Messerschmidt afløser Espersen som næstformand i DF

Søren Espersen har været næstformand i Dansk Folkeparti siden 2012. Nu afløses han af Morten Messerschmidt.
3. august 2020 kl. 14:41Opdateret 3. august 2020 kl. 15:20

Morten Messerschmidt bliver politisk næstformand i Dansk Folkeparti i stedet for Søren Espersen, som stopper og træder ud af gruppeledelsen.

Det skriver DF-formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

- Jeg er glad for, at Morten vil være en del af partiets ledelse. Hans stærke idépolitiske forankring og begavelse er en gevinst for DF, skriver formanden i en uddybende kommentar på Facebook.

DF holder i disse dage sommergruppemøde i Sønderborg, som varer ind til onsdag. Det er her, ændringen er blevet en realitet. Det er sket med folketingsgruppens opbakning, oplyser DF i en mail.

Der har, siden partiet ved seneste folketingsvalg mistede 21 mandater, været kritik af formand Kristian Thulesen Dahl.

For få dage siden gav netop Morten Messerschmidt et stort interview i avisen Danmark, som politisk kommentator Hans Engell over for Ritzau vurderede, var en udfordring af formand Kristian Thulesen Dahl.

I interviewet retter han blandt andet kritik af partiets udlændingepolitik, som han vil skærpe kraftigt for at skabe større afstand til andre partier.

Formanden fortalte efterfølgende til Ritzau, at han ikke opfattede Messerschmidts udtalelser som en udfordring.

Morten Messerschmidt siger mandag efter udnævnelsen til TV2, at han ikke kan genkende spekulationerne om, at der skulle være splittelse.

- Det er også cementeret nu ved, at gruppen har givet os dette her mandat, siger den nye næstformand.

Morten Messerschmidt vendte sidste år tilbage til Folketinget som ordfører for klima, energi, EU og Europarådet efter ti år i Europa-Parlamentet. Her blev han i 2014 valgt ind med rekordhøje 465.758 stemmer.

Han har dog også været viklet ind i en sag om muligt misbrug af EU-midler via partialliancen Meld og den tilhørende fond Feld.

EU's svindeljægerkontor, Olaf, har fastslået, at pengene er brugt ulovligt, ureglementeret og uberettiget. Efter fire års EU-efterforskning skal Bagmandspolitiet nu afgøre, om der kan rejses en straffesag mod medlemmer af Dansk Folkeparti.

Søren Espersen har siden 2012 været politisk næstformand i DF, der i år kan fejre 25-års jubilæum.

Partiet har også en organisatorisk næstformand, som har ansvar for økonomien, og som vælges på partiets årsmøde. Den post besidder Carl Christian Ebbesen fortsat.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Endnu en lighed med Venstre - deres næstformænd har undersøgelser imod sig for deres handlinger - IS for en ulovlig instruks og flere forskellige forklaringer til Folketinget og MM for brug af penge i EU.

Arne Lund, Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, Birte Pedersen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Søren Bro, Jeppe Lindholm, Jens Nielsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Og så kan man jo lige tilføje:
Begge næstformænd ønsker garanteret deres formænd derhen hvor "peberet gror"

Arne Lund, Lillian Larsen, Birte Pedersen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Ved valget i 2015 troede selv Dansk Folkeparti på de nu var blevet stuerene. Men nej. Det bliver de aldrig. Et parti som Dansk Folkeparti, og Nye Borgerlige for den sags skyld, er som oftest et parti man stemmer på fordi man er utilfreds med nogle forhold. Et protest parti. Men når alt kommer til alt ligger den politiske stabilitet på midten og vil altid gøre det. Det betyder så, at midten af politik jævnligt må tilpasse sig en ny virkelighed for at sikre en fortsat stabilitet. Præcis, som Socialdemokratiet har gjort det på udlændinge politikken. Forhåbentlig kommer de resterende socialdemokratiske partier rundt om i resten af EU landene efter det, før det måske kan være for sent. De stærkt højreorienterede protestpartier lure lige om hjørnet af EU ellers.

Eva Schwanenflügel

Tulle har endelig givet efter for presset.

Om det så neutraliserer truslen fra korstogsfareren Messerschmidt, er ikke godt at vide..?

Men det kan jo være, det (midlertidigt?) stopper hullet i partiets dige ;-)

Man vrider lidt på fakta, så man kan påvise et stort samfundsproblem. Derefter overbeviser man om, at man selv er de eneste, der kan redde landet for dette "problem".

Dette er ikke blot det simple og primitive konceptet i Danmark, men også i Ungarn og USA med flere.

Og faktisk er det på niveau med populisme.

Ebbe Overbye, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Genhøre lige P1-debat med MM' s udlægning af tabet af de kristne værdier i Folkeskolen osv. Det skyldes 68'erne. Men ønsker MM virkelig en Bibelskole genindført - er det ikke sådanne indlæringer, som DF o.a. kritiserer de yderliggående muslimer for.

