Israel og Emiraterne indgår fredsaftale

Ny fredsaftale mellem Israel og Emiraterne vil bremse israelske planer om at annektere dele af Vestbredden.
13. august 2020 kl. 17:10Opdateret 13. august 2020 kl. 18:13

Israel og De Forenede Arabiske Emirater har indgået en fredsaftale, der fører til fuld normalisering af de diplomatiske relationer mellem de to lande.

Aftalen stopper yderligere israelsk annektering af palæstinensiske områder, siger kronprinsen i De Forenede Arabiske Emirater ifølge Reuters.

- Under en telefonsamtale med præsident Trump og premierminister Netanyahu blev en aftale indgået om at stoppe yderligere israelsk annektering af palæstinensiske territorier, siger kronprinsen, Sheikh Mohammed Bin Zayed.

- De Forenede Arabiske Emirater og Israel er også enedes om at samarbejde og lægge en køreplan i retning af at etablere et bilateralt forhold, siger han.

I en fælles udtalelse fra de to lande samt USA hedder det, at Israel har indvilget i "at suspendere planer om erklæring af suverænitet" over områder på Vestbredden.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ventes torsdag klokken 18 dansk tid at holde en pressekonference.

I en første kommentar skriver Israels ambassadør i Washington på Twitter, at det er "en stor dag for freden!".

Også USA's præsident, Donald Trump, hylder aftalen, der har fået navnet Abraham-aftalen.

- STORT gennembrud i dag! Historisk fredsaftale mellem vores to GODE venner, Israel og De Forenede Arabiske Emirater, skriver Trump i et tweet.

Trump har hjulpet med at forhandle aftalen på plads, fremgår det af en fælles udtalelse.

Over for journalister antyder han, at der er mere under opsejling.

- Der sker ting, som jeg ikke kan tale om, siger Trump ifølge nyhedsbureauet AFP.

Fra palæstinensisk side lyder der derimod kritik. I en første kommentar anklager Hanan Ashrawi, der er talskvinde for den palæstinensiske paraplyorganisation PLO, Emiraterne for normaliseringen med Israel.

- Israel er blevet belønnet for ikke åbent at have erklæret, hvad det på ulovlig vis og vedvarende har gjort mod Palæstina siden begyndelsen af besættelsen, skriver hun.

Hun henviser til et andet tweet om, at "Israel ikke formelt vil annektere og udøve suverænitet" over jord, landet i praksis "allerede har annekteret og udøver suverænitet over".

Israels nye samlingsregering havde aftalt, at Netanyahu fra den 1. juli kunne indlede processen med at annektere dele af Vestbredden. Det har mødt massiv international kritik, dog ikke fra USA.

Kun to andre arabiske lande - Egypten og Jordan - har diplomatiske bånd med Israel.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Bundgaard

Bare vent, Niels Bøjden. 2 gode tiltag kan blive til flere. Job tallene bliver bedre og bedre. Biden har valgt Kamella, som VP. Meget kan nå at ske endnu, før valget i november. Specielt Biden og Kamella med deres status quo, kan gøre det muligt for Trumps genvalg.

Torben Lindegaard

@Nils Bøjden 13. august, 2020 - 21:23

Men uanset hvad ellers, så skal vi glæde os over fredslutningen imellem Israel og og De Forenede Arabiske Emirater - og normalisering af forholdet imellem de 2 lande.

Det er selvfølgelig de fælles fjende Iran, der har fået de 2 parter til at enes.
Håbet er, at det samme kunne ske imellem Israel og Saudi-Arabien.

Jeg ved ikke, hvor glad, man skal være for den "fred".
Palæstinenserne lever stadig under en uværdig undertrykkende besættelse.
At Israel i følge aftalen vil undlade at annektere vestbredden er da lige til at grine af, da de dagligt nedriver palæstinensernes huse og annekterer deres jord.

