen i Ungarn er den, at et distrikt i syd, der er vendt mod Serbien har vendt sig mod Orban og hans parti. De har valgt en egen politisk ledelse, og grunden var bl.a. behandlingen af flygtninge, der kom over grænsen fra Serbien.

Den aktuelle situation er videre, at der i hovedstadsregionen, Buda og Pest, er opstået en vis svag modstand mod styret. Men når den uniformerede og bevæbnede paramilitære, Magyar Gárda (Den Ungarske Garde) kommer ind med tog fra provinsen lørdage og søndage, og marcherer gennem gaderne medens politiet gå bagefter, hænger borgerne ud af vinduerne og jubler. Vi har 2 gange overværet dette, i 2018 og 2017..

Denne Magyar Gárda er både kendt og også begrundet mistænkt for 11 eller 12 mord på især romaer men også jøder. Og selv de storpraler af det, og i øvrigt går ulovligt bevæbnet, er der ingen, der er blevet anholdt.

Hele landbefolkningen og befolkningen i de store provinsbyer bliver holdt uvidne om, hvad der foregår i verden. De informeres udelukkende med den konstruerede "virkelighed" som Viktor Orban ønsker, og derfor er han og hans parti stadig rasende populær i de brede masser.

Bjørn Pedersen, Erik Karlsen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Lisbeth Glud,

Jeg ved det ganske godt. Under opstanden i 1956 mistede jeg en slags halvbroder.

Han kom til mine forældre i Danmark i 1946 som såkaldt wienerbarn, og var der, da jeg blev født. Han blev hos os til 1954, hvor hans mor gav sig til kende hos Røde Kors, og fik ham hjemsendt. Der var god kontakt til ham i tiden derefter. Men under opstanden stoppede kontakten, senere rejste mine forældre til Ungarn for at finde ham, men selv ved hjælp af Røde Kors var rejsen forgæves.

Og selvfølgelig kan ungarerne gøre modstand igen. Men det kræver, at de forstår situationen, og det statement er man desværre ganske langt fra.