Tina Peirano, Arne Lund, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Undskyld mig, men ved DF noget vi andre ikke ved?

Jeg ved at MM med meget stor sandsynlighed har gjort sig skyldig i groft bedrageri, misbrug af midler, dokumentfalsk og identitetstyveri. Det ved jeg fordi jeg har set DR's meget omhyggelige dokumentarer om MM forvaltning af Feld og Meld's midler og fordi jeg har læst Ekstrabladets artikler om falske underskrifter og fakturaer. Jeg ved også at DF har indrømmet misbrug af midler og naivt har prøvet at betale en del af disse tilbage til EU.
Som minimum burde man på baggrund af dette forvente at MM skal deltage i en retssag om disse forhold.
I hvilket univers kan man anse det som en god ide at gøre en sådan tilsyneladende belastet person til næstformand? Den samme paralleldimension som venstre befandt sig i da de gjorde Inger Støjberg til næstformand? Den samme alternative virkelighed som de borgerlige medier befinder sig i når de spekulerer i at Søren Pape, som sørgede for særbehandling til sin kæreste og en varetægtsfængsling der var længere end den reelle straf til hans overfaldsmand da han var justitsminister, er blå bloks bedste bud på en statsminister?

Det går virkelig godt for lov og orden partierne i Danmark.
Men som sagt, det kan være DF ved noget vi ikke ved.

David Adam, Tina Peirano, Arne Lund, Palle Jensen, Flemming Berger, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og jens rasmussen anbefalede denne kommentar

Jeg har det som det lille barn juleaften Ser frem til hvad DF's partiledelse vil sige den hvor EU får nosset sig færdig, og kommer med en kendelse om Messerschmidts meriter. Til forskel for Støjbergs brøde, der "kun" er af forvaltningsmæssig karakter, så er Messerschmidts direkte ulovlig.
Jeg undres over, at DF's ledelse er så desperat, at de tør vælge ham som næstformand for nuværende tidspunkt, og ikke venter til sagen er afgjort.
Siger det noget om hvor presset Tulle er, at Messerschmidt har kunnet true sig tilbage til magten?
Han så jo hvad Anders Samuelsen fik ud af at true sig til ministerbiler, så hvorfor ikke prøve, har han vel tænkt.
I øvrigt: Er det ikke DF's medlemmer, der vælger ledelsen, eller er denne selvsupplerende, og suverænt gøre hvad den vil i tryg forvisning om at medlemmerne bare siger ja igen?

Jørn Pedersen

Dansk Folkeparti følger ikke fælles regler, de følger kun deres egne, hvorfor de danner en form for parallelsamfund.
Når MM nu vil kristendommen, så der der to politiske organisering, der vil kristendommen og ingen af dem får særlig mange stemmer.

Eva Schwanenflügel

@ Jørn Pedersen :
"Når MM nu vil kristendommen, så der der to politiske organisering, der vil kristendommen og ingen af dem får særlig mange stemmer".

Det har du nemlig helt ret i.

I dag fik Kristendemokraterne nemlig det antal underskrifter der skal til for at stille op til Folketinget.
Det vil alt andet lige føre til såkaldt stemmespild på højrefløjen.
(Jeg er med på at ingen stemme går til spilde per se i et demokrati, men det er trods alt realiteten for partierne)

Jeg ved ikke, om det er særlig gennemtænkt af DF, at de nu går korsriddervejen, snarere lidt panisk.

Derudover er der jo undersøgelsen af Messerschmidt, som Bagmandspolitiet barsler med.

Men MM har selvfølgelig været en stemmesluger før, det virker som om partiet satser hårdt på at han kan blive det igen..

Eva . MM's evner som stemmesluger er nok passé. Han hqr for mange lig i rygsækken, og hans satsning på at ville tvangfskristne danerne er dømt til fiasko. for blandt unge og yngre vælgere, da spiller kristendommen ingen rolle overhovedet, og hvis den gør det, da mest som en slags kulturel markør i forb. m. højtider.
Dvs. at han skal hente stemmerne hos de ældre, der jo er de primære troende, og den gruppe er udryddelsestruet. Så MM har virkelig et problem.
MM's største problem er ham selv, og den manglende erkendelse af den tid han lever i. Han er en gammel mand i en yngre mands krop. Han tror kan medvirke til at skrue tidsånden tillbage til FØR han blev født - i det mindste til før1968, hvor alle ulykker begyndte,
Han forstår ikke, at han selv i privatlivet nyder godt af den seksuelle og personlige frigørelse, der fandt sted i 60'erne. Før da ville det have været helt utænkeligt, at en mand i fuld offentlighed dannede par med en kvinde, der var over tyve år ældre end manden. For mænd var - og er - den slags jo naturens orden.
Men så langt rækker tankevirksomheden ikke hos den bette korsanger.

Eva Schwanenflügel

Arne, jeg tror heller ikke et øjeblik på at taktikken virker.
Det er derfor jeg skriver, at det virker som en panikreaktion ;-)