Carsten Wienholtz, Erik Winberg, Pietro Cini, Jan Weber Fritsbøger, Viggo Okholm, Dorte Sørensen, erik pedersen, Tonny Helleskov, Gert Romme og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

Der har længe været tegn på at man i mange arabiske lande har mistet tålmodigheden med palæstinenserne og ikkemindst deres ledelse(r), og i den grad er klar til at overlede dem til deres skæbne som en lost cause

Samtidigt med at man har indset nødvendigheden af en eller anden form for normalisering af forholdet til Israel

Ingen har haft modet til at gå først, men hvis der nu er gået hul på bylden...

"Ting jeg ikke kan tale om" kunne meget vel være en eller flere andre golfstater der er på vippen til at gå med på vognen...

Både Benjamin Netanyahu og Donald Trump er et voldsomt akut behov for at promovere en aftale som noget ualmindelig stort og betydningsfuldt. Og aftalen i alle dens enkeltheder holder, vil kun tiden vise..

Men allerede nu har aftalen i hvert fald visse sprækker, og Palæstina skal nok ikke glæde sig for tidligt. For når Israel presses udefra til noget positivt omkring Palæstina, etablerer Israel straks nogle initiativer, der provokerer Palæstina til noget, som Israel kan anvende som bremse for Palæstina-venlige tiltag.

Og netop i dag har Israel altså valgt at afbryde tilførslen af brændstof til Palæstinas el-forsyning. Og det betyder, at både hospitaler, skoler og private hjem kommer til at mangle strøm i endnu højere grad en tidligere, hvor el-forbruget var stærkt rationeret. .

Erik Winberg, Erik Karlsen, Pietro Cini, Søren Fosberg, Jan Weber Fritsbøger, Viggo Okholm, Bjørn Pedersen, erik pedersen, Issa Chaaban og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

En stor dag for freden? Mon ikke den ucharmerende israelske ambassadør i virkeligheden mener en stor dag for fortsat undertrykkelse af palæstinenserne.

EU må stoppe al samhandel med Israel. Det er uværdigt at handle med sådan en apartheidstat. Uværdigt for vores demokrati at støtte et land der så massivt undertrykker et andet folkeslag hvis jord de i stor stil har taget med vold og magt.

Carsten Wienholtz, Erik Winberg, Jan Weber Fritsbøger, erik pedersen, Gert Romme, Issa Chaaban, Olaf Tehrani og Tonny Helleskov anbefalede denne kommentar
David Joelsen

En hver fred er positiv i mine øjne, med mindre det er to som slår sig sammen om a tæve den tredje.

Jan Weber Fritsbøger, Carsten Munk, Dorte Sørensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er store ord med en fredsaftale - Dels har den lille golfstat vel ikke været i egentlig krig med Israel og Netanyahu udtaler at annekteringen kun bliver udsat. Så hvad er der egentligt i aftalen - der er drevet en kile ned i den arabiske verden , som USA og Israel længe har ønsket i forhold til især Iran.

Jeg synes umiddelbart det er en ulækker alliance mellem rige stater mod et undertrykt og forarmet folk.
Jeg kan se det "forkerte" omkring palæstinensernes fortsatte manglende anerkendelse af Israel som stat,da det er og bliver en kendsgerning uanset hvilke sympatier man har.

Jeg synes umiddelbart det er en ulækker alliance mellem rige stater mod et undertrykt og forarmet folk.
Jeg kan se det "forkerte" omkring palæstinensernes fortsatte manglende anerkendelse af Israel som stat,da det er og bliver en kendsgerning uanset hvilke sympatier man har.

Israels greb over Palæstina, dele af Libanon og andre stjålne områder er simpelt hen imod folkeretten og en række vedtagne konventioner. Mere simpelt er det ikke.

Jeg syntes, at EU skal stoppe helt op med at lefle for lande som Marokko, Libyen, Egypten, Tyrkiet og Israel. Alt andet er rablende umoralsk.

Israels har absolut ingen rettigheder i Palæstina eller havområdet ud for Palæstina. Derfor syntes jeg, at EU skal starte med at gå aktivt ind i fredsarbejdet og genopbygningen af Palæstina. EU burde begynde med at placere et par store tankskibe med brændstof, og bygge en pipeline ind i Palæstina, samt etablere effektive el-værker, så der er el hele døgnet.

Omkring handel med produkter, der er fremstillet i ulovligt besatte områder eller på anden måde udnytte besatte områder kommercielt, så ved vi med sikkerhed, at disse ulovlige produkter flyder ind i EU via useriøse importører. Tænk blot på Soda-Stream. Her bør EU etablere en effektiv kontrolenhed, der kan stoppe og destruere disse produkter. Og denne kontrol bør finansieres med en afgift på varer fra Israel, samt en ret høj straftold til de kommercielle virksomheder hver gang man finder noget ulovligt. . ..

Man glæder sig umiddelbart over fredsaftaler, men det er endnu en gang spil for galleriet. Fjendskabet til Iran er hvad der har og kommer til at bringe Israel og deres sunnimuslimske naboer sammen - ikke viljen til fred. Israel kan fortsætte deres annektering af palæstinensisk land. Hvis man skulle tænke at Israel så måtte gøre palæstinenserne til ligeværdige borgere, så skal man tænkte om. I værste fald kommer Israel til at være apartheid stat og i bedste fald bliver palæstinenserne til at blive flyttet ud i Sinai ørknen, når aftalen kommer i hus med Egypten. Tyveriet er dermed fuldført.

Husk på at ingen af de arabiske regenter repræsenterer deres egne befolkninger. De repræsenterer alene deres personlige interesser og ønske om at bevare magten, koste hvad det vil. Det ser vi her med den skammelige aftale mellem ørkendiktaturet og det europæiske koloniprojekt og besættelsesmagt.
De arabiske befolkninger er knap så varme på en fred med en fremmed kolonimagt plantet i hjertet af den arabiske verden. Tiden er deres bedste våben.

"De arabiske befolkninger er knap så varme på en fred med en fremmed kolonimagt plantet i hjertet af den arabiske verden. "

Øhh. Kolonimagt? Vil du påstå at der ikke har været jødiske samfundsdannelser før i Mellemøster?

Nils Bøjden.
Selvfølgelig har der det, men meget fragmenteret og ret kortvarigt hvis vi sammenligner med andre civilisationers tilstedeværelse i området. Og slet ikke nok til at påstå at have en særlig ret til noget som helst. De var ikke først i det hellige land, og regerede heller ikke længst.
Gennem historien har jøder, mere eller mindre blot været minoriteter i, eller en del af forskellige samfund i Mellemøsten, Afrika, Europa mm., hvorfor du ser at jøder har ophav i mange forskellige lande.
Kig på de moderne ”Israelere”, de ligner ikke noget der hører til i Levanten, hverken udseendemæssigt, kulturelt eller historisk. Selv maden måtte de stjæle fra de lokale indbyggere, og sproget kunstigt skabt fra old-hebraisk. Israels værste fjende er manglende legitimitet.
Israel er et koloniserings-projekt med rod i Europa. Det er bare fakta, om man kan lide det eller ej. Jeg kan afslutningsvis minde dig om, at befolkningssammensætningen, i det hellige land op til de store migrations/koloniserings-bølger i slutningen af 1800-tallet var hhv. ca. 95-97% ”Arabisk” (muslimer, kristne, lokale jøder) og 3-5% jødisk (hovedparten religiøse bosættere fra Europa.), og sådan havde det været i over 1500 år inden ”Israels” voldelige og påtvungne fødsel.
Det kan være man skal arbejde på at oprette en atombevæbnet talibanstat i hjertet af Europa før man vågner op og forstår den uretfærdighed der er blevet skabt.