Telegram

Fire danskere sigtet i enorm sag om snyd med film og serier

En international organisation skulle have skaffet adgang til film og serier før udgivelsesdato.
Telegram
26. august 2020 kl. 16:31

Fire danske mænd er anholdt i en stor international aktion mod en formodet kriminel organisation, der skulle have distribueret både film og tv-serier ulovligt.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik), der populært kaldes Bagmandspolitiet.

Myndigheder fra 19 lande, herunder Danmark, har været involveret i sagen.

Den kriminelle organisation ved navn Sparks Group skulle ulovligt have skaffet adgang til film og serier før deres udgivelsesdato. Det har eksempelvis været forskellige populære Hollywood-film, som de har skaffet på dvd eller Blu-ray.

Personer i forskellige lande har så efterfølgende distribueret værkerne via servere rundtom i verden, hvor andre brugere har fået adgang til dem, lyder anklagerne.

Der er tale om flere hundrede film og tv-serier, heriblandt næsten alle film, der er blevet udsendt fra store produktionsselskaber i USA, som skulle være sendt ud før tid via netværket.

Det har ført til et tab for branchen på mere end 60 millioner kroner, vurderer Søik.

Søik har i forbindelse med sagen ransaget fire hjem. Det er hos en 40-årig mand i Søllested, en 35-årig mand i Horsens, en 40-årig mand i Nakskov og en 48-årig mand i Skovlunde.

De er sigtet for særligt grove ophavsretskrænkelser. De fire mænd er blevet afhørt og løsladt igen.

Politiet har dog beslaglagt både servere og øvrigt it-udstyr i forbindelse med ransagningerne. Udstyret skal undersøges af Rigspolitiets it-specialister fra Nationalt Cybercrime Center (NC3).

Det rammer alle, når der snydes med rettigheder til film og tv, mener Michael Lichtenstein, vicepolitiinspektør i Søik.

- Branchen bliver ramt direkte på pengepungen, men det rammer også alle de, der arbejder med at lave film og tv – for eksempel skuespillere, musikere, frisører og makeupartister. Derudover går statskassen glip af moms og afgifter, siger han i meddelelsen.

Efterforskningen af gruppen er forankret i USA og har været i gang siden september 2016.

Den er støttet af EU's politiagentur, Europol, og EU-organet Eurojust. Sidstnævnte har til formål at hjælpe EU-lande med at arbejde sammen om at bekæmpe alvorlig organiseret kriminalitet på tværs af landegrænser.

Ser man på alle 19 lande, der deltog i aktionen, er flere end 60 servere med formodet ulovligt indhold taget ned. Det er sket i blandt andet Sydkorea, Tjekkiet, Frankrig, Norge og Storbritannien.

/ritzau/

Opdateret 26. august 2020 kl. 17